MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Όταν η τέχνη ενοχλεί»: Διήμερο εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τη Μεταπολίτευση

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, σε μια διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Monopoli Team

Το 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή (Οκτώβριος 1944) και 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (Ιούλιος 1974). Γιορτάζοντας τη διπλή αυτή επέτειο, ο Δήμος Αθηναίων προγραμματίζει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, με επίκεντρο το πρώην άντρο βασανιστηρίων της δικτατορίας, το ΕΑΤ/ΕΣΑ, το σημερινό Πάρκο Ελευθερίας, μέχρι και το επόμενο φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου διοργανώνεται ένα διήμερο συζητήσεων, προβολών και περφόρμανς με τίτλο «Όταν η Τέχνη ενοχλεί», που στρέφει το βλέμμα στη διαχρονική ανάγκη για ελευθερία της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Η λογοκρισία της δικτατορίας

Η εκδήλωση, που έχει σχεδιάσει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει συζητήσεις με ομιλητές από τον χώρο της τέχνης και του πανεπιστημίου που  εστιάζουν στη λογοκρισία την περίοδο της δικτατορίας (1967-1974), αλλά και στα όρια που θέτει ακόμα και σήμερα η κοινωνία στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, στον ηθικό πανικό, καθώς και σε παραγωγές που απορρίπτονται ή λογοκρίνονται από κοινωνικές ομάδες για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς ή και πολιτισμικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβεία Βιβλίου Public 2024: 1.500 βιβλία, 1.186 συγγραφείς και 56 εκδότες στις φετινές shortlists – Η ψηφοφορία του κοινού συνεχίζεται12.09.2018

Παράλληλα, τις συζητήσεις θα πλαισιώσουν η προβολή του ντοκιμαντέρ «Στοργή στο λαό» (Βασίλης Δούβλης, 2013), που φέρνει στο φως το μέχρι τότε άγνωστο κινηματογραφικό αρχείο της χουντικής λογοκρισίας, αλλά και stand-up comedy εμπνευσμένη από την «Τέχνη που ενοχλεί» με τον κωμικό και μουσικό Αριστοτέλη Ρήγα.

Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον ΟΠΑΝΔΑ και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Αθήνα 9.84, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Βασίλης Δούβλης

«Όταν η τέχνη ενοχλεί»: Αναλυτικό πρόγραμμα

Δευτέρα 17.6

«Οι κομμένες εικόνες» (19.30): Συζήτηση για τη λογοκρισία στις τέχνες και τον κινηματογράφο. Συζητούν οι Βασίλης Δούβλης, σκηνοθέτης, προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής και Γιάννης Σκαλτσάς, εικαστικός καλλιτέχνης και αναπληρωτής καθηγητής Ζωγραφικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

«Στοργή στο λαό» (21.00): Προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Βασίλη Δούβλη (2013), το οποίο συγκεντρώνει τα αρχεία της λογοκρισίας των κινηματογραφικών ταινιών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, σε ένα ιστορικό και αναπάντεχα αστείο όσο και τραγικό χρονικό μιας ολόκληρης εποχής.

Ελένη Ψύκου

Τρίτη 18.6

«Ανεπιθύμητη τέχνη» (19.30): Συζήτηση για τη λογοκρισία στον κινηματογράφο και το θέατρο. Συζητούν οι Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, Πηνελόπη Πετσίνη, δρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αριστοτέλης Ρήγας, κωμικός και Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτρια – σεναριογράφος. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.

Αριστοτέλης Ρήγας, Stand-up comedy (21.30): Με μια δόση stand-up comedy και μια δόση μουσικής κωμωδίας, ο γνωστός για τα καταιγιστικά του λογοπαίγνια Αριστοτέλης Ρήγας παρουσιάζει tailor made κείμενα, σε μια παράσταση ειδικά αφιερωμένη στην «τέχνη που ενοχλεί».

Αριστοτέλης Ρήγας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Όταν η Τέχνη ενοχλεί», 17-18 Ιουνίου 2024
Πάρκο Ελευθερίας (εξωτερικός χώρος Athens Book Space)
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
H Εκδίκηση του Φώτη: Μια νέα solo παράσταση του Βασίλη Βηλαρά τον Νοέμβριο στο HOOD art space
Εκδηλώσεις
Η Kylie Minogue στην Πλατεία Νερού, «Ηλέκτρα» στη Νέα Μάκρη – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Παραπατήματα: Μια παράσταση σύγχρονου χορού του Νίκου Καλύβα στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Εικαστικά
VOID – Αυτό που Λείπει: Ο Στρατής Ταυλαρίδης επιστρέφει στην Αστυπάλαια με νέα έκθεση
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια: Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Μακεδόνας και Ζωή Παπαδοπούλου στην Παραλία Μαντουδίου
Εκδηλώσεις
Sneakerness Athens 2025: Οι λάτρεις της street κουλτούρας δίνουν ραντεβού στο Γήπεδο Tae Kwon Do
Εκδηλώσεις
Το Kismet quartet του Dave Holland στο Ηρώδειο, η «Μητέρα του Σκύλου» στο Θέατρο Βράχων – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
ΕΛΣ: Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης αποχαιρετά την Εναλλακτική Σκηνή με ένα epic πρόγραμμα
Εκδηλώσεις
Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2025: Επιστρέφει στο ΠΛΥΦΑ με ένα ετερόκλητο μουσικό line-up
Cine News
Το χρώμα της Ελευθερίας: Ο Σύλλογος Φίλων Κέας τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Ρίχνει αυλαία με ένα τελευταίο τριήμερο δωρεάν εκδηλώσεων
Εικαστικά
Art Athina 2025: Το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός και φέτος στο Ζάππειο