MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Ποτέ Ξανά Πόλεμος: Μια αντιπολεμική έκθεση της ομάδας «Ξύλινος Ιππέας» στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς

Μια άηχη αντιπολεμική διαμαρτυρία της καλλιτεχνικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας, με τίτλο «Ποτέ Ξανά Πόλεμος», ως φόρος τιμής στους 75 πεσόντες αγωνιστές και αγωνίστριες, παρουσιάζεται στον ιστορικό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

Ποτέ Ξανά Πόλεμος: Μια αντιπολεμική έκθεση από την ομάδα «Ξύλινος Ιππέας» στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Monopoli Team

Ο ιστορικός χώρος της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102Α) θα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο Ποτέ Ξανά Πόλεμος: μια άηχη αντιπολεμική διαμαρτυρία της καλλιτεχνικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας. Το καλλιτεχνικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. και  θα προηγηθεί επιτόπια εισήγηση στον κλειστό χώρο του μνημείου με εξιστόρηση των δραματικών γεγονότων από την Ειρήνη Ρηνιώτη, υπεύθυνη του Μουσείου της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

«Ποτέ Ξανά Πόλεμος»: Λίγα λόγια για την έκθεση

Δυο σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί, η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου με ισχυρή κοινωνική συνείδηση μέσα από τη σύζευξη δυο διαφορετικών ρευμάτων και αντιλήψεων, αποκαλύπτουν μια απόκοσμη εικαστική αναδρομή με αφετηρία τις απαρχές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έως τις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις. Αποτίνουν με το καλλιτεχνικό τους έργο φόρο τιμής στους 75 πεσόντες, του Μπλόκου της Κοκκινιάς,  αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον  κατακτητή. Οι δημιουργοί, με ωμότητα και οικονομία αποστρέφονται την καλλιτεχνική πόζα και την επιτηδευμένα συγκινησιακή ατμόσφαιρα κρατώντας επιφυλάξεις  απέναντι σε ιδεολογικά συστήματα και καλλιτεχνικά ρεύματα, σε κάθε «πρόοδο» χωρίς πραγματικό υπόβαθρο.

Ο Νίκος Κανόγλου παραλείπει το χρώμα το οποίο θεωρεί ασύμβατο με τα επικριτικά μηνύματα του και επιλεγεί τον δυισμό του μαύρου και του λευκού για τις απεικονίσεις του ως οικουμενικό μοτίβο των δυνάμεων της ζωής. Διατρήματα, τα απόκοσμα τοπία αλλοιώσεων και καταστροφών αποτελούν χρονικό μιας ολόκληρης εποχής ενώ ταυτόχρονα έχουν ημερολογιακό χαρακτήρα.

Η Ματίνα Σταυροπούλου αποδεσμεύεται από την μορφολογική υλοποίηση και καταγράφει συμπυκνωμένα χρωματικά γεγονότα που διαδέχονται τομές και παύσεις. Το χρώμα λειτουργεί συμβολικά σηματοδοτώντας έννοιες και συνέπειες. Ο αρχε-τυπικός συμβολισμός της γυναικείας μήτρας επεκτείνεται και μετατρέπεται σε αιμάσσουσα πληγή ενός ολόκληρου λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜορφής Ίδιον: Έκθεση των Πηνελόπης Καστρίτση και Κατερίνας Κουνάβη στην Chili Art Gallery12.09.2018

Η καταγραφή και η νοηματοδότηση  των ιστορικών γεγονότων διατηρεί την ιστορία στην συλλογική μνήμη ακέραια. Με ειλικρίνεια και γνησιότητα των αισθημάτων τους δεν επιτρέπουν ούτε στιγμή στις εικόνες  να ξεφύγουν άσκοπα  από το νόημα τους: Ποτέ Πια… 

Οργάνωση, επιμέλεια: Νίκος Κανόγλου- εικαστικός.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ.
Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιά

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Το εμβληματικό «Kontakthof» της Pina Bausch στο Εθνικό, «Αναζητώντας την Ελένη» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα» από τον Θωμά Μοσχόπουλο, Γαλάνη και Τσαλιγοπούλου στο VOX – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Ο Πωλ Άγκνιου διευθύνει το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Μπαχ – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην πόλη
Εκδηλώσεις
Ο Goran Bregovic στην Αθήνα, μια βραδιά στη Λιλιπούπολη με την ΚΟΑ - και όσα άλλα μάς περιμένουν στην πόλη σήμερα
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Οι προτάσεις μας για να διασκεδάσεις δωρεάν αυτό το ΣΚ στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Όσα θα κάνουμε αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
Η θρυλική οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα!», η ΚΟΑ υποδέχεται τον Βενσάν Ντυμπουά – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Τα Χρόνια» της Αννί Ερνώ στο Θησείον, «Αρχιμάστορας Σόλνες» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
«Ψ.» της Άλκηστης Ηλιάδη στο Studio Μαυρομιχάλη, η Ματούλα Ζαμάνη στο VOX – Όσα θα κάνουμε σήμερα