MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οι νέοι καθυστερούν να πιάσουν δουλειά – Οι 70άρηδες επιστρέφουν στο γραφείο μετά τη σύνταξη

Με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται πως οι νέοι προτιμούν να απέχουν από την αγορά εργασίας έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Πηγή: Unsplash
Monopoli Team

Με την ανεργία να βρίσκεται στην Ελλάδα στο 12,1% (στοιχεία α΄ τριμήνου 2024), η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο προσωπικό, καταφεύγοντας συχνά στη λύση της επαναπρόσληψης εργαζομένων τους που συνταξιοδοτήθηκαν.

Όσο για τους νέους, φαίνεται πως προτιμούν να απέχουν από την αγορά εργασίας έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πάντως όχι πριν την ηλικία των 24 ετών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2024, το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15- 19 ετών ανήλθε σε 47,6% και σε αυτές των 20- 24 ετών σε 23,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της “Τόσκας” του Πουτσίνι στο Ηρώδειο12.09.2018

Κατά την ίδια περίοδο, τα άτομα που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού ανέρχονται στα 4.278.162, εκ των οποίων κάτω από 75 ετών είναι 3.049.185 άτομα. Μάλιστα, η πλειονότητά τους (45,7%) δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, προέρχεται δηλαδή κατά κύριο λόγο από την ηλικιακή ομάδα των νέων. Αντίστοιχα, υπάρχει κι ένα 30% για το οποίο έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησε την τελευταία του εργασία.

Μάλιστα η χώρα μας διατηρεί την αρνητική πρωτιά στους ΝΕΕΤs, δηλαδή στους νέους άνδρες από 15 έως 29 ετών οι οποίοι βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (σ.σ. ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το σύνολο των νέων ανδρών εκτός αγοράς εργασίας, με ποσοστό 14,8%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ρουμανία.

Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
3 στους 4 Έλληνες ξεπέρασαν το budget τους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα
Επίκαιρα
Project Voria: Ένα σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη ψυχαγωγίας στο Μαρούσι
Επίκαιρα
Μετρό: Παράταση εργασιών στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 21:40
Επίκαιρα
«Κανένα τραγούδι για τη γενοκτονία»: Η Π.Ο.Θ.Α. τα βάζει με την ΕΡΤ για τη Eurovision
Επίκαιρα
Η Pantone επέλεξε το «χρώμα του 2026» και προκάλεσε αντιδράσεις
Επίκαιρα
Πόσο κοστίζει να παρκάρεις στην Αθήνα σήμερα;
Επίκαιρα
Έως και 18% χαμηλότερη από το 2009 η παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Επίκαιρα
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Osborne επαναφέρει τη λύση δανεισμού και ανταλλαγής εκθεμάτων
Επίκαιρα
Ακριβότερο έως 20% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Επίκαιρα
Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή (5/12)
Επίκαιρα
“Συμπράττουμε, κινητοποιούμαστε συλλογικά”: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στηρίζει την απεργία του ΣΕΗ