MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πυξίδα: Μια νέα κινηματογραφική κολεκτίβα φέρνει στο φως ιστορίες μετανάστευσης στο θερινό σινεμά Ηλέκτρα

Η Πυξίδα, η πρωτοβουλία γυναικών και μεταναστών που μέσω του κινηματογράφου πλοηγείται σε ιστορίες μετανάστευσης, μάς προσκαλεί, στο πλαίσιο του Refugee Week Greece, σε μια συνάντηση γνωριμίας, στο θερινό σινεμά Ηλέκτρα, με δωρεάν πρόγραμμα προβολών και συζήτηση.

Πυξίδα: Μια νέα κινηματογραφική κολεκτίβα φέρνει στο φως ιστορίες στο θερινό σινεμά Ηλέκτρα
«Game Over» σε σκηνοθεσία Saeed Mayahy
Monopoli Team

Η Πυξίδα είναι μία πρωτοβουλία γυναικών και μεταναστών που μέσω του κινηματογράφου πλοηγείται σε ιστορίες μετανάστευσης. Τα εγκαίνια θα πραγματoποιηθούν την Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 21:00, στην Αθήνα, στο θερινό σινέμα Ηλέκτρα (Πατησίων 292) και εντάσσονται στο Refugee Week Greece, ένα φεστιβάλ που γιορτάζει της δημιουργικότητα ανθρώπων που έχουν βιώσει μετανάστευση. Το πρόγραμμά θα είναι στα Αγγλικά και η είσοδος είναι δωρεάν, με συνοδευτικό δωρεάν ποτό.

«Before Now After» σε σκηνοθεσία Ξένια Τσιλοχρήστου

Ιστορίες μεταναστών

Η προβολή παρουσιάζει ιστορίες μεταναστών υπό τους δικούς τους όρους, έτσι ώστε κάποτε μοιάζουν γνώριμες, και άλλοτε μακρινές. Κάθε ιστορία είναι μοναδική, ένα σημείο στο σύμπλεγμα των αφηγήσεων που έχει προκαλέσει η αναγκαστική μετανάστευση στην Ελλάδα, από τους Έλληνες της Σμύρνης που κατέφθασαν πριν έναν αιώνα, ως τις τρέχουσες μεταναστευτικές ροές. Συχνά, αυτές οι ιστορίες εξιστορούνται παράλληλα, χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους. Η ολόψυχη επιθυμία να ανήκουν, τα όνειρα για ένα διαφορετικό μέλλον, η υπενθύμιση της πατρίδας που εγκατέλειψαν: αυτά είναι κάποια από τα συναισθήματα όσων βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ακριβώς στα σύνορα με την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι το έδαφος που ενώνει Ανατολή και Δύση, και σαν ένα κουτί της Πανδώρας, απελευθερώνει κάθε συναίσθημα που γεννά η μετανάστευση, η κινητικότητα και το αδιέξοδο. Ακριβώς λόγω της θέσης της η Ελλάδα αποτελεί ακριβώς αυτό: το κομβικό σημείο στην διαδρομή όσων αναζητούν ένα σπίτι.

  • «Game Over» σε σκηνοθεσία Saeed Mayahy (28:24’)
  • «Ryan» σε σκηνοθεσία Fridoon Joinda (4:06’)
  • «Before Now After» σε σκηνοθεσία Ξένια Τσιλοχρήστου (45:43’)
  • «Only My Voice» σε σκηνοθεσία Myriam Rey (11:27’)

Ακολουθεί συζήτηση σε πάνελ με τους Masoud Kazerouni, Myriam Rey, FridoonJoinda και Ξένια Τσιλοχρήστου καθώς και προβολή βίντεο από τον Saeed Mayahy.

Σχετικά με την Πυξίδα

Όπως αναφέρουν τα μέλη της: «Προωθούμε ιστορίες μετανάστευσης με σκοπό τη δημιουργία νέων δεσμών αλληλεγγύης χωρίς σύνορα. Πιστεύουμε ότι η επαφή μέσω της τέχνης, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον που αποτελεί πρόκληση για τις περιορισμένες αντιλήψεις, που στιγματίζουν τους ανθρώπους που έχουν βιώσει αναγκαστική μετανάστευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRefugee Week Greece: Αυθεντικές ιστορίες προσφύγων σε ένα φεστιβάλ για τη διαφορετικότητα και την ενότητα12.09.2018

Αναλαμβάνουμε την επιμέλεια προβολών ταινιών που εναντιώνονται στις περιορισμένες αντιλήψεις για τη μετανάστευση. Χρησιμοποιώντας τον κινηματογράφο ως πυξίδα μας, κανονικοποιούμε τις καθημερινές πραγματικότητες του να είσαι μετανάστης. Δουλεύουμε στενά με κινηματογραφιστές που έχουν βιώσει προσφυγικό ή μετανάστευση, ενθαρρύνοντας τους να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημιουργικής μας διαδικασίας. Δημιουργώντας συνεργασίες με διάφορους φορείς, όπως φεστιβάλ και πολιτιστικά ιδρύματα, προβάλλουμε ιστορίες μετανάστευσης σε χώρους όπου δεν έχουν ακουστεί. ‘Ετσι, γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ της πραγματικής ζωής και της μεγάλης οθόνης για να δημιουργήσουμε έναν οπτικά συμπεριληπτικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα από τα πιο προσβάσιμα και δημοκρατικά μέσα της τέχνης. Ενώνοντας διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο όπου όλ@ είναι ευπρόσδεκτοι, δίνοντας την ευκαιρία να αναρωτηθούν για το έργο μας και να μοιραστούν απόψεις. Πιστεύουμε ότι το έργο μας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την αναγκαστική μετανάστευση και τονίζει την ανάγκη για την ένταξη των μεταναστών στην Ευρώπη».

Περισσότερα από Cine News