MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε, αλλά η πιο όμορφη στιγμή του Conference League ανήκει στον Γιάννη Παπαστεφανάκη

«Δεν είμαι ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, είμαι ο Γιάννης όλων των ομάδων», είπε ο Γιάννης Παπαστεφανάκης – και αυτά ήταν τα πιο σημαντικά λόγια που ειπώθηκαν στον χθεσινό τελικό του Conference League.

Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης με τη φανέλα του Ολυμπιακός μιλά στην COSMOTE TV
Ο Γιάννης Παπαστεφανάκης με τη φανέλα του Ολυμπιακού μιλά στην COSMOTE TV
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Χθες ήταν μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό – αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να παραδεχτούμε, όποια ομάδα και αν υποστηρίζουμε. Ο Ολυμπιακός σήκωσε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του – αυτό του Conference League – και το ελληνικό ποδόσφαιρο έζησε στιγμές, που είχε να ζήσει από το ένδοξο 2004 και την κατάκτηση του Euro.

Πριν μερικές ημέρες, ο Παναθηναϊκός επίσης μάς έκανε περήφανους όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Euroleague, στο μπάσκετ.

Και οι δύο τόσο όμορφες αυτές στιγμές, όμως, είχαν και τα μελανά τους σημεία. Από τη μία, λίγο πριν τον τελικό του Final Four στο Βερολίνο, οπαδοί του Παναθηναίκού και το Ολυμπιακού συγκρούστηκαν στην γερμανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σοβαρά τραυματισμένος άνδρας που πάλευε για τη ζωή του.

Από την άλλη, μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα στην Opap Arena, το γήπεδο της ΑΕΚ, είδαμε όλοι εικόνες από τον ακραίο βανδαλισμό του γηπέδου. Οι οπαδοί της Φιορεντίνα έσπασαν τα καθίσματά τους, ενώ Ολυμπιακοί βανδάλισαν με συνθήματα τους τοίχους, κατέστρεψαν τις τουαλέτες του γηπέδου – στο Twitter κυκλοφορούν διάφορα ντροπιαστικά βίντεο από τους βανδαλισμούς.

Τα παραπάνω γεγονότα, βέβαια, δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Ή μάλλον όχι μόνο δεν μας προκαλούν εντύπωση, αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλοί μπορει και να ανακουφιστήκαμε που έγιναν ‘μόνο’ αυτά, που δεν είχαμε δηλαδή νεκρό.

Μόλις πριν από δέκα μήνες, στις 7 Αυγούστου του 2023, ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης δολοφονήθηκε σε μία συμπλοκή με οπαδούς της Ζάγκρεμπ, λίγο πριν από τον αγώνα της ομάδας του, της ΑΕΚ, με την κροατική ομάδα. Ένα χρόνο νωρίτερα θρηνούσαμε τον 19χρονο Άλκη Καμπανό, ο οποίος δολοφονήθηκε κοντά στο γήπεδο του Άρη, γιατί δεν απάντησε ‘σωστά’ στην ερώτηση ‘Τι ομάδα είσαι;’ από οπαδούς του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆρης Καμπανός: «Η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία – Θα συζητούσα με τους δολοφόνους του Άλκη»12.09.2018

Μετά από όλα αυτά, δεν μοιάζει καθόλου παράλογο να φοβάσαι κάθε φορά που κάποιος αγαπημένος σου – ή εσύ ο ίδιος – βρίσκεται σε ένα γήπεδο για έναν αγώνα. Φυσικά, το παράλογο είναι ότι έχουμε φτάσει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να φοβόμαστε δηλαδή ότι μπορεί να πας να δεις την αγαπημένη σου ομάδα να αγωνίζεται και να μην επιστρέψεις ποτέ.

Σε αυτόν τον παράλογο κόσμο, λοιπόν, όπου ο αθλητισμός – ή μάλλον ο χουλιγκανισμός για να είμαι πιο σωστή – γίνεται η αιτία για να χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι, έρχεται ο Γιάννης Παπαστεφανάκης να μας υπενθυμίσει το πραγματικό νόημα του αθλητισμού, που δεν είναι να χωρίζει, αλλά να ενώνει.

«Χάρηκα που πήρε το Κύπελλο ο Ολυμπιακός. Είχα πει πως θα πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, την Euroleague ο Παναθηναϊκός και το Conference ο Ολυμπιακός και βγήκαν οι προβλέψεις μου. Ένιωσα ότι δεν είμαι μόνο ο Γιάννης του ΠΑΟΚ, αλλά ο Γιάννης όλων των ομάδων» είπε ο νεαρός φίλαθλος του ΠΑΟΚ στην κάμερα της COSMOTE TV και κατέληξε ότι «μπορεί να είχα πει πως θα πάρει το τρόπαιο ο ΠΑΟΚ αλλά τον πήρε άλλη ελληνική ομάδα και το χάρηκα εξίσου». Στο gazzetta.gr μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα είπε, μετά τον τελικό.

Όπως είπε σήμερα, ο πατέρας του Γιάννη, «το μήνυμα που στέλνει είναι η συμπερίληψη και ο σεβασμός προς τον κάθε φίλαθλο». Ίσως ακούγεται κάπως αυτονόητο ή και τετριμμένο, και μάλλον θα έπρεπε να είναι, αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Και όση χαρά και να μας δίνει κάθε διάκριση οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, αυτό δεν συγκρίνεται με την χαρά που νιώθουμε κάθε φορά που ένας νέος άνθρωπος εκφράζεται με σεβασμό για τις ‘αντίπαλες’ ομάδες, που μάς δίνει ελπίδα για την επόμενη γενιά φιλάθλων.

Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Γιάννη, να θυμηθούμε ότι ο αθλητισμός οφείλει να διδάσκει και πολιτισμό. Το πώς θα γίνει αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, σίγουρα όμως πρέπει να ξεκινήσει από την νέα γενιά, από παιδιά όπως ο Γιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των οπαδών του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα