MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 8 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Monopoli Team

1. Πάσχα στην Αθήνα: Πολιτιστικές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Με έμπνευση από τα έθιμα και το κατανυκτικό κλίμα των Άγιων Ημερών του Πάσχα, ο Δήμος Αθηναίων καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις δωρεάν πασχαλινές δράσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από 20 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2024, στους χώρους πολιτισμού της πόλης. Η Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, το Κέντρο Πηλού και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, υποδέχονται τα παιδιά και τους γονείς τους για να συμμετέχουν σε εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, καθώς και να γνωρίσουν την τέχνη του πηλού και της κεραμικής. Επίσης, το ενήλικο κοινό (και 60+), με αφορμή τις σκέψεις του Φώτη Κόντογλου, θα ζωγραφίσει τη δική του ανάσταση, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση «Λάσπη» βασισμένη στο έργο Ελλήνων και ξένων ποιητών, από την θεατρική ομάδα Α- Τάλαντοι. Το Σάββατο 20 Απριλίου λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο),  η Πασχαλινή δράση για επισκέπτες 60+, «Τα χρώματα της Ανάστασης» (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3414466 (Δευτέρα- Παρασκευή, 11:00-18:00)). Στις 11:00 & 12:00, στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Ευελπίδων (Ευελπίδων 18), πραγματοποιείται  εργαστήρι θεατρικής και εικαστικής αγωγής για παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, με κατασκευή και εμψύχωση γαντόκουκλας και κουκλοθέατρο (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 8840520 (Δευτέρα- Παρασκευή, 11:00-18:00)). Τέλ0ς, 12:00-13:00 & 13:00-14:00 ένα πασχαλινό εργαστήρι κατασκευών για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Νορντάου (Νορντάου 7) με μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15/ ώρα (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 6433128 (Δευτέρα- Παρασκευή, 11:00-18:00)).
20/04, 10:30-14:00
Πολλαπλοί Χώροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεατής: «Τζούλια» στο θέατρο Άλφα12.09.2018

2. Νους και αρμονία: Ένα μουσικό ταξίδι εξερεύνησης και ευζωίας στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεχίζει το μουσικό ταξίδι εξερεύνησης και ευζωίας στη Συλλογή του, σε συνεργασία με την seveneleven και το σύνολο εγχόρδων De Profundis Ensemble. Σχεδιασμένη με γνώμονα την ψυχική ευεξία, η νέα δράση «Νους και αρμονία» θα πραγματοποιείται δωρεάν μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Κάθε Σάββατο στις 17.00 η μουσική συναντά το θέατρο, τη ζωγραφική και την γλυπτική στον τέταρτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος, όπου φιλοξενούνται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, για ένα πρωτότυπο ταξίδι περιήγησης στην τέχνη της δημιουργίας μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις στοχασμού και εξωστρέφειας. Τη δράση συνοδεύει κάθε φορά ένα διαφορετικό κλασικό έγχορδο. Οι συναντήσεις έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αποφόρτιση, την βελτίωση της διάθεσης, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα «Νους και αρμονία» πραγματοποιείται σε κύκλους των 5 διαδοχικών συναντήσεων και όποιος το επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες από μια συνάντηση. Αυτό το Σάββατο το μουσικό επίκεντρο βρίκεται στο βιόλα. Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στο goulandris.gr.
20/04, 17.00-18.00
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

3. DISFF in Athens: Οι σπουδαστικές ταινίες του 46ου Φεστιβάλ Δράμας έρχονται στον Κινηματογράφο Ίριδα

DISFF in Athens: Οι σπουδαστικές ταινίες του 46ου Φεστιβάλ Δράμας έρχονται στον Κινηματογράφο Ίριδα. Tο Σάββατο και την Κυριακή 19-21 Απριλίου ο ιστορικός κινηματογράφος Ίριδα, γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα Ίριδα-ΠΟΦΠΑ), θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα DISFF in Athens με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (46o DISFF, 2023). Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το Focus on Germany, ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου (σε συνέχεια του αφιερώματος που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο). Οι ταινίες καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ θεματικό φάσμα (σχέσεις, ταυτότητα, συμπερίληψη, κοινωνική κριτική), ξεδιπλώνοντας με αξιοσημείωτη φρεσκάδα, ευαισθησία και διεισδυτικότητα τους προβληματισμούς των νέων παιδιών. Και φανερώνουν τη μεγάλη δυναμική που έχει ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα: μία δυναμική ορατή ήδη από τα πρώτα βήματα των ελλήνων κινηματογραφιστών. Περισσότερες πληροφορίες, προκράτηση θέσεων και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
20, 21/04, 19:00
Κινηματογράφος Ίριδα (Ακαδημίας 55)

4. ”Psaroloco” Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι λιλιπούτειοι σινεφίλ δίνουν ραντεβού με τους γονείς τους για δωρεάν ποιοτικό σινεμά στο PSAROLOCO παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ στις 20 και 21 Απριλίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το φεστιβάλ Psaroloco εκπληρώνει τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος Psaroloco Μedia Literacy καθώς συνοδεύεται με ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό υλικό για την διδακτική αξιοποίηση των ταινιών και με παράλληλες δρασεις. Προβολές ταινιών μικρού μήκους για όλες τις ηλικίες, εργαστήρια animation για παιδιά και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συζητήσεις πάνελ για μείζοντα θέματα πλαισιώνουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Αναλυτικότερες πληροφορίες και πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.
20, 21/04, Από 11:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙωάννα Τριανταφυλλίδου: Πάντα και παντού, οι γυναίκες κρινόμαστε πιο αυστηρά12.09.2018

5. Η βιβλιοφιλική συλλογή της Μυρσίνης Ζορμπά στο Παιδικό Μουσείο Αθήνας

Σε όλη τη διάρκεια της μακράς διαδρομής της στον χώρο του βιβλίου, η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην υπουργός Πολιτισμού και παλαιότερα διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και εκδότρια, συνέλεγε αντικείμενα σχετικά με το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, έναν ακριβώς χρόνο από τον θάνατό της, η συλλογή της Μυρσίνης Ζορμπά, με μια σειρά από μικροαντικείμενα που συνδέονται με τη φιλαναγνωσία, ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό και παρουσιάζεται, στις 12:30, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, που στεγάζεται στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και τον ΟΠΑΝΔΑ. Το καλοκαίρι του 2022, η Μυρσίνη Ζορμπά δώρισε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τη συλλογή της με τα 300 αυτά αντικείμενα, καθώς και τη βιτρίνα που τη φιλοξενούσε, με μοναδικό σκοπό να τη χαίρονται τα παιδιά. Η συλλογή βρήκε τη θέση της στο έκθεμα «Σοφίτα» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και παρουσιάζεται ακριβώς όπως ήταν και στον χώρο του σπιτιού της. Θα αποτελεί σημείο έμπνευσης για να ταξιδεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά μέσα στα βιβλία και τους ορίζοντές τους. Είσοδος ελεύθερη κατόπιν επικοινωνίας στο 2103312995.
20/04, 12:30
Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, Ρηγίλλης – Βασ. Γεωργίου Β 17-19, Αθήνα

6. Επιστημονική Ημερίδα “Ταυτότητα και Εαυτός στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού” στο Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί στις 20 Απριλίου την επιστημονική ημερίδα «Ταυτότητα και Εαυτός στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού», που διοργανώνει το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Φάσματος Αυτισμού, Παιδοψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σε συνεργασία με την Μονάδα Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών Ενηλίκων, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Στην ημερίδα θα συζητηθούν οι βασικότεροι από τους παράγοντες που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ταυτότητα (προσωπική, κοινωνική, επαγγελματική) στα άτομα με Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού. Η ταυτότητα αποτελεί μια σύνθεση χαρακτηριστικών που κάνουν κάθε άνθρωπο να είναι και να νιώθει ξεχωριστό πρόσωπο. Η δόμηση και διαμόρφωση της ταυτότητας επηρεάζεται από τις εμπειρίες και τα βιώματα, ενώ αποτελεί δυναμική διαδικασία καθώς με το πέρασμα του χρόνου τα άτομα ενσωματώνουν νέα στοιχεία και νοηματοδοτούν τις καταστάσεις με άλλη οπτική. Θα ακουστούν οι εμπειρίες των ίδιων ατόμων με ΔΑΦ αλλά και των οικογενειών τους, καθώς και οι απόψεις ειδικών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Τέλος θα συζητηθεί ο ρόλος της τέχνης ως δυνατότητα έκφρασης του βιώματος αλλά και ως τρόπος σύνδεσης με το περιβάλλον. * Είσοδος ελεύθερη κατόπιν εγγραφής στο [email protected].
20/04, 9.00-17.30

Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή

7. ΟΠΑΝΔΑ: Οι δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται και τον Απρίλιο

Συνεχίζονται τον Απρίλιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μόνο με κράτηση θέσης εδώ. Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Σημείο συγκέντρωσης: Πάρκο Στρατού, είσοδος Γλυπτοθήκης (ταμείο εισιτηρίων), Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 40 άτομα)), στο Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου (Άρεως 10) Ξεναγός: Χάρις Βελαχουτάκου (έως 40 άτομα)) και στο Ναό Ολυμπίου Διός και Καλλιμάρμαρο (Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Ναού Ολυμπίου Διός Ξεναγός: Άννα Μπενάκη (έως 50 άτομα). Την Κυριακή 14 Απριλίου θα λάβουν χώρα ξεναγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Λυκείου του Αριστοτέλη  (Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου, Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 50 άτομα)), στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή)
Ξεναγός: Θεώνη Κάμπρα (έως 40 άτομα)) και στο Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου (Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου (Μαυρομιχάλη 6), Ξεναγός: Χάρις Βελαχουτάκου (έως 40 άτομα)).
20, 21/04, 10:30
Πολλαπλοί Χώροι

 8. Fun Dance στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Μικροί και μεγάλοι ακολουθούμε τον ρυθμό και τα βήματα της δυναμικής και ευφάνταστης χορογραφίας που μας υποδεικνύει η ομάδα χορού και αφήνουμε το σώμα μας να εκτονωθεί και να εκφραστεί. Για συμμετέχοντες από 4 ετών και άνω. Ελεύθερη συμμετοχή, με σειρά προτεραιότητας. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.
21/04, 13:00
Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο Παύλος Παυλίδης μάς παρέσυρε στο αξεπέραστο σύμπαν του “Μπρανκαλεόνε”12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b