MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Bono και κοινό φωνάζουν το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη διάρκεια συναυλίας των U2

Κατά τη διάρκεια συναυλίας των U2 στη “Σφαίρα” του Las Vegas, ο Bono έδωσε μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν.

Monopoli Team

Ο Bono απέτισε φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συναυλίας των U2 στη “Σφαίρα” του Λας Βέγκας, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με τα βίντεο από τη στιγμή να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Ήταν λίγο πριν ξεκινήσουν την εκτέλεση του “Don’t Dream It’s Over” των Crowded House, όταν ο Bono απέτισε φόρο τιμής στον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος ήταν φυλακισμένος σε ρωσική φυλακή και πέθανε ξαφνικά την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου.

“Ο Edge και εγώ καταφέραμε να βρεθούμε μαζί με μερικούς ανθρώπους στην Ουκρανία, καθώς στέκονταν σε εκείνον τον σιδηροδρομικό σταθμό, ο οποίος ήταν ένα μετασκευασμένο καταφύγιο βομβών και περίμεναν το τρένο που θα έφτανε με τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο”, ξεκίνησε την ομιλία του προς το πλήθος ο Bono. “Ακόμα περιμένουν κάποιοι από αυτό το τρένο να φτάσει. Αμερική, είσαι τόσο γενναιόδωρη… αλλά ας δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται”.

“Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε και προσπάθησε να καταστρέψει τις σκληρά κατεκτημένες ελευθερίες [του ουκρανικού λαού]”, πρόσθεσε. “Μετά θα είναι η Πολωνία, μετά η Λιθουανία, η Ανατολική Γερμανία – ποιος ξέρει πού θα πάει ή δεν θα πάει αυτός ο άνθρωπος”.

“Για αυτούς τους ανθρώπους, η ελευθερία δεν είναι απλώς μια λέξη σε ένα τραγούδι. Για αυτούς τους ανθρώπους, η ελευθερία είναι η πιο σημαντική λέξη στον κόσμο – τόσο σημαντική που οι Ουκρανοί πολεμούν και πεθαίνουν γι’ αυτήν. Και είναι τόσο σημαντική που ο Αλεξέι Ναβάλνι επέλεξε να εγκαταλείψει τη δική του” είπε, αναφερόμενος στην απόφαση του Ναβάλνι να επιστρέψει στη Ρωσία το 2021, όπου συνελήφθη αμέσως και φυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το Rolling Stone, το 2022 ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης και τον Αύγουστο προστέθηκαν επιπλέον 19 χρόνια στην ποινή του. Η φυλάκισή του οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά του Πούτιν σε ολόκληρη τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε της Βενετίας: Εκτός διοργάνωσης η Ρωσία για μια ακόμη χρονιά12.09.2018

“Λέγεται ότι ο Πούτιν δεν έλεγε ποτέ, μα ποτέ το όνομά του”, συνέχισε ο Bono . “Έτσι σκέφτηκα απόψε, οι ελεύθεροι άνθρωποι, από εδώ, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ελευθερία – πρέπει να πούμε το όνομά του. Όχι απλώς να το θυμόμαστε, αλλά να το πούμε” είπε και ζήτησε από το πλήθος να φωνάξει το όνομα“Alexei Navalny”, με το που τελείωσε την παθιασμένη ομιλία του υπέρ της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι από το καθεστώς Πούτιν δεν έχει φέρει στην επιφάνεια μόνο εμπνευσμένους φόρους τιμής, όπως του Bono, αλλά και μερικές λιγότερο “φωτεινές” πλευρές του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά, το 2007 ο πολιτικός είχε αποκαλέσει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες στην Ρωσία “κατσαρίδες”, τις οποίες θα “εξολόθρευε”, ενώ είχε πάρει μέρος στην ετήσια εθνικιστική,, ακροδεξιά παρέλαση Russian March. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρξαν αμφιλεγόμενες, με πολλούς Ουκρανούς να επικρίνουν τη στάση του κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην Κριμαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Rocks 2024: Οι Queens of the Stone Age στην Αθήνα12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b