MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το ιστορικό πιάνο του Αντίοχου Ευαγγελάτου δωρίζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το πιάνο του επιφανούς μουσουργού και αρχιμουσικού Αντίοχου Ευαγγελάτου, ένα ιστορικό κειμήλιο συνδεδεμένο με μοναδικές μουσικές και θεατρικές στιγμές, δωρίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Monopoli Team

Μια δωρεά ιδιαίτερου συμβολισμού πραγματοποίησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, χαρίζοντας στον Οργανισμό το πιάνο του παππού της, του επιφανούς μουσουργού και αρχιμουσικού Αντίοχου Ευαγγελάτου (1903-1981).

Δωρεά πιάνου Αντίοχου Ευαγγελάτου

Αντίοχος Ευαγγελάτος

O Αντίοχος Ευαγγελάτος υπήρξε κορυφαία πνευματική μορφή του τόπου μας με πολύτιμη προσφορά στον χώρο της μουσικής και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού ευρύτερα: Ιδρυτής της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας (1932), πρώτος Διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τη χρονιά της ίδρυσής της (1938) καθώς και Διευθυντής της Μουσικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1959), συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την οποία συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός επί 32 χρόνια (1940-1972) ενώ υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μαζί με τον συγγραφέα Διονύση Ρώμα (1954).

Κατερίνα Ευαγγελάτου

Έντονα επηρεασμένος από τη βυζαντινή και τη δημοτική μας παράδοση, ως συνθέτης θεωρείται από τους θεμελιωτές της Εθνικής μας Σχολής ενώ ως αρχιμουσικός συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση και ανάπτυξη της έντεχνης ελληνικής μουσικής. Έγραψε έργα ορχηστρικής και φωνητικής μουσικής, μουσικής δωματίου καθώς, επίσης, μουσική για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος. Ήταν  παντρεμένος με την αρπίστρια Ξένη Μπουρεξάκη.

[relart 1]

Μετά τον θάνατό του, το πιάνο του Αντίοχου Ευαγγελάτου (Rud. Ibach Sohn, π.1880-1890) πέρασε στα χέρια του γιου του, του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, που στη θεατρική πορεία του συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, μεταξύ άλλων με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιώργο Κουρουπό, τον Νίκο Κυπουργό. Ένα αόρατο νήμα το συνδέει με τη φεστιβαλική μνήμη, καθώς «πρωτοστατούσε» στις πρόβες των παραστάσεων που σκηνοθετούσε ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το Αμφιθέατρο στην Επίδαυρο. Εδώ ερμηνεύονταν για πρώτη φορά έργα σπουδαίων συνθετών συχνά από τους ίδιους τους συνθέτες, δοκιμάζονταν ρυθμοί και μελωδίες για τα αρχαία χορικά. Σήμερα το ιστορικό αυτό κειμήλιο, συνδεδεμένο με μοναδικές μουσικές και θεατρικές στιγμές, περνάει από την οικογένεια Ευαγγελάτου στην οικογένεια του Φεστιβάλ, επισφραγίζοντας μια πλούσια δημιουργική διαδρομή.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
3 στους 4 Έλληνες ξεπέρασαν το budget τους για τα χριστουγεννιάτικα δώρα
Επίκαιρα
Project Voria: Ένα σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη ψυχαγωγίας στο Μαρούσι
Επίκαιρα
Μετρό: Παράταση εργασιών στη Γραμμή 2 – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 21:40
Επίκαιρα
«Κανένα τραγούδι για τη γενοκτονία»: Η Π.Ο.Θ.Α. τα βάζει με την ΕΡΤ για τη Eurovision
Επίκαιρα
Η Pantone επέλεξε το «χρώμα του 2026» και προκάλεσε αντιδράσεις
Επίκαιρα
Πόσο κοστίζει να παρκάρεις στην Αθήνα σήμερα;
Επίκαιρα
Έως και 18% χαμηλότερη από το 2009 η παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων
Επίκαιρα
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Osborne επαναφέρει τη λύση δανεισμού και ανταλλαγής εκθεμάτων
Επίκαιρα
Ακριβότερο έως 20% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Επίκαιρα
Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική την Παρασκευή (5/12)
Επίκαιρα
“Συμπράττουμε, κινητοποιούμαστε συλλογικά”: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος στηρίζει την απεργία του ΣΕΗ