MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΥΓΕΙΑ

Νέα θεραπεία για «ορφανή» νόσο των νεφρών

Στα καλά νέα για την υγεία για το 2024 ανήκει η είδηση ότι η Faran προσφέρει μία καινοτόμο θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με IgA Νεφροπάθεια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Ως ορφανά, ορίζοντα τα νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει θεραπευτική επιλογή. Σε αυτά τα νοσήματα ανήκει η IgA-νεφροπάθεια. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή σπειραματονεφρίτιδας στο δυτικό κόσμο, προσβάλλει συνήθως νέους ενήλικες (20-35 ετών) με «προτίμηση» στους άντρες έναντι των γυναικών. Η IgA Νεφροπάθεια επηρεάζει περίπου 200.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που ενδεχομένως να καταλήξει σε τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Με αφορμή το αφιέρωμα υγείας του Monopoli συζητήσαμε με τον κ. Παναγιώτη Κουκουλομμάτη, Γενικό Διευθυντή της FARAN σχετικά με τη νέα θεραπεία.

Καλή χρονιά κύριε Κουκουλομάτη! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2023 φέρατε ένα αισιόδοξο νέο για τους ασθενείς με IgA Νεφροπάθεια;

«Στη FARAN αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες για καινοτόμες θεραπείες γι’ αυτό συνεχώς αναζητάμε, επιλέγουμε και προσφέρουμε στους ασθενείς αξιόπιστες θεραπευτικές λύσεις, σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων. Εμπλουτίζουμε σταθερά το χαρτοφυλάκιο μας, επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας, εισάγουμε απαραίτητα αλλά και first in class φαρμακευτικά προϊόντα προς αυτό τον σκοπό. Έτσι το 2023 μεταξύ άλλων επεκτείναμε το χαρτοφυλάκιο μας και στην κατηγορία της Νεφρολογίας, προσφέροντας μια καινοτόμο θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με ΙgA Νεφροπάθεια. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς στη χώρα μας, καθώς η IgA Νεφροπάθεια είναι μία ορφανή νόσος που συνήθως επηρεάζει νεαρούς ενήλικες (20-35 ετών) και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της νεφρικής λειτουργίας  και να καταλήξει σε τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι που είναι πλέον διαθέσιμη  για τους Έλληνες ασθενείς, καθώς πρόκειται για την πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη από τον ΕΜΑ ανοσοτροποποιητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς νεφροπάθειας ανοσοσφαιρίνης Α (IgAN), σε ενήλικες με κίνδυνο γρήγορης προόδου της νόσου, με λόγο πρωτεϊνης-κρεατινίνης ούρων (UPCR) ≥1,5 g/gram».

Πέρα από αυτή τη νέα θεραπεία, υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι σημαντικό στο pipeline σας;

«Επεκτείναμε το χαρτοφυλάκιο μας με επώνυμα γενόσημα της εταιρείας, αλλά και σημαντικά πρωτότυπα προϊόντα από διεθνείς οίκους στους τομείς Ογκολογίας, Αιματολογίας, Νεφρολογίας, Ορθοπεδικής, Ρευματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας, της Γυναικολογίας και της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Eιδικά για την καρδιολογία βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκλειστική συνεργασία της FARAN με βιοφαρμακευτική εταιρεία για την ανάπτυξη και διάθεση ενός πρωτοποριακού φαρμακευτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και σημαντική επένδυση της εταιρείας στην έρευνα & ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών, προϊόντων και είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα».

Θα μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για τη νέα χρονιά;

«Για το 2024, θα ευχηθώ το πολυτιμότερο: Υγεία, Υγεία για όλους και σε όλα τα επίπεδα. Ο ρόλος μας σαν φαρμακοβιομηχανία είναι καθοριστικός στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συστήματος Υγείας της χώρας και της πρόσβασης στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές επιλογές, σε όσους τις χρειάζονται. Καλούμαστε να  απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις, με ποιοτικές, ασφαλείς και αξιόπιστες θεραπευτικές προτάσεις. Στη FARAN  είμαστε περήφανοι που στα 70 και πλέον χρόνια ιστορίας μας στην ελληνική Φαρμακοβιομηχανία καταφέρνουμε να αποτελούμε σημείο αναφοράς για κάθε θεραπευτική κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Αυτή είναι η ευχή και η δέσμευση μας».

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b