MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΥΓΕΙΑ

Χρόνια νεφρική νόσος: Οι εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι συχνά μία «σιωπηλή» νόσος που εξελισσόμενη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μία πάθηση των νεφρών που μπορεί να εξελίσσεται σιωπηλά, χωρίς έντονα συμπτώματα, για χρόνια, μέχρι που τελικά να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα αρχίζουν να παρουσιάζονται όταν πια η βλάβη των νεφρών έχει προχωρήσει: κόπωση, αδυναμία, οίδημα στα κάτω άκρα, ούρα που «αφρίζουν» και αιματουρία είναι κάποια από αυτά ενώ όσο η βλάβη παραμένει χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά και να βλάψουν άλλα συστήματα του οργανισμού. Μία θεραπευτική ανάγκη της νόσου αφορά τις περιπτώσεις όπου συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2. Με αυτό ως αφορμή, συνομιλήσαμε με τον Θανάση Κώτσανη Medical Director Greece & Cyprus/ Southern Mediterranean & Black Sea (SMBS) Cluster Medical Director της Bayer και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις σχετικές εξελίξεις.

Θανάσης Κώτσανης

Κύριε Κώτσανη, χρόνια πολλά! Με αφορμή τη νέα αυτή χρονιά, ποια είναι τα καλά νέα που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας για τις εξελίξεις στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου;

«Τη χρονιά που μας πέρασε, φέραμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) που συνδέεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει μια σημαντική ανικανοποίητη ιατρική ανάγκη στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που θα αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο. Αυτή η κατάσταση, η οποία συχνά εξελίσσεται σιωπηλά, μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη και τελικά νεφρική ανεπάρκεια, παρά τις διαθέσιμες θεραπείες. Η θεραπεία που ανέπτυξε η Bayer προσφέρει μια επιπλέον νέα επιλογή για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης των τελικών οργάνων, για καθυστέρηση της εξέλιξης της ΧΝΝ και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων, αντιμετωπίζοντας την φλεγμονή και την ίνωση».

Τι θα ήταν επίσης σημαντικό για τους ασθενείς το 2024;

«Αυτό που πιστεύουμε πραγματικά ότι αλλάζει τη ζωή των ασθενών, είναι η συνδιαμόρφωση, μαζί με φορείς από τον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό χώρο, των κατάλληλων συνθηκών που προάγουν την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ιατρική εκπαίδευση, η κλινική πρακτική και η κλινική έρευνα αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της φροντίδας των ασθενών σε κάθε σύστημα υγείας Έτσι συνεχίσαμε για δεύτερη χρονιά το πρωτοποριακό πρόγραμμα Healthcare Accelerator, το οποίο αναπτύχθηκε με όραμα τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» στο οποίο οι τρεις αυτοί πυλώνες ενδυναμώνονται, αλληλοεπιδρούν και μεγιστοποιούν τα οφέλη για τους ασθενείς του σήμερα και του αύριο σε ένα καινοτόμο και αποδοτικό σύστημα υγείας στην Ελλάδα.

Με περισσότερους από 50 επαγγελματίες υγείας να συμμετέχουν στην ακαδημία κλινικών μελετών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  την ενίσχυση 16 ερευνητικών ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων που μπορούν να φέρουν τη ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των ασθενών και την υποστήριξη ενός βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος για ασθενείς, σε συνδυασμό με την σταθερή επένδυση σε κλινικές μελέτες στη χώρα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στον απόλυτο στόχο του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά και το 2024.

Τέλος, το 2023 ήταν ακόμη μια χρονιά απαιτητικών προσπαθειών για να παραμείνουμε πιστοί στην αποστολή μας «Υγεία και Τροφή για Όλους». Mέσα από πρωτοποριακές μεθόδους έρευνας και ανάπτυξης, στοχεύουμε σε λύσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων και ταχέως μεταβαλλόμενων προκλήσεων και συμβάλλουμε στην ευημερία της ανθρωπότητας και του πλανήτη».

Ποια είναι η ευχή σας για τη νέα χρονιά;

«Να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες ισχυρές συνεργασίες, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την ακεραιότητα, μεταξύ όλων όσων συνοδεύουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι για την υγεία και την ευημερία του, από την πρόληψη, την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, την αντιμετώπιση των νοσημάτων, την φροντίδα του και γιατί όχι τη ριζική θεραπεία των μεγαλύτερων προβλημάτων υγείας που τον απασχολούν.

Οι ισχυρές συνεργασίες έχουν τη δύναμη να εκτοξεύσουν την καινοτομία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι συνεργασίες έχουν ουσιαστική συμβολή καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αποκτούν  πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα και πληροφορίες που αλληλοσυμπληρώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας του καθενός μέλους και μας επιτρέπουν να διαχειριστούμε αποτελεσματικά, εξαιρετικά πολύπλοκα νέα έργα που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ο καθένας μόνος του».

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b