MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου 13-14 Ιανουαρίου

Οι δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις, που μπορείτε να απολαύσετε στην πόλη το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

Θεατρικές παραστάσεις

1. Καρδιά του Σκύλου, από τους Έφη Μπίρμπα και Άρη Σερβετάλη στο Θέατρο Κιβωτός

Μετά την πρώτη κοινή επιδαύρια κάθοδό τους με τα «Βατράχια», η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν, στο θέατρο Κιβωτός, με το εμβληματικό έργο του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Καρδιά του Σκύλου». Η Έφη Μπίρμπα επιχειρεί μία νέα στοχαστική ανάγνωση και σκηνοθετεί με τον δικό της διηθητικό και ονειρικό τρόπο την άγρια, ταραχώδη και κωμικά υπερρεαλιστική αυτή σάτιρα για την ανθρώπινη φύση. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του.
Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Α’ Ζώνη: 25€, Β’ Ζώνη: 20€, Β’ Ζώνη φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων, άνω 65 ετών: 18€
Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Γκάζι

2. Όταν πέθανα, του Λάκη Λαζόπουλου στο Θέατρο Βέμπο

Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει επιστρέψει στο θέατρο Βέμπο με τη νέα του μεταφυσική κωμωδία με τίτλο «Όταν πέθανα». Ένας άνθρωπος πεθαίνει, ο Λάκης Λαζόπουλος, και ξαφνικά βρίσκεται όρθιος στο νεκροταφείο καθώς ένα από τα νεύρα του δεν έχει πεθάνει και συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Ανατινάζεται το σύμπαν του και έτσι στα τριήμερα του, τους περιμένει στο νεκροταφείο να συζητήσουν μαζί του όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τι έγινε κι αυτός πήδηξε από τον 6ο όροφο του ψυχιατρείου μαζί με το κούφωμα;Τι έχει να του πει ο κολλητός του; Η μάνα του; Η δεύτερη γυναίκα του; Η γκόμενα του; Η καθαρίστρια; Ο αδερφός του; Ο πεθαμένος ψυχίατρος και κυρίως, τι έχει να του αποκαλύψει η πρώτη του γυναίκα, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, που έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια και ζει σε ένα μοναστήρι. Σε ρόλο εκπληξη ο stand up comedian Διονύσης Ατζαράκης, στον πρώτο του ρόλο στο θέατρο.
Σάββατο 13/1 στις 21:00 και Κυριακή 14/1 στις 19:00 *δείτε τις υπόλοιπες μέρες και ώρες παραστάσεων εδώ. 
Από 15€
Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18, Αθήνα

3. Οι Απόγονοι: Ηρώ Μπέζου και Χρήστος Θάνος σε μια devised μουσική παράσταση στο ΠΛΥΦΑ

«Οι Απόγονοι», η devised μουσική παράσταση, σε δραματουργική σύνθεση και ερμηνεία Ηρώς Μπέζου και Χρήστου Θάνου, παρουσιάζεται στο πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ. Δύο αδέλφια συναντιούνται για μία μοναδική στιγμή στη ζωή τους, μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν το προδιαγεγραμμένο χρέος, που οι πράξεις των προγόνων τους καθόρισαν. Μια αιώνια ιστορία για το δυσβάσταχτο φορτίο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και έρχεται να εγκατασταθεί, ακλόνητο, στις πλάτες των τελευταίων απογόνων. Δεν υπάρχουν ιδανικότερα πρόσωπα στο παγκόσμιο θέατρο, για να εκφράσουν τις συνέπειες του βάρους αυτού, από την Ηλέκτρα και τον Ορέστη. Η παράσταση αποτελείται από κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, των αρχαίων τραγικών αλλά και πρωτότυπα, τοποθετημένα μέσα σ΄ ένα μουσικό σύμπαν. Η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά με την συμμετοχή των Παναγιώτη Γκίκα και Τεό Φοινίδη.
Πέμπτη με Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
15 €, 10€ (65+,Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Πολυτέκνων)
Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, Κορυτσάς 39, Βοτανικός

4. Η Ιοκάστη Γιουξουάν στη Xώρα της Κλιμακτηρίου, της Κικής Μαυρίδου στο Vault

Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει το νέο έργο της Κικής Μαυρίδου, «Η Ιοκάστη Γιουξουάν στή Xώρα της Κλιμακτηρίου» σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη με την Άντρια Ράπτη στον ρόλο της Ιοκάστης. «Πως είναι να ξυπνάς μια μέρα και να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι, ούτε κοριτσάκι, ούτε κοπέλα; Πως είναι να συμπληρώνεις μισό αιώνα και να περνάς στην αντίστροφη μέτρηση; Πόσο κόπο, χρόνο, ψυχραιμία και ώριμη σκέψη θέλει, για να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν τελειώνουν, αλλά αλλάζουν μορφή και πορεία;». Πόσα είναι αυτά που ρωτήσατε μια γυναίκα και δεν πήρατε απάντηση; Τι λένε οι φίλες ψιθυριστά σε δημόσιους χώρους; Υπάρχουν απαγορευμένα γυναικεία θέματα; Τι γίνεται όταν η Ιοκάστη Γιουξουάν, αποφασίζει να σπάσει τη σιωπή της και να έρθει αντιμέτωπη με τα «απαγορευμένα»; Να βγει μπροστά και να μιλήσει για όσα οι άλλοι δεν τολμούν;
Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00
Γενική είσοδος: 13€, μειωμένο εισιτήριο: 11€ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας) 
Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός

5. 4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, του Τζέιμς Φριτς στο studio Μαυρομιχάλη

Το βραβευμένο έργο του Βρετανού συγγραφέα Τζέιμς Φριτς, «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή ανεβαίνει στοstudio Μαυρομιχάλη. Μια απόλυτα επίκαιρη ιστορία που μετατρέπεται σε ψυχολογικό θρίλερ, εξερευνώντας θέματα συναίνεσης, προνομίων και των ύπουλων ευκαιριών που προσφέρει η νέα τεχνολογία. Ο 17χρονος γιος φαίνεται να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες των γονιών του. Οι βαθμοί του είναι καλοί, στο σχολείο τον εκτιμούν και απομένουν μόνο οι τελικές εξετάσεις για να μπει στο πανεπιστήμιο που διάλεξε. Οι θυσίες των γονιών δεν πήγαν χαμένες. Όμως ένα βιντεάκι, διάρκειας 4 λεπτών και 12 δευτερολέπτων, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γίνεται viral, αλλάζει τα δεδομένα. Ένα βίντεο που ανέβηκε για πλάκα. 2 νέα παιδιά που κάνουν σεξ, ή ένα revenge porn; Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι σχέσεις καταστρέφονται, οι ισορροπίες διαταράσσονται. Οι ανατροπές πολλές και απρόβλεπτες. Ο πατέρας είναι περήφανος για τον γιο του. Η μητέρα θα κάνει τα πάντα για το παιδί της. Ο κολλητός του γιου, προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Το κορίτσι ξέρει καλά σε τι κοινωνία μεγαλώνει. Και ο γιος; Σε μια εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το ίντερνετ, τα smart phones, οι υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα σόσιαλ μίντια, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μετακινούν τα όρια της ηθικής μας.
 Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Κανονικό 15€, Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών, άνω των 65 12€, Άνεργοι, ατέλειες, Α.Μ.Ε.Α. 10€
Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα

Συναυλίες

6. Ο Cyprien Katsaris στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με έναν θρυλικό πιανίστα της εποχής μας, τον Cyprien Katsaris, αρχίζει η νέα χρονιά για τον κύκλο Μεγάλοι Ερμηνευτές. Ο κορυφαίος βιρτουόζος, που συμμετείχε πριν από δύο χρόνια σε ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ με τέσσερα πιάνα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, ενδεικτικό της αστείρευτης μουσικής φαντασίας του, του τεράστιου εύρους του ρεπερτορίου του και της άνεσης με την οποία κινείται ανάμεσα στις μεγαλόπνοες συνθέσεις και στις μικρότερες φόρμες. Αυτή τη φορά, στη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Cyprien Katsaris εστιάζει σε λαμπρούς μουσουργούς συνυφασμένους με τον ίδιο, αλλά και σε έργα εμπνευσμένα από την Ελλάδα που φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ερμηνείας του.
Σάββατο 13/1 στις 20:30
14€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 22€, 35€
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

7. Συμφωνικές βραδιές: «Σεχραζάντ» με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών

Η αυλαία των Συμφωνικών βραδιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει με μια πολυαναμενόμενη συναυλία, ο τίτλος της οποίας αναφέρεται σε ένα έργο-ογκόλιθο για το συμφωνικό ρεπερτόριο: Σεχραζάντ, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Τη συμφωνική αυτή σουίτα ο Ρώσος συνθέτης συνέθεσε το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνικής παράδοσης Χίλιες και μία νύχτες. Το έργο αυτό είναι σίγουρα το σπουδαιότερο και το πιο γνωστό του. Ταυτόχρονα άσκησε τεράστια επίδραση στους μεταγενέστερους τόσο ως προς το ύφος όσο και για την εξαιρετικά πλούσια και ευρηματική ενορχήστρωσή του και κατέταξε τον Ρίμσκι-Κόρσακοφ ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες και ενορχηστρωτές όλων των εποχών. Το Συμφωνικό Πρελούδιο του Τζάκομο Πουτσίνι πλαισιώνει το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Πρόκειται για μία συμφωνική φαντασία που γράφτηκε το 1881-2, πριν ακόμη γίνει ο παγκόσμια γνωστός συνθέτης όπερας, και όσο ακόμη σπούδαζε στο Κονσερβατόριο του Μιλάνου.Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα της συναυλίας τα έργα δύο μεγάλων Ελλήνων εν ζωή συνθετών. Τη συναυλία θα διευθύνει ο Ιταλός μαέστρος Matteo Dal Maso.
Σάββατο 13/1 στις 20:30
15€ (διακεκριμένη), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κλπ.)
Ωδείο Αθηνών, Βασ. Γεωργίου B΄ 17-19, Αθήνα

8. Η Laura Jane Grace στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Αναρχική μουσικός, υποψήφια για ΕΜΜΥ, συγγραφέας, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. Η Laura Jane Grace έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον νέο της δίσκο “Dysphoria Hoodie” στο -1 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για μια ανατρεπτική συναυλία με πανκ πολιτικό λόγο και απελευθερωτική ροκ. To Σάββατο 13 Ιανουαρίου, το STAGES A/LIVE μας προσκαλεί σε μια μοναδική live εμπειρία. Η Laura Jane Grace, ηγετική φυσιογνωμία της σύγχρονης ροκ σκηνής, τόσο με την προσωπική της καριέρα όσο και ως επικεφαλής της μπάντας Against Me! την οποία ίδρυσε στην πόλη Νέιπλς της Φλόριντα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, συνεργάζεται και πάλι με τη Στέγη. Πριν λίγους μήνες την ακούσαμε στα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή, την ταινία μικρού μήκους που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ “Archive of Desire” στη Νέα Υόρκη, να τραγουδά συγκλονιστικά, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Τώρα έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με τον νέο της δίσκο, “Dysphoria Hoodie”, μια ωδή για τη δυσφορία φύλου και τα φούτερ. To νέο single της αποτελεί έναν φόρο τιμής στη βαμβακερή πανοπλία που την προστατεύει από τον έξω κόσμο: τα oversized φούτερ με κουκούλα.
Σάββατο 13/1 στις 21:00
Κανονικό: 20€, Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 16€, Παρέα 10+ άτομα: 14€, Ανεργίας, ΑμεΑ: 5€, Συνοδός ΑμεA: 10€
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (-1), Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα

9. Ο Φώτης Σιώτας unplugged στο Θέατρο Θησείον

Ο Φώτης Σιώτας επισκέπτεται με τα τραγούδια και τις μουσικές το θέατρο «Θησείον». Τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και μουσικές του για το θέατρο σε μία unplugged μυσταγωγική βραδιά.
Κυριακή 14/1 στις 22:00
20€
Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, Αθήνα

10. Οι Tiger Lillies στο Half Note Jazz Club

Οι Tiger Lillies που λατρεύουν και λατρεύονται από το ελληνικό κοινό, συνεχίζουν στο αγαπημένο τους Half Note Jazz Club, με το ολόφρεσκο νέο project τους “Lessons in Nihilism”, έως και τις 15 Ιανουαρίου. Η προτεινόμενη για Grammy και βραβευμένη δύο φορές με Olivier Βρετανική cult cabaret και alternative rock μπάντα στην πλήρη της μορφή, φέρνει καινούργια κομμάτια από τον νέο δίσκο που ετοιμάζει, μαζί με τις πολλές μεγάλες και γνωστές τους επιτυχίες από το παρελθόν μέχρι τις μέρες μας.
13, 14 και 15/1 στις 21:30
Από 20€
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Αθήνα 

Εκθέσεις

11. Mocking Game: Η πρώτη ατομική έκθεσή της Lyn Liu στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder

Αντλώντας έμπνευση από την προσωπική της εμπειρία εκτοπισμού, η Lyn Liu δημιουργεί ένα σύμπαν συμβολισμών και συχνά αλλόκοτων εικόνων όπου αναπαρίστανται καταστάσεις της καθημερινότητας σαν να τις βλέπουμε μέσα από έναν κινηματογραφικό φακό. Στα έργα της η πραγματικότητα μοιάζει με μια αλληλουχία στοπ καρέ που αναδεικνύουν τόσο το εσωτερικό ψυχολογικό τοπίο του ατόμου όσο και την κοινωνική σφαίρα δίνοντας έμφαση στις πιέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο αλλά και εντός τους. Για την έκθεση στην γκαλερί The Breeder, η Lyn Liu διερευνά τα δίπολα μεταξύ ατομικού και συλλογικού, υποκειμένου και αντικειμένου, απομόνωσης και ενσωμάτωσης μέσα από εννέα ζεύγη ζωγραφικών έργων. Σε κάθε ένα από τα ζεύγη, το ένα έργο περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του υποκειμένου, της οντότητας που έχει εμπειρική και αντιληπτική ικανότητα και το άλλο γύρω από την ιδέα του αντικειμένου, την οντότητα που επηρεάζεται από τη δράση του υποκειμένου.
Τρίτη έως Παρασκευή στις 11:00 – 19:00 και Σάββατο στις 11:00 – 17:00
The Breeder Gallery, Ιάσονος 45, Αθήνα

12. Νεοϊμπρεσιονισμός στη Μεσόγειο: Μια έκθεση στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή συνεργάζεται με κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και διοργανώνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσογείου. Η έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου» (1891-1914) πραγματοποιείται σε συνεργασία με σημαντικά μουσεία και φορείς της Ευρώπης όπως, μεταξύ άλλων, Musée d’Orsay, National Gallery του Λονδίνου, Centre Pompidou, Musée des Beaux-Arts de Besançon, Musée de l’Annonciade, Musée de Grenoble, Musée national d’archéologie, d’histoire et d’art – Luxembourg και Musée des Arts Décoratifs καθώς και Ευρωπαίους ιδιώτες συλλέκτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Paul Signac, Henri-Edmond Cross, Maximilien Luce, Théo van Rysselberghe, Henri Matisse, Henri Manguin και Louis Valtat, τα περισσότερα από τα οποία έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 10:00 – 18:00, Παρασκευή στις 10:00 – 20:00
12€, μειωμένο 9€
Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Παγκράτι

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b