MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Άνθρωποι την Κυριακή: Η ταινία-ορόσημο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με συνοδεία μουσικής

Το εμβληματικό βωβό φιλμ, «Άνθρωποι την Κυριακή», του Ρόμπερτ Σιόντμακ θα προβληθεί αποκατεστημένο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συνοδεία πιάνου από τη σολίστ Anna Vavilkina.

Άνθρωποι την Κυριακή: Η ταινία-ορόσημο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με συνοδεία μουσικής
Monopoli Team

Μια ταινία-ορόσημο του γερμανικού κινηματογράφου, το βωβό φιλμ  «Άνθρωποι την Κυριακή» (1929-1930) θα προβληθεί αποκατεστημένο, συνοδεία πιάνου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 21.00.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με τo Babylon Cinema in Berlin με συνοδεία ζωντανής μουσικής (piano improvisation) από την πιανίστρια Anna Vavilkina. Διευθυντής του κινηματογράφου Babylon, του μοναδικού κινηματογράφου που ειδικεύεται στην προβολή βωβών ταινιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής, είναι ο Timothy Grossman, ενώ καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας και μόνιμος συνεργάτης της είναι ο Hans Brandner.

H ταινία

«Μια ταινία χωρίς ηθοποιούς» αναφέρεται στους τίτλους αρχής του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Ρόμπερτ Σιόντμακ και σεναριακού ντεμπούτου του Μπίλι Ουάιλντερ. Παραγωγός της ταινίας, που εντάσσεται στο λεγόμενο καλλιτεχνικό κίνημα της Νέας Αντικειμενικότητας (Neue Sachlichkeit),‎ ήταν ο Αμερικανό-αυστριακός σκηνοθέτης Έντγκαρ Ούλμερ, ο οποίος συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία, ενώ πίσω από την κάμερα βρίσκονταν ο Αυστριακός σκηνοθέτης Φρεντ Τσίνεμαν και ο Γερμανός Οϋγκεν Σύφταν, γνωστός από τα ειδικά εφέ του Μετρόπολις μόλις δύο χρόνια πριν.

Μια χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή  μεγάλων αστέρων λίγο πριν αποδράσουν από τη χιτλερική Γερμανία για να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στο Χόλυγουντ.

Η ταινία καταγράφει μια ομάδα πέντε βερολινέζων αστών, με διαφορετικά καθημερινά επαγγέλματα, ερασιτέχνες ηθοποιοί όλοι τους, σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη (εκδρομή, πικ νικ στο δάσος, περισσότερος ύπνος): μια ανάλαφρη ματιά στη μεσοπολεμική καλοκαιρινή μητρόπολη με σκηνικό το Βερολίνο της Βαϊμάρης, σε μια ξέγνοιαστη στιγμή συλλογικής ευδαιμονίας πριν την άνοδο του Χίτλερ και την φοβερή καταιγίδα του Ναζισμού.

Ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα φιλμ, πρόδρομος του μεταπολεμικού νεορεαλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBalkans Beyond Borders: 14ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος12.09.2018

Ρόμπερτ Σιόντμακ / Robert Siodmak (1900-1973)

Γερμανός σκηνοθέτης. Με την άνοδο του ναζισμού έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Χόλιγουντ το 1939 όπου σκηνοθέτησε πολλές ταινίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Άνθρωποι την Κυριακή (Menschen am Sonntag)
Μυθοπλασία, Γερμανία, 1929-30, 67’
DCP, α/μ, Βωβό

Σκηνοθεσία: Robert Siodmak, Edgar G. Ulmer
Σενάριο: Billy Wilder (βασισμένο σε ρεπορτάζ του Kurt Siodmak)
Φωτογραφία: Eugen Schüfftan, Fred Zinnemann (uncredited)
Παραγωγή: Filmstudio Berlin

Ηθοποιοί: Erwin Splettstößer, Brigitte Borchert, Wolfgang von Waltershausen, Christl Ehlers, Annie Schreyer
Προέλευση/ Αποκατάσταση: Deutsche Kinematek, Praesens-Film AG

Εισιτήρια: 5 ευρώ (γενική είσοδος).

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει τη δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr  θα βρείτε σύντομα περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα.

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ο “ανίκητος” Τσακ Νόρις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών
Cine News
The House of David: Ο 2ος κύκλος της βιβλικής σειράς κάνει πρεμιέρα στο Prime Video
Cine News
38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Masterclass με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη
Cine News
Νύχτες Πρεμιέρας: «Late Night Specials» προβολές με Σκορσέζε και Κιούμπρικ
Cine News
Dune 3: Teaser και posters αποκαλύπτουν το εντυπωσιακό καστ
Cine News
Η Χάνα Μοντάνα επιστρέφει… 20 χρόνια μετά στο Disney+
Cine News
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου κλείνει τα 25 του χρόνια
Cine News
28ο ΦΝΘ: Αυλαία με την απονομή των βραβείων – Τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν
Cine News
Όσκαρ για τον Sean Penn χωρίς τον Sean Penn – Γιατί απουσίαζε από την τελετή;
Cine News
Κασσάνδρα Κουλουκουντής: Η Ελληνίδα που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ Κάστινγκ στην ιστορία του θεσμού
Cine News
Oscars 2026: H συγκινητική ερμηνεία της Μπάρμπρα Στράιζαντ για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Cine News
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ είπε “όχι στον πόλεμο” από τη σκηνή των Όσκαρ