MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Matteo Dal Maso + 5 λόγοι για να μη χάσουμε τη συμφωνική συναυλία “Σεχραζάντ” στο Ωδείο Αθηνών

Η αυλαία των Συμφωνικών βραδιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει με μια πολυαναμενόμενη συναυλία που δεν πρέπει να χάσετε – για 5 + 1 λόγους.

Monopoli Team | 09.01.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Spiros Katopodis

Η αυλαία των Συμφωνικών βραδιών της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών στο Ωδείο Αθηνών για το 2024 ανοίγει στις 13 Ιανουαρίου, με μια πολυαναμενόμενη συναυλία, ο τίτλος της οποίας αναφέρεται σε ένα έργο-ογκόλιθο για το συμφωνικό ρεπερτόριο: Σεχραζάντ, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

Τη συμφωνική αυτή σουίτα ο Ρώσος συνθέτης συνέθεσε το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνικής παράδοσης Χίλιες και μία νύχτες. Το έργο αυτό είναι σίγουρα το σπουδαιότερο και το πιο γνωστό του. Ταυτόχρονα άσκησε τεράστια επίδραση στους μεταγενέστερους τόσο ως προς το ύφος όσο και για την εξαιρετικά πλούσια και ευρηματική ενορχήστρωσή του, και κατέταξε τον Ρίμσκι-Κόρσακοφ ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες και ενορχηστρωτές όλων των εποχών.

Το Συμφωνικό Πρελούδιο του Τζάκομο Πουτσίνι πλαισιώνει το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Πρόκειται για μία συμφωνική φαντασία που γράφτηκε το 1881-2, πριν ακόμη γίνει ο παγκόσμια γνωστός συνθέτης όπερας, και όσο ακόμη σπούδαζε στο Κονσερβατόριο του Μιλάνου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν έργα δύο μεγάλων Ελλήνων εν ζωή συνθετών: Μια προσευχή, του πολυγραφότατου Άλκη Μπαλτά, έργο του 2002. Η αρχική σύνθεση ήταν για 8 βιολοντσέλα και αργότερα ο συνθέτης έκανε τη μεταγραφή για 8 βιόλες, η οποία θα ακουστεί για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου. Το Μικρό αφιέρωμα, του συνθέτη και μουσικολόγου Γιώργου Ζερβού, που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2021,για πλήρη ορχήστρα, θα παιχτεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

#1 Για τον Matteo Dal Maso

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Ιταλός μαέστρος Matteo Dal Maso, νικητής του 5ου Διεθνούς Μάστερκλας και Διαγωνισμού Διεύθυνσης Ορχήστρας, που διεξήχθη το Μάρτιο του 2023 από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με μέντορα και διδάσκοντα, τον αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου.

Πάνω από 200 νέοι μαέστροι από όλο τον κόσμο δήλωσαν συμμετοχή, 14 τελικά επιλέχθηκαν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να διευθύνουν την ορχήστρα, ένας όμως ψηφίστηκε από τους ίδιους τους μουσικούς στην 1η θέση: ο ταλαντούχος Matteo Dal Maso, ο οποίος δραστηριοποιείται κατά βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

#2 Για τη μουσική ποικιλία

Στη συναυλία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία με ποικιλία, από τις μαγευτικές ανατολίτικες μελωδίες της Σεχραζάντ μέχρι το σαγηνευτικό πρελούδιο του Puccini και τις ελληνικές επιρροές στη νέα σύνθεση του Γιώργου Ζερβού.

#3 Για τη δεξιοτεχνική εκτέλεση

Εντυπωσιαστείτε από τη δεξιοτεχνία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, η οποία επιδεικνύει εξαιρετικές μουσικές ικανότητες που υπόσχονται να καθηλώσουν το κοινό.

#4 Γιατί μεταξύ άλλων αποτελεί και εκπαιδευτική ευκαιρία

Εάν έχετε παιδιά που δεν έχουν ξαναδεί συμφωνική ορχήστρα, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία. Η Σεχραζάντ έχει διάφορα σόλο που θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς ακροατές να ακούσουν βιολί, βιολοντσέλο, κλαρινέτο, όμποε, φαγκότο, τρομπόνι, τρομπέτα και κόρνο.

#5 Για τον υπερσύγχρονο χώρο διεξαγωγής

Η συναυλία πραγματοποιείται στη νέα αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών «Ιωάννης Δεσποτόπουλος», εξασφαλίζοντας μια καθηλωτική μουσική εμπειρία με την εξαιρετική ακουστική της.

#6 Για το κρυφό διαμάντι του Puccini

Ανακαλύψτε ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι του Puccini – το Preludio Sinfonico. Το συνέθεσε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ωδείο του Μιλάνου και ανακαλύφθηκε εκ νέου τη δεκαετία του ’90. Αυτό το έργο των νεανικών χρόνων του συνθέτη ακτινοβολεί από τον λυρισμό και το πάθος που συναντάμε στις μεταγενέστερες συνθέσεις του. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυτό το κρυφό διαμάντι του διάσημου συνθέτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024, 20:30
“Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος”, Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου B΄ 17-19, Αθήνα 106 75 – είσοδος από την οδό Ρηγίλλης)

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (διακεκριμένη), 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητές, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κλπ.)

 

Προπώληση more.com

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b