MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η άγνωστη ζωή της Μάγκι Σμιθ – Όσα δεν ξέρατε για τη Βρετανίδα ηθοποιό

Σήμερα η Μάγκι Σμιθ γιορτάζει τα 89α της γενέθλια και εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τη Βρετανίδα ηθοποιό.

Η Άγνωστη Ζωή της Μάγκι Σμιθ που Σήμερα Κλείνει τα 87
Η Άγνωστη Ζωή της Μάγκι Σμιθ που Σήμερα Κλείνει τα 87
author-image Μαριαλενα Μάλλιου

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ, καθηγήτρια μεταμορφώσεων στη σχολή μαγεία από τη σειρά ταινιών Harry Potter. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο ρόλος μέσα από τον οποίο συστήθηκε στο ευρύ κοινό. Πριν, όμως, από την επιτυχία της κινηματογραφικής μεταφοράς του μαγικού σύμπαντος της Ρόουλινγκ, είχαν προηγηθεί πολλά. Ποια είναι, λοιπόν, η Μάγκι Σμιθ, όταν σβήνουν τα φώτα του Χόγκουαρτς και επιστρέφουμε πίσω στον πραγματικό κόσμο;

Ας μάθουμε μέσα από 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη ζωή της.

1. Το όνειρό της και ο ρόλος των γονιών της

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1934 γεννιέται, σε ένα ανατολικό προάστιο του Λονδίνου, η Μάργκαρετ Νάταλι Σμιθ. Και μπορεί σήμερα, όλοι να την γνωρίζουμε, ως Μάγκι Σμιθ, και να την έχουμε θαυμάσει σε διάφορους ρόλους, από το θέατρο μέχρι την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αναγνωρίζοντας το υποκριτικό της ταλέντο, οι γονείς της όμως, είχαν άλλη άποψη.

Όνειρο της μικρής Μάργκαρετ, είναι από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με τον κόσμο της υποκριτικής. Η ίδια δηλώνει χρόνια αργότερα «Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα από που προήλθε αυτή τη ροπή (προς την υποκριτική)». Οι γονείς της, ωστόσο, δεν στηρίζουν αυτή της την φιλοδοξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα λόγια της ίδιας της της μητέρας που, αμφισβητώντας τις δυνατότητές της κόρης της, της λέει πως «με ένα πρόσωπο σαν αυτό» δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ηθοποιός.

2. Η αλλαγή του ονόματός της

Παρά την αμφισβήτηση και την αρνητική στάση των γονιών της η Μάργκαρετ αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό της πηγαίνοντας το 1951 στο Playhouse School της Οξφόρδης, από όπου και αποφοιτά το 1953. Όταν ξεκινάει να αναλαμβάνει τους πρώτους της ρόλους ως νέα ηθοποιός, ωστόσο, αποφασίζει να αλλάξει το όνομά της από Μάργκαρετ σε Μάγκι Σμιθ, καθώς υπήρχε ήδη μία Μάργκαρετ Σμιθ που εργάζεται στον τομέα της υποκριτικής.

3. Κι όμως, δεν της αρέσει ο Σαίξπηρ

Πρώτος ρόλος της υποκριτικής της πορείας είναι η Βιόλα από τη Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Και στα επόμενα χρόνια της στο θέατρο ακολουθούν αρκετοί, ακόμα, ρόλοι του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα και ποιητή. Μάλιστα, το 1965, είναι υποψήφια για Όσκαρ για τον ρόλο της Δυσδαιμόνας σε μία κινηματογραφική μεταφορά του Οθέλλου. Παρόλα αυτά, η Μάγκι Σμιθ δεν έχει ιδιαίτερη αγάπη για τον Σαίξπηρ. Όπως έχει και η ίδια δηλώσει στην Guardian, «ο Σαίξπηρ δεν είναι το καλύτερό μου».

4. Το Triple Crown της Υποκριτικής

Στα χρόνια που ακολουθούν, η Μάγκι Σμιθ δέχεται σειρά διακρίσεων, με αποτέλεσμα το 2003 να γίνει κάτοχος του «Τριπλού Στέμματος της Υποκριτικής», ή, όπως είναι ο αγγλικός όρους που χρησιμοποιείται, του «Triple Crown of Acting». Αυτό επιτεύχθηκε με τη διάκρισή της κινηματογραφικά -με Oscar, για τον ρόλο της στην ταινία Η δεύτερη νιότη της κυρίας Jean Brodie, το 1969- θεατρικά -με βραβείο Tony καλύτερης ηθοποιού, για τον ρόλο της στο Lettice and Lovage, το 1990- και τηλεοπτικά, το 2003, με βραβείο Emmy για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά My House In Umbria του HBO.
Αυτά, μάλιστα, δεν είναι τα μόνα βραβεία που έχει στην κατοχή της, καθώς στην πορεία αποκτά μερικά ακόμη Emmy και ένα ακόμα Oscar.

5. Οι Τίτλοι του Παλατιού Η Άγνωστη Ζωή της Μάγκι Σμιθ που Σήμερα Κλείνει τα 87

Πέρα από τα βραβεία στον τομέα της υποκριτικής, η Μάγκι Σμιθ τιμάται με τον τίτλο του «Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» από την Βασίλισσα το 1970. Ο τίτλος αυτός, μάλιστα, αναβαθμίζεται σε «Κυρία (Dame -αντίστοιχο του Sir) Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» 20, σχεδόν, χρόνια αργότερα, το 1989. Τίτλοι που της απονέμονται για τη συμβολή της στον τομέα του πολιτισμού της χώρας.

25 χρόνια μετά, το 2014, η Σμιθ ξαναδέχεται την τιμητική διάκριση από το παλάτι και γίνεται Μέλος του Τάγματος των Συντρόφων της Τιμής. Μία διάκριση που έχουν λάβει πριν από αυτή, μόνο άλλες 2 ηθοποιοί.

6. Προτιμάει τη σκηνή από την οθόνη

Παρόλο που ο γνωστότερος ρόλος της, που την έκανε παγκοσμίως διάσημη, είναι εκείνος της καθηγήτριας ΜακΓκόναγκαλ από τη σειρά ταινιών Harry Potter, και παρά τη μεγάλη επιτυχία που έχει γνωρίσει και σε άλλες -τόσο κινηματογραφικές, όσο και τηλεοπτικές- παραγωγές, η μεγάλη αγάπη της Μάγκι Σμιθ είναι το θέατρο. «Είμαι βαθιά ευγνώμων για τη δουλειά στο Harry Potter […] αλλά […] δεν ένιωθα σαν να παίζω πραγματικά σε αυτές τις παραγωγές.», δηλώνει η ίδια.

7. Από την υποκριτική στο τραγούδι

Μπορεί ίσως να μη την έχουμε ακούσει ποτέ να τραγουδάει, αλλά η Μαγκι Σμιθ τα πηγαίνει πολύ καλά με το τραγούδι. Έχει, μάλιστα, συμμετάσχει σε αρκετές θεατρικές παραγωγές για την οποίες απαιτούνταν φωνητικές ικανότητες. Μία από τις πιο εντυπωσιακές μουσικές εμφανίσεις της είναι από το έργο Oh! What a Lovely War του 1969, με το τραγούδι «I’ll Make a Man of You». Η ίδια, ωστόσο, αντιμετωπίζει με ταπεινοφροσύνη το συγκεκριμένο ταλέντο της.

8. Ο μεγάλος της έρωτας

Η προσωπική ζωή της Μάγκι Σμιθ, αν και όχι τόσο γνωστή, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι βγαλμένη από κάποια ταινία. Έχει κάνει δύο γάμους, με την ίδια να παίρνει διαζύγιο από τον πρώτο άντρα της, τον ηθοποιό Ρόμπερτ Στέφενς, με τον οποίο απέκτησε 2 γιούς και να παντρεύεται την πρώτο της έρωτα, Μπέβερλι Κρος. Οι δύο τους έμειναν, μάλιστα, μαζί για 22 χρόνια, ώσπου εκείνος πέθανε από αρρώστια. Η ηθοποιός, μάλιστα έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο πόσο τραυματικό ήταν αυτό το γεγονός για τη ζωή της, καθώς και στη δυσκολία της να το ξεπεράσει.

9. Ο Καρκίνος Η Άγνωστη Ζωή της Μάγκι Σμιθ που Σήμερα Κλείνει τα 87

Το 2009 και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της 5ης ταινίας από τη σειρά ταινιών Harry Potter, γίνεται γνωστό πως η Μάγκι πάσχει από καρκίνο του μαστού και βρίσκεται στη διαδικασία των χημειοθεραπειών. Μάλιστα, παραδέχεται πως εκείνη η περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την ίδια. «Στηριζόμουν στα κάγκελα, σκεπτόμενη πως δεν μπορώ να το κάνω». Όλη αυτή η περιπέτεια την έκανε σκεπτική ως προς το ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεται κάποιος για να συμμετέχει σε μία παραγωγή, τόσο κινηματογραφική, όσο και θεατρική. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν το έβαλε κάτω.

10. Το αυτοάνοσο

Η Μάγκι Σμιθ πάσχει επίσης από θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που σχετίζεται άμεσα με τον θυρεοειδή. Η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική για τον πάσχοντα, αλλά έχει ορισμένα χαρακτηριστικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων και προεξοχή των οφθαλμών, κάτι που παρατηρούμε και στην ηθοποιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάρλεν Ντίτριχ: Η κινηματογραφική ζωή της πιο διάσημης «femme fatale» του κλασικού σινεμά12.09.2018

Μετά από τόσα χρόνια και τόσους ρόλου, τόσες διακρίσεις και τόσες δυσκολίες, η Μάγκι Σμιθ μπορεί επάξια να αποτελέσει ένα σύμβολο και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Μία γυναίκα που ενάντια στην οικογένειά της, τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής και τις δυσκολίες που της έφερε η ζωή, πάλεψε και κατάφερε να πετύχει τα όνειρά της και να βγει νικήτρια, χαρίζοντας έμπνευση σε κάθε γυναίκα -και όχι μόνο.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b