MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Γεωργία Λαλέ: Ποια είναι η καλλιτέχνις πίσω από τη ροζ σημαία – Ο πολλαπλός συμβολισμός του έργου της

Η Γεωργία Λαλέ, εικαστική καλλιτέχνις και μαχήτρια του καρκίνου, μίλησε με ιδιαίτερο πάθος για το έργο της.

Monopoli Team

H απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, σύμβολο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν τη χώρα, που εμφανίστηκε σε έκθεση στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δείχνει, με απόλυτη σαφήνεια, το πόσο μακρύς είναι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το έργο «Neighborhood Guilt» της Γεωργίας Λαλέ εμφανίστηκε στο προξενείο στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την παρουσίαση Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική μεγαλούπολη, αλλά αποσύρθηκε γρήγορα – μετά και από παρέμβαση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μαξιμιλιανού, ο πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει την ευθύνη των εκθέσεων, δέχθηκε παρατηρήσεις για την επιλογή του. Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, που καταδίκαζε την αλλαγή χρώματος της ελληνικής σημαίας.

Ένα έργο με πολλαπλά μηνύματα

Στην επίσημη παρουσίαση της σημαίας ξεκαθαρίστηκε πως «πραγματεύεται το φαινόμενο της γυναικοκοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας. Το έργο τέχνης είναι φτιαγμένο από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες από την Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες, φαινομενικά, έχουν λίγα κοινά, αλλά έχουν όλες ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
MOMUS Air: Ένα νέο μουσείο στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Εικαστικά
Μουσείο Βορρέ: Δεκέμβριος με σύγχρονη τέχνη, μουσική και δράσεις για όλες τις ηλικίες
Εικαστικά
«Από τον Μονέ στον Γουόρχολ»: Μια μοναδική έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Δραστηριότητες
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Χριστούγεννα για όλους με θέατρο, αφηγήσεις και παραδοσιακές γεύσεις
Art & Culture
MIRfestival 2025: Αναγκαίες εκρήξεις μέσα στο χάος
Εικαστικά
«Τέχνη για το εδώ και τώρα», τέχνη για όλους
Art & Culture
Ένα γιγάντιο παράσιτο στον Λόφο Φιλοπάππου, από τον ΝΕΟΝ
Art & Culture
Φένια Αποστόλου & Μαρία Χατζηαθανασιάδου: Φωτίζουν το "Αποτύπωμα" της γυναικείας ταυτότητας
Εικαστικά
Ο Αρχαίος Πειραιάς: Μια διαδραστική τριήμερη θεματική περιήγηση στα ίχνη της αρχαίας πόλης
Εικαστικά
Στο NYX Esperia Palace ανακαλύπτεις το «σχήμα της επιθυμίας»
Εικαστικά
Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το Βραβείο Τέχνης 2026
Εικαστικά
Νέα εποχή για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή