MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: Γιατί είναι λάθος το «ελγίνεια μάρμαρα» και πότε κλάπηκαν από την Ελλάδα

Ο όρος «Ελγίνεια Μάρμαρα» αποτελεί κατάφωρη παραποίηση της αλήθειας για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Photo by Nicole Baster on Unsplash
Monopoli Team

Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο, βρίσκεται στη μετόπη της δημοσιότητας, αφού ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε απότομα την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία θα θιγόταν το σχετικό θέμα.

Στους τίτλους ειδήσεων και σχολιασμών, ακούγονται ειδικά δύο φράσεις που περιγράφουν τα κλεμμένα γλυπτά. Αναφέρονται είτε ως «Γλυπτά του Παρθενώνα» είτε ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», με την τελευταία φράση να είναι όχι μόνο αδόκιμη, αλλά και επικύρωση μίας ιστορικής αδικίας.

«Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα»

Αυτό είχε πει στον φλογερό της λόγο στην Οξφόρδη η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, το 1986, μπροστά σε κοινό που περιελάμβανε και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Η δήλωσή της έγινε στα πλαίσια ενός debate σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖυλ Ντασέν: Τα κινηματογραφικά αριστουργήματα στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη12.09.2018

«Δεν υπάρχουν Ελγίνεια Μάρμαρα. Ξέρετε, λένε ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια…Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα Γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό, δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πώς πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω».

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Πάγωμα» της άδειας εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έχει εξετάσει το Λονδίνο12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b