MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Στον Ιρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς το βραβείο Booker 2023

Ο Ιρλανδός συγγραφέας Paul Lynch κέρδισε το βραβείο Booker, με το πέμπτο μυθιστόρημά του Prophet Song.

Monopoli Team

Ο Paul Lynch είναι ο πέμπτος Ιρλανδός συγγραφέας που κερδίζει βραβείο Booker, με το φετινό βραβείο να δίνεται στον συγγραφέα για το πέμπτο μυθιστόρημά του Prophet Song.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Esi Edugyan, χαρακτήρισε το νικητήριο μυθιστόρημα ως “συγκλονιστικό και αληθινό”, ενώ ανέφερε ότι “αποτυπώνει τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες της σημερινής μας στιγμής”.

Η Καναδή μυθιστοριογράφος Edugyan, η οποία έχει προταθεί δύο φορές η ίδια για το βραβείο Booker, δήλωσε ότι η απόφαση να απονεμηθεί στη Λιντς το βραβείο των 50.000 λιρών “δεν ήταν ομόφωνη” και αποφασίστηκε μετά από συζήτηση και πολλαπλούς γύρους ψηφοφορίας που διήρκεσαν “περίπου έξι ώρες” το Σάββατο.

Το Prophet Song διαδραματίζεται σε ένα εναλλακτικό Δουβλίνο. Μέλη της νεοσύστατης μυστικής αστυνομίας, που ιδρύθηκε από μια κυβέρνηση που στρέφεται προς τον ολοκληρωτισμό, εμφανίζονται στο κατώφλι της μικροβιολόγου Eilish ζητώντας τον σύζυγό της, ανώτερο υπάλληλο της Ένωσης Εκπαιδευτικών της Ιρλανδίας. Σύντομα, εκείνος εξαφανίζεται -μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες- και η Eilish μένει να φροντίζει τα τέσσερα παιδιά τους και τον ηλικιωμένο πατέρα της, παλεύοντας να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

“Με τεράστια χαρά φέρνω το Booker στην Ιρλανδία”, δήλωσε ο Lynch, πρώην κριτικός κινηματογράφου, κατά την παραλαβή του βραβείου. “Είχα μια στιγμή στις διακοπές μου στη Σικελία πριν από πολλά χρόνια, όπου είχα αυτή τη λάμψη αναγνώρισης, ήξερα ότι έπρεπε να γράψω και ότι αυτή ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να πάρει η ζωή μου. Πήρα εκείνη την ημέρα την απόφαση να στρίψω, και στρίψα. Και χαίρομαι πάρα πολύ που το έκανα”.

Η νίκη του Lynch έρχεται λίγες ημέρες μετά τις βίαιες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου μετά από μία επίθεση με μαχαίρι έξω από δημοτικό σχολείο, από την οποία τραυματίστηκαν τρία παιδιά. Η αστυνομία δήλωσε ότι η αναταραχή προκλήθηκε από μια συμμορία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία.

Η Edugyan δήλωσε, όταν ρωτήθηκε αν τα πρόσφατα γεγονότα επηρέασαν την απόφαση των δικαστών, ότι “σε κάποιο σημείο των συζητήσεων, ίσως για λίγα λεπτά, αυτό συζητήθηκε”. Ωστόσο, είπε ότι η επικαιρότητα “δεν ήταν ο λόγος που το Prophet Song κέρδισε το βραβείο” – οι κριτές απλώς θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα “πραγματικά αριστουργηματικό έργο μυθοπλασίας”.

Με πληροφορίες από την Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 βιβλία για τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που πρέπει να διαβάσεις12.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b