MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free City: 5 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου

Παραστάσεις, φεστιβάλ και συναυλίες στη σημερινή δωρεάν ατζέντα μας, για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Monopoli Team

1.Κορυφαίοι Σκηνοθέτες στην Ελληνοαμερικανική Ένωση: Αφιέρωμα στους Charlie Chaplin και Buster Keaton

Με αφιέρωμα στο έργο δύο πιονέρων του κινηματογράφου, του Charlie Chaplin και του Buster Keaton, συνεχίζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ο κύκλος της σειράς κινηματογραφικών αφιερωμάτων με τίτλο «Κορυφαίοι σκηνοθέτες – σπουδαίες αμερικανικές ταινίες». Τα αφιερώματα υπόσχονται μία σύντομη αλλά ενδελεχή ματιά στη ζωή και το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων που έχουν εκπροσωπήσει τον αμερικανικό κινηματογράφο. Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας όχι μόνο του αμερικανικού σινεμά αλλά και του παγκόσμιου, στην εποχή που ο ήχος δεν είχε ακόμα εισέλθει στην 7η Τέχνη, ο Charlie Chaplin και ο Buster Keaton έθεσαν τις βάσεις της κινηματογραφικής κωμωδίας, γεύτηκαν τεράστια επιτυχία, λατρεύτηκαν από εκατομμύρια και εξακολουθούν, με τον τρόπο τους, να είναι επίκαιροι. Ανταγωνιστές αλλά όχι εχθροί στην εποχή τους, έγιναν διάσημοι μέσα από διαφορετικού ύφους κινηματογραφικές κωμωδίες. Ο μεν Chaplin με ταινίες όπως «Το χαμίνι», «Το τσίρκο», «Τα φώτα της πόλης» και πολλές άλλες. Ο δε Keaton με τον «Στρατηγό», τον «Θαλασσοπόρο», τον «Τυχερό» και επίσης πολλές άλλες. Θα ακολουθήσιε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και: τον κριτικό κινηματογράφου του περιοδικού Αθηνόραμα, Χρήστο Μήτση, τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη, και τον δημοσιογράφο-συγγραφέα, Μάκη Προβατά, ο οποίος θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.
23/11, 19:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση – Θέατρο, Μασσαλίας 22, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλευσίνα 2023: Μια περιδιάβαση στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης12.09.2018

2. 7ο Φεστιβάλ WIFT GR: Κινηματογραφικό αφιέρωμα «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ συμπίπτει ημερολογιακά και τιμά την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το 7ο Φεστιβάλ Wift Gr 50/50 Ιότητα και στν Κινηματογράφο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.Η φετινή θεματική έχει τίτλο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα» και εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες – επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου την τελευταία πενταετία (2018-2023). Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς. Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας Μέντιουμ / Medium, η οποία κέρδισε το βραβείο του κινηματογραφικού πόρταλ Cineuropa στο 29ο Φεστιβάλ του Σεράγεβο και έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα.
23/11, 19:30, 22:00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

3. Love & Marriage: Μια ανοιχτή συζήτηση για τον θεσμό του γάμου στη Στέγη

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας καλεί στη Μικρή Σκηνή σε μια συζήτηση με τίτλο «Love & Marriage» την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου για να ψάξουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τον γάμο, που είναι όσα και οι αιχμάλωτοι κόκκοι ρυζιού στα μαλλιά των νεονύμφων. Η νέα συζήτηση της σειράς Society Uncensored με ομιλητές από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, την Εκκλησία και τη βιομηχανία του γάμου, σηκώνει το πέπλο ενός μυστηρίου, με πολλούς μύθους και άλλες τόσες αντιφάσεις. Γιατί, παρά τον εγγενή του συντηρητισμό, ο γάμος μπορεί να γίνει και μήτρα κοινωνικών τομών: Η αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται αποτελεί πλέον ηχηρό κοινωνικό αίτημα. Είναι ο γάμος η πολύτιμη σταθερά σε ένα συναισθηματικά χαοτικό σύμπαν; Και πού χωράει η αγάπη; Περιήγηση στο κάστρο που διχάζει: οι μέσα θέλουν να αποδράσουν από αυτό και οι έξω να το διαβούν. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων εδώ.
23/11, 19:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

4. Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης «MIRfestival 2023» μπαίνει ξανά σε περιπέτειες σκηνής και εικόνας

Eξέπεμψε για πρώτη φορά το παράξενο σήμα του δεκαπέντε χρόνια πριν, και από εκείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να ανοίγει τα μάτια και τις αισθήσεις μας με καλλιτεχνικά πρότζεκτ ευρηματικά και συναρπαστικά. Αφουγκράζεται το νέο, ανοίγει τη δίοδο προς το μέλλον, δεν διστάζει να προσεγγίσει το φλέγον: το MIRfestival είναι πάντα εδώ. Και σε λίγες μέρες θα ανακατευθύνει για μια ακόμα φορά το βλέμμα μας σε απρόσμενους χώρους, θα αποκαλύψει πλευρές της πόλης που δεν είχαμε δει, δημιουργικές δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν, μορφές των παραστατικών τεχνών που δεν φανταζόμασταν ότι μπορούν να υπάρξουν. Τα δώδεκα έργα του προγράμματος που έχει επιμεληθεί η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Χριστιάνα Γαλανοπούλου συνδέονται με υπόγειες θεματικές συγγένειες. Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η περφόρμανς Down to Under της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία. «To Down to Under είναι μια πολυμεσική εγκατάσταση και περφόρμανς που διερευνά την επιρροή του αστικού χώρου στο ανθρώπινο σώμα στο υπόγειο μιας αθηναϊκής στοάς. Μέσα από το πρίσμα των βιντεοπαιχνιδιών και της κουλτούρας του ίντερνετ, η πόλη αντιμετωπίζεται σαν αλγόριθμος, τόπος παιχνιδιού, πεδίο μάχης, αλλά και σαν περιορισμός. Τα σώματα εξερευνούν διαφορετικές πιθανές σωματικότητες και διατάξεις μέσα από τους περιορισμούς που τίθενται από το περιβάλλον τους, ενώ ταυτόχρονα τους καταρρίπτουν και δημιουργούν νέους τρόπους οικειοποίησης της πόλης μέσα από την πανκ εγγύτητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία. Οι/τα περφόρμερ χρησιμοποιούν σωματικές καταστάσεις και ασκήσεις που αντλούν έμπνευση από την αστική και underground κουλτούρα, εκθέτοντας την προσπάθειά τους (effort) σε ένα ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον». Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικότερο πρόγραμμα και κρατήσεις εδώ.
23/11, 19:00 & 21:00
Υπόγειο Στοάς Αριστείδου 6

5. Οι Jazz Ensemble For Five ζωντανά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας

Οι Jazz Ensemble For Five έρχονται για μια απολαυστική μουσική βραδιά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Η κινητήρια δύναμη για δημιουργία στην τέχνη τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσω αυτής με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι και το μουσικό σχήμα Jazz Ensemble For Five δημιουργήθηκε από την εσωτερική ανάγκη των μελών του για έκφραση και επικοινωνία. Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό, επιχειρούν μια μουσική περιπλάνηση σε blues φόρμες και jazz standards, προσπαθώντας το κάθε μέλος του σχήματος να δώσει την δική του οπτική πάνω στην τέχνη του ήχου. Το Jazz Ensemble For Five αποτελείται από τους: Σπύρο Ροντογιάννη: σαξόφωνο, Κωνσταντίνο Γκίνη: κιθάρα, Γιώργο Μικρό: πιάνο, Χρήστο Κορομηλά: κοντραμπάσο
και Σεραφείμ Μπέλλο: τύμπανα.
23/11, 20:30
Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτρας, πούπουλα και τραγούδια… καθόλου ντεμοντέ: Ένα βράδυ με τους Polkar στον Σταυρό του Νότου12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b