MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free City: 3 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για την Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Παραστάσεις, φεστιβάλ και συναυλίες στη σημερινή δωρεάν ατζέντα μας, για την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Monopoli Team

1. Μυστήριο 100 Τα ιερά τραγούδια – Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γής | Σίτος, οίνος, έλαιον

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την επόμενη δράση του κύκλου Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια, “Τα τρία αγαθά της Γης: σίτος, οίνος, έλαιον”, σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας του ΕΚΠΑ. Συμμετέχοντας στην πάνδημη γιορτή της Ελευσίνας που την ίδια μέρα τιμά την Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, τα “Ιερά Τραγούδια” του Νοεμβρίου υμνούν το σιτάρι, την ελιά και το αμπέλι, τα “τρία αγαθά της γης” (τον άρτο, το λάδι και το κρασί) που συνδέονται με τα λαϊκά δρώμενα και τις θρησκευτικές τελετουργίες του λαού μας. Επιλεγμένα τραγούδια και κείμενα απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού επιβεβαιώνουν τη βιωματική σύνδεση του λαϊκού πολιτισμού με την καρποφορία της γης και τη γονιμότητα. Οι επικλήσεις και οι προσφορές στη Μεγάλη Μητέρα – Θεά διατρέχουν τους αιώνες, περνώντας από τη θεά της Γεωργίας τη Δήμητρα στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα. Στην Ελευσίνα τα “Εισόδια” της Θεοτόκου ταυτίζονται με την “Εσοδεία”, τη σοδειά, ενώ οι γυναίκες ετοιμάζουν και μοιράζουν τα “πολυσπόρια” για να “κοινωνήσει” όλη η κοινότητα, στο εκκλησάκι που χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο πάνω στο αρχαίο ιερό. Η μουσική παράσταση είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, που πρώτη συνέλεξε τα τραγούδια για τα “τρία αγαθά της γης”.
21/11, 21:00
X – Bowling Art Center, Χαριλάου 12, Ελευσίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτρας, πούπουλα και τραγούδια… καθόλου ντεμοντέ: Ένα βράδυ με τους Polkar στον Σταυρό του Νότου12.09.2018

2. Εργαστήριο στο ΚΠΙΣΝ: Βασικές γνώσεις για τη χρήση υπολογιστή

Τα εργαστήρια πληροφορικής συνεχίζονται στο ΚΠΙΣΝ. Μέσω των μαθημάτων, δίνεται η ευκαιρία σε όσα άτομα επιθυμούν να εξοικειωθούν με τους υπολογιστές, να μάθουν τις κύριες λειτουργίες, τη χρήση βασικών προγραμμάτων, την πλοήγηση στο διαδίκτυο και άλλες βασικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην διεκπεραίωση απλών, καθημερινών εργασιών και υποχρεώσεών τους, μέσα από εξάσκηση και πρακτικά βήματα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες που επιθυμούν να λάβουν βασικές γνώσεις του αντικειμένου.
21/11, 10.30-12.00, 12.30-14.00
ΚΠΙΣΝ, Αίθουσα Υπολογιστών 2, 2ος όροφος ΕΒΕ

3. Έκθεση “Περί τρυφερών πραγμάτων” στη γκαλερί Μπαταγιάννη

Η Λίλα Πολενάκη στη νέα ατομική της έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί Μπαταγιάννη παρουσιάζει ζωγραφικά έργα ποικίλων διαστάσεων από διάφορες στιγμές της δημιουργικής της πορείας. Μια ομάδα αντικειμένων από την πρόσφατη ενασχόληση της με την κεραμική θα συνομιλήσουν “τρυφερά” με τα ζωγραφικά τελάρα. Περί τρυφερών πραγμάτων (Von zarten Dingen): Είναι ο τίτλος ενός μικρού κολλάζ της Γερμανίδας εικαστικού Hanna Hoch. Μια παλιά φίλη της από το Βερολίνο το έστειλε στη Λίλα Πολενακη. “Το είδα και σε θυμήθηκα”, της έγραφε. Έτσι μέσα από τις αλλεπάλληλες συνάφειες της μνήμης ο τίτλος επικολλήθηκε στην παρούσα έκθεση με τον ίδιο τρόπο που η δημιουργός χρησιμοποιεί κι ενσωματώνει στη ζωγραφική της, με εκλεπτυσμένες τεχνικές κολλάζ, διαφορά υλικά. Πρόκειται κυρίως για στοιχεία από ύφασμα και χαρτί: Παλιές δαντέλες, κεντήματα και άλλα εργόχειρα, ρούχα που αγαπήθηκαν, υφάσματα οικιακής χρήσης, διάφανα χαρτιά με πατρόν ραπτικής, σελίδες με σημειώσεις και σκίτσα, χειρόγραφες επιστολές, έντυπα και πολλά άλλα. Τα υλικά αυτά, σημαδεμένα από το χρόνο και φορτισμένα από τις πρότερες χρήσεις τους, φτάνουν στα χεριά της τυχαία ή συλλέγονται με φροντίδα από την ίδια, και αποτελούν κατά έναν τρόπο το εικαστικό της λεξιλόγιο. Ωράρια Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 16:00 – 20:00, Σάββατο: 11:00 – 15:00.
21/11, 16:00 – 20:00
Γκαλερί Μπαταγιάννη, Αντήνορος 17, Παγκράτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» στο Εθνικό Θέατρο12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b