MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Led Zeppelin IV: Αναγνωρίστηκε ο μυστηριώδης άνδρας στο εξώφυλλο του εμβληματικού άλμπουμ

Ο μυστηριώδης άνδρας που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ, «Led Zeppelin IV», ήταν ένας 69χρονός χτίστης, ονόματι Lot Long, ο οποίος απαθανατίστηκε από τον φακό του βικτωριανού φωτογράφου Ernest Howard Farmer, γύρω στο 1892.

Led Zeppelin
Monopoli Team

Ένας ερευνητής στην Αγγλία ανακάλυψε ένα αντίγραφο της πρωτότυπης φωτογραφίας που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του άλμπουμ Led Zeppelin IV -και αποκάλυψε την ταυτότητα του ατόμου που απεικονίζεται σε αυτή.

Το εμβληματικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1971, περιλαμβάνει επιτυχίες όπως το «Stairway to Heaven». Αλλά είναι, επίσης, διάσημο για το ιδιαίτερο εξώφυλλό του, το οποίο δεν περιλαμβάνει κάποιο κείμενο που να προσδιορίζει το όνομα του συγκροτήματος ή τον τίτλο του άλμπουμ.

Αντ’ αυτού, δείχνει μια κορνιζαρισμένη φωτογραφία ενός άνδρα κρεμασμένη σε ένα φόντο από ξεφλουδισμένη φλοράλ ταπετσαρία. Ο άντρας χρησιμοποιεί ένα ξύλο για μπαστούνι και κουβαλάει μια δέσμη από μακριά κλαδιά δεμένα στην πλάτη του. Οι οπαδοί των Led Zeppelin τον γνώρισαν ως τον “stick man”. Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής και όχι για φωτογραφία.

Η προέλευση της φωτογραφίας και η ταυτότητα του άνδρα αποτελούσαν για χρόνια ένα μυστήριο. Όπως λέγεται, ο Robert Plant, τραγουδιστής των Led Zeppelin, έψαχνε σε ένα κατάστημα με αντίκες κοντά στο σπίτι του κιθαρίστα Jimmy Page στο Berkshire της Αγγλίας, όταν έπεσε πάνω στη φωτογραφία, σύμφωνα με τη Sophie Parker του BBC News.

Φωτογραφία: Wiltshire Museum, Devizes

Η ανακάλυψη της πρωτότυπης φωτογραφίας

Πρόσφατα, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Brian Edwards, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, ανακάλυψε ένα πρωτότυπο αντίγραφο της εικόνας, καθώς μελετούσε τα δελτία τύπου ενός οίκου δημοπρασιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη Nadia Khomami του Guardian.

Ο Edwards είναι, επίσης, μεγάλος θαυμαστής των Led Zeppelin, οπότε όταν έπεσε πάνω σε ένα βικτοριανό φωτογραφικό άλμπουμ που περιείχε τη φωτογραφία του “stick man”, την αναγνώρισε αμέσως.

«Οι Led Zeppelin δημιούργησαν το soundtrack των εφηβικών μου χρόνων, οπότε ελπίζω πραγματικά η ανακάλυψη αυτής της βικτοριανής φωτογραφίας να αποτελεί ένα ευχαριστώ στους Robert, Jimmy και John Paul [Jones]», αναφέρει ο Edwards σε δήλωσή του.

Ο Edwards δηλώνει στην Claire Moses των New York Times ότι αφού τηλεφώνησε στη σύζυγό του για να επιβεβαιώσει ότι τα μάτια του δεν τον απατούσαν, ειδοποίησε το Μουσείο Wiltshire. Το μουσείο αγόρασε το φωτογραφικό άλμπουμ για 420 λίρες (περίπου 515 δολάρια).

«Δεν ήμουν καλός ντέντεκτιβ, απλά στάθηκα πολύ τυχερός», λέει ο Edwards στους Times. «Μου παρουσιάστηκαν μερικές καλές ευκαιρίες».

Το φωτογραφικό άλμπουμ. Φωτογραφία: Wiltshire Museum, Devizes

Ο μυστηριώδης άνδρας της φωτογραφίας

Το φωτογραφικό άλμπουμ φέρει τον τίτλο «Αναμνήσεις από μια επίσκεψη στο Shaftesbury. Whitsuntide 1892. Ένα δώρο στη θεία από τον Έρνεστ». Σύμφωνα με το μουσείο, ο γραφικός χαρακτήρας στο εσωτερικό του ταιριάζει με την υπογραφή του Ernest Howard Farmer, ενός βικτοριανού φωτογράφου.

Ενώ, η νεοανακαλυφθείσα φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη, η εκδοχή της εικόνας στο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι έγχρωμη. Ο Edwards αναρωτιέται αν ο Farmer, ο οποίος ήταν, επίσης, δάσκαλος φωτογραφίας, χρησιμοποίησε την εικόνα για να διδάξει στους μαθητές του πώς να τις χρωματίζουν.

Το μουσείο έχει, επιπλέον, αναγνωρίσει τον μυστηριώδη «stick man» της εικόνας: Το όνομά του ήταν Lot Long, ένας 69χρονος χτίστης που γεννήθηκε στην πόλη Mere του Wiltshire το 1823. Την εποχή της φωτογραφίας, ήταν χήρος και ζούσε σε ένα μικρό σπίτι στην εξοχή.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει, επίσης, φωτογραφίες της αρχιτεκτονικής της περιοχής, σκηνές δρόμων και πορτρέτα αγροτών. Το επόμενο έτος, το μουσείο θα φιλοξενήσει μια έκθεση με εικόνες από το άλμπουμ με τίτλο «The Wiltshire Thatcher: A Photographic Journey Through Victorian Wessex».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRelease Athens: Οι Pulp στην Αθήνα το καλοκαίρι του 202412.09.2018

«Θα δείξουμε πώς ο Farmer αποτύπωσε το πνεύμα των ανθρώπων, των χωριών και των τοπίων του Wiltshire και του Dorset, τόσο αντίθετα με τη ζωή του στο Λονδίνο», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωσή του. «Είναι συναρπαστικό να δούμε πώς αυτό το θέμα των αγροτικών και αστικών αντιθέσεων αναπτύχθηκε από τους Led Zeppelin και έγινε το επίκεντρο για αυτό το εμβληματικό εξώφυλλο άλμπουμ 70 χρόνια αργότερα».

Πηγή: Smithsonianmag.com

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b