MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βρετανικό Μουσείο: Ζητάει τη βοήθεια του κοινού για την ανάκτηση των «κλοπιμαίων»

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το “θρίλερ” των κλεμμένων “θησαυρών” από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζεται, με το λονδρέζικο ίδρυμα να ζητάει τη βοήθεια του κοινού και των ειδικών για τον εντοπισμό τους.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε από το κοινό να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ανάκτηση των αρχαίων αντικειμένων που «εξαφανίστηκαν» από τη συλλογή του.

Τον περασμένο μήνα ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα μετά την αναφορά ότι περίπου 2.000 θησαυροί, μέσα σε σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, «χάθηκαν, κλάπηκαν ή υπέστησαν ζημιές». Το μουσείο δηλώνει τώρα ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολύτιμους λίθους και κοσμήματα, μοιράζοντας φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων.

Το μήνυμα προς το κοινό

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν επανακτηθεί εξήντα αντικείμενα. Σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο πρόσθεσε ότι άλλα 300 έχουν «ταυτοποιηθεί και [πρόκειται] να επιστραφούν άμεσα».

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα υπόλοιπα, έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του λεπτομέρειες και εικόνες των τύπων των αντικειμένων που λείπουν.

«Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ή να είχατε στην κατοχή σας αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο ή αν έχετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας», γράφει η ιστοσελίδα.

Εκτός από τους κλασικούς ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολύτιμους λίθους, υπάρχουν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα – ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Συνεργασία με ειδικούς

Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεργαστεί με μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των αντικειμένων, τα οποία και έχει ήδη τοποθετήσει στο Μητρώο Απολεσθέντων Έργων Τέχνης.

Ο James Ratcliffe, Διευθυντής στο Μητρώο Απολεσθέντων Έργων Τέχνης, δήλωσε ότι το μουσείο «ζύγιασε προσεκτικά την ανάγκη παροχής πληροφοριών στο κοινό για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανάκτησης με τον κίνδυνο αυτού του είδους οι πληροφορίες να πέσουν στα χέρια εκείνων που μπορεί να ενεργήσουν κακόπιστα».

Ξεκίνησε, παράλληλα, ο ανεξάρτητος έλεγχος της ασφάλειας του Μουσείου, ο οποίος θα επιβλέπει, επίσης, τις προσπάθειες ανάκτησης των αντικειμένων.

Η Lucy D’Orsi, επικεφαλής της Αστυνομίας Μεταφορών της Βρετανίας και συν-Πρόεδρος της επανεξέτασης, δήλωσε ότι είδε «ενθαρρυντικά την έναρξη του προγράμματος ανάκτησης» και ότι εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα «από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦωτογραφικές Συναντήσεις 2023: Επιστροφή στα Χανιά με τρεις εκθέσεις12.09.2018

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer παραιτήθηκε από το ρόλο του μετά την κλοπή των θησαυρών. Το ίδρυμα που εδρεύει στο Λονδίνο δέχθηκε επίσης αυξημένες πιέσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατα της Κίνας, να επιστρέψει κάποια άλλα αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους μετά τις διαβόητες απώλειες που συγκέντρωσαν τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης.

Πηγή: BBC

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Όσο κρατάει ο Μπάλος: Το θερμιώτικο γλέντι μέσα από μια φωτογραφική εγκατάσταση στην Κύθνο
Art & Culture
Thermia Project: Όταν η Κύθνος γίνεται εργαστήριο σύγχρονης τέχνης
Εικαστικά
«Υπεριώδες. Το σώμα μου φτιάχτηκε για να ιδρώνει»: Η ομαδική έκθεση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
Εικαστικά
Στέγη: H νέα σεζόν ξεκινά με παγκόσμιες πρεμιέρες, μουσική, θέατρο και νέους χώρους
Εικαστικά
Titanic: Η νέα immersive έκθεση στο Γουδί μάς ταξιδεύει στην ιστορία του θρυλικού υπερωκεάνιου
Art & Culture
Η τέχνη ταξιδεύει σε νησιά και καλοκαιρινούς προορισμούς
Cine News
Καλοκαίρι στο Φουγάρο: Δροσερές βραδιές με θερινό σινεμά, Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο για παιδιά
Εικαστικά
Γράμμα σ’ έναν ισχνό πατέρα: Η DEO παρουσιάζει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Χίο
Εικαστικά
Ταξίδια Φωτός: Η νέα έκθεση της Νεφέλης Μασία στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο
Εικαστικά
Convivial Gestures: Η έκθεση σύγχρονης τέχνης του Thermia Project στην Κύθνο
Εικαστικά
Από το Χαλάνδρι στα Προσφυγικά ο +οικισμός, αναζητώντας τ(ρ)όπους αντίστασης
Art & Culture
Η Ύδρα στο επίκεντρο της τέχνης και του σινεμά με τη θερινή έκδοση του ArtCinema