MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

29ες Νύχτες Πρεμιέρας: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Ήρθε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που ξεκινούν οι Νύχτες Πρεμιέρας και “ξεχυνόμαστε” στα σινεμά. Ακολουθούν όσα δεν πρέπει να χάσετε.

Φωτεινή Νικολίτσα | 21.09.2023

Οι 29ες Νύχτες Πρεμιέρας, συνεπείς στο ραντεβού τους και αυτό το φθινόπωρο, έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο και μοναδικό πρόγραμμα που πραγματικά καλύπτει όλα τα γούστα. Διεξάγεται από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου προς όλους.

Εκτός από τα διαγωνιστικά τμήματα και τα μεγάλα αφιερώματα του Φεστιβάλ, θα υπάρχουν και παράλληλες δωρεάν εκδηλώσεις και προβολές όπως και τα καθιερωμένα θεματικά πάρτι σε επιλεγμένους χώρους ανά την πόλη. Ας δούμε τα highlights των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας.

Η τελετή έναρξης και λήξης

Η τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Παλλάς θα υποδεχτεί όχι μία αλλά δύο ταινίες, τη νέα μικρού μήκους του Pedro Almodóvar με τίτλο “Strange Way of Life” και πρωταγωνιστές τον Pedro Pascal και τον Ethan Hawke αλλά και την μεγάλου μήκους ταινία “Past Lives”, το ντεμπούτο της Celine Song με πλώρη για τα Όσκαρ. Κι όποιος δεν καταφέρει να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, θα έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει το εισιτήριό του για τις συγκεκριμένες ταινίες για μια άλλη μέρα.

"Strange Way of Life" του Pedro Almodóvar

“Strange Way of Life” του Pedro Almodóvar

Η τελετή λήξης  θα λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής όπου μετά την απονομή των βραβείων θα προβλήθεί μια ταινία που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τους θαυμαστές ταινιών του Studio Ghibli. Και δεν είναι άλλη από τη νέα ταινία του σπουδαίου δημιουργού Hayao Miyazaki με τίτλο “The Boy and the Heron”.

Αποκλειστικός Martin Scorsese

Μια από τις πιο απροσδόκητα ευχάριστες ανακοινώσεις ήταν σίγουρα η προβολή της νέας ταινίας του Martin Scorsese, αυτού του επικού όπως όλα δείχνουν αριστουργήματος των 206 λεπτών με τίτλο “Killers of the Flower Moon” και πρωταγωνιστές τους δύο μακροχρόνιους συνεργάτες του σκηνοθέτη, του Robert De Niro και του Leonardo DiCaprio. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, μόνο δύο ακόμη φεστιβάλ παγκοσμίως θα προβάλουν την ταινία, οι Κάννες και το Λονδίνο!

"Killers of the Flower Moon" του Martin Scorsese

“Killers of the Flower Moon” του Martin Scorsese

Μεγάλα ονόματα που δεν πρέπει να χάσεις

Οι ταινίες είναι πολλές αλλά δύσκολα παραβλέπονται οι συγκεκριμένες. Έρχονται κατευθείαν από το Φεστιβάλ Βενετίας δύο ταινίες που θα συζητηθούν. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την “Priscilla” της Sofia Coppola και η δεύτερη το “The Beast” του Bertrand Bonello με πρωταγωνίστρια την Léa Seydoux. Ακόμη, κατευθείαν από τις περασμένες Κάννες καταφθάνει η νέα ταινία του Τodd Haynes με τίτλο “May December”, με πρωταγωνίστριες την Natalie Portman και την Julianne Moore. Μη χάσετε και τη νέα ταινία που πρωταγωνιστεί ο Paul Mescal, τον οποίο γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από το περσινό “Aftersun”. Η ταινία ονομάζεται “All of Us Strangers” σε σκηνοθεσία του Andrew Haigh και αναμένεται να προκαλέσει έντονες συγκινήσεις!

"Priscilla" της Sofia Coppola

“Priscilla” της Sofia Coppola

Αφιέρωμα Scala

Από τα…άχαστα αφιερώματα του Φεστιβάλ είναι αυτό για την θρυλική λονδρέζικη κινηματογραφική αίθουσα Scala, η οποία έπαιζε ταινίες που δεν είχαν την ευρεία απήχηση του κοινού. Εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της, τότε μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ “Scala!!! Or, the Incredibly Strange Rise and Fall of the World’s Wildest Cinema and How It Influenced a Mixed-up Generation of Weirdos and Misfits” που με αυτόν και μόνο τον τίτλο τα περιγράφει όλα, σε σκηνοθεσία του Βρετανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και κριτικού Ali Catterall και της βρετανίδας προγραμματίστριας στην Scala και συγγραφέα Jane Giles, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην προβολή.

Από το αφιέρωμα προτείνουμε σίγουρα το “Dead Ringers” του David Cronenberg, το “Blood and Black Lace” του Mario Bava και το “Kiss Me Deadly” του Robert Aldrich.

"Dead Ringers" του David Cronenberg

“Dead Ringers” του David Cronenberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝύχτες Πρεμιέρας: Γιορτάζουν τα 100 χρόνια Disney με προβολές αγαπημένων ταινιών12.09.2018

Ένα άτυπο αφιέρωμα στον κινηματογράφο Ιντεάλ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο κινηματογράφος Ιντεάλ θα είναι ένας από αυτούς που θα φιλοξενήσει μέρος των Νυχτών Πρεμιέρας. Ωστόσο, όπως όλοι πια γνωρίζουμε, η τύχη του είναι δυσοίωνη και αναμένεται να κλείσει οριστικά. Το Φεστιβάλ τιμά αυτήν την αίθουσα που λειτούργησε για 100 χρόνια και υπέστει ανά καιρούς πολλές καταστροφές, μέσα από σπουδαίες ταινίες που θα προβληθούν εκεί αλλά και με την προβολή της ταινίας “Goodbye, Dragon Inn” του Tsai Ming-liang, για ένα σινεμά που κλείνει και προβάλει την τελευταία του ταινία, πηγή μελαγχολικών συναισθημάτων για τους παλιούς θαμώνες και εργαζόμενους οι οποίοι συγκεντρώνονται ενώ παράλληλα εμφανίζονται και τα φαντάσματα του σινεμά για μια τελευταία φορά.

"Goodbye, Dragon Inn" του Tsai Ming-liang

“Goodbye, Dragon Inn” του Tsai Ming-liang

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b