MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μετά από 30 χρόνια το Μουσείο Reina Sofia επιτρέπει επιτέλους στο κοινό να φωτογραφίζει την Γκουέρνικα

Επιτέλους, το κοινό στο Μουσείο Reina Sofía της Μαδρίτης μπορεί να φωτογραφίσει τη Γκουέρνικα, το αριστούργημα του Πάμπλο Πικάσο, καθώς το ίδρυμα ήρε την απαγόρευση που ίσχυε από το 1981.

Η Γκουέρνικα του Πικάσο. Photo Credits: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Η Γκουέρνικα του Πικάσο. Photo Credits: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Monopoli Team

Καλά νέα για τους επισκέπτες του Μουσείου Reina Sofía, αφού έγινε γνωστό ότι επιτέλους θα επιτρέπεται στο κοινό να φωτογραφίζει τη Γκουέρνικα, το αντι-πολεμικό αριστούργημα που ο Πάμπλο Πικάσο φιλοτέχνησε το 1937.

Συγκεκριμένα, από 1η Σεπτεμβρίου, το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης, αποφάσισε να καταργήσει την απαγόρευση φωτογράφισης του έργου που ίσχυε εδώ και περίπου 30 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο πίνακας μεταφέρθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης στο σημερινό του σπίτι στην Ισπανία. Οι φωτογραφίες, από τότε, δεν επιτρέπονταν, ακόμη και χωρίς φλας.

Μάλιστα, τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει πέρσι η είδηση ότι ένας Ιταλός τουρίστας, προκειμένου να φωτογραφίσει ένα έργο του μουσείου, το είχε καταστρέψει.

Σύμφωνα με το μουσείο το περιστατικό φαίνεται να μην σχετίζεται με την απόφαση να επιτρέπεται η φωτογράφιση στους χώρους του.

“Η πρόθεσή μας ήταν απλώς να μπορούν να βγαίνουν κανονικά φωτογραφίες, όχι να δώσουμε μια ανακοίνωση στον Τύπο ή οτιδήποτε άλλο, γιατί αν οι οι άνθρωποι τραβούν φωτογραφίες παντού στο μουσείο, σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, και, κυρίως, αν ζούμε συνεχώς βιντεοσκοπημένοι από κάμερες, όταν πηγαίνουμε σε μια συναυλία, όταν πηγαίνουμε σε οποιοδήποτε πολιτιστικό γεγονός… λοιπόν, νομίζουμε ότι δεν βγάζει νόημα η Γκουέρνικα να μην απολαμβάνει τον εμβληματικό χαρακτήρα που της αξίζει” δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Manuel Segade.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ“Ο Πικάσο ήταν ο Πικάσο”: Ο εγγονός του διάσημου ζωγράφου υπερασπίζεται τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες12.09.2018

Η απαγόρευση ίσχυε για ολόκληρη την αίθουσα. Οι φωτογραφίες είναι πλέον επιτρεπτές, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή αυτές που ισχύουν σε πολλά μουσεία: όχι φλας, όχι τρίποδα, selfie sticks, διάφορες συσκευές. “Θα ήθελα να φτάσουμε στο 100% της προσβασιμότητας στις φωτογραφίες”, πρόσθεσε ο διευθυντής του μουσείου, “ειδικά για αυτό το νεανικό κοινό που ζει φιλτραρισμένο μέσα από μια οθόνη. Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε προσοχή στο πώς προσεγγίζουν την πραγματικότητα”.

Φέτος, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο και πολλά μουσεία στον κόσμο διοργανώνουν αφιερώματα στον σπουδαίο ζωγράφο. Έτσι και το Reina Sofia ετοιμάζει για τον Νοέμβριο την έκθεση “Picasso 1906. The Turning Point”, που επιδιώκει να εξετάσει, από μια σύγχρονη ματιά, την πρώτη συμβολή του καλλιτέχνη στον ορισμό της “μοντέρνας τέχνης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκουέρνικα: Η τραγική ιστορία πίσω από το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Πικάσο12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b