MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βενετία: Υποχρεωτικό εισιτήριο εισόδου για τους ημερήσιους επισκέπτες από την Άνοιξη

Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού, η πόλη της Βενετίας αναμένεται να επιβάλλει καταβολή τέλους εισόδου της τάξεως των 5€ για τους ημερήσιους επισκέπτες της.

Φωτογραφία: canmandawe/unsplash
Monopoli Team

Όσοι επισκέπτονται τη Βενετία μόνο για μια ημέρα θα πρέπει σύντομα να πληρώνουν 5 ευρώ για την είσοδο τους στην πόλη, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού. Το σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη Άνοιξη, θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, αν και οι ακριβείς ημερομηνίες εφαρμογής του θα ανακοινωθούν μετά την τελική έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο της Πόλης, η οποία αναμένεται στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι απαλλάσσονται;

Οι κάτοχοι εισιτηρίων θα πρέπει να κατεβάσουν έναν κωδικό QR στο κινητό τους, ο οποίος πιθανόν να ζητηθεί από τις αρχές. Σε αυτούς που απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών, τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και ακίνητα Airbnb μαζί με «τους κατοίκους του Δήμου της Βενετίας [και] τους φοιτητές οποιουδήποτε σχολείου και πανεπιστημίου που βρίσκεται στην παλιά πόλη ή στα μικρότερα νησιά», αναφέρει ανακοίνωση της τοπικής αρχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης ανέρχονται στους 49.000.

Ο δρόμος για μια πιο βιώσιμη μορφή τουρισμού

«Έχουμε επίγνωση της επείγουσας ανάγκης να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων όσων ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Βενετία και όσων επισκέπτονται την πόλη. Γι’ αυτό, σε περιπτώσεις, απαιτείται καινοτόμος διαχείριση της ροής, ικανή να βάλει φρένο στον καθημερινό τουρισμό», αναφέρει σε δήλωσή του ο Simone Venturini, Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό.

Η πόλη δέχτηκε μεγάλο οικονομικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το 2020 την επισκέφτηκαν 71,5% λιγότεροι τουρίστες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν υπολογίζεται ότι και κατέφθασαν 19 εκατομμύρια επισκέπτες. Αλλά καθώς οι αριθμοί ανεβαίνουν και πάλι δραματικά, οι ντόπιοι πιέζουν για μια πιο βιώσιμη μορφή τουρισμού.

Η απάντηση στους επικριτές

Στην αντίπερα όχθη, οι επικριτές του μέτρου ισχυρίζονται ότι ο σημερινός δήμαρχος Luigi Brugnaro, ο οποίος πρότεινε για πρώτη φορά την επιβολή τέλους για ημερήσιες εκδρομές το 2019, έχει επιτύχει ελάχιστα όσον αφορά τη διαχείριση του τουρισμού. Νωρίτερα φέτος, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει ελέγχους για τις βραχυπρόθεσμες τουριστικές ενοικιάσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα σπίτια δεν θα μπορούν να ενοικιάζονται σε τουρίστες για περισσότερες από 120 ημέρες.

«Η λιμνοθάλασσά μας [πόλη] είναι μοναδική, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ένα «πειραματικό εργαστήριο». Η Βενετία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε σύγχρονης έκτακτης ανάγκης: από το κλίμα, στο οποίο προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τα Mose [τα κινητά φράγματα πλημμύρας μεταξύ της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας], μέχρι την ερήμωση του ιστορικού κέντρου, ένα φαινόμενο που τέμνεται άμεσα με την φύση της τουριστικής προσφοράς. Αλλά η Βενετία δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να χάσει την ψυχή της», δήλωσε ο Brugnaro στην ιταλική έκδοση Quotidiano Nazionale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυστρία: Δωρεάν μετακίνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες για έναν χρόνο με αντάλλαγμα ένα… tattoo12.09.2018

Η παρέμβαση της Unesco

Το 2021, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε την απαγόρευση εισόδου μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, αν και το διάταγμα αυτό αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους ειδικούς. Εν τω μεταξύ, η Unesco ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ από τις 10 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: The Art Newspaper

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b