MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με έναν κύκλο δημόσιων ομιλιών ο «+oikismos» επιστρέφει στο Χαλάνδρι

Τρεις ημέρες προβληματισμού και διαλόγου για τον δημόσιο χώρο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, πριν από την εικαστική έκθεση «ROI», που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

Με ένα κύκλο δημόσιων ομιλιών ο «+oikismos» επιστρέφει στο Χαλάνδρι
Monopoli Team

Πιστός στο ραντεβού του, επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι στο Χαλάνδρι ο +oikismos, η εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο του Συνοικισμού Χαλανδρίου, που πραγματοποιείται από την ομώνυμη ομάδα καλλιτεχνών.

Η φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους του Συνοικισμού, τιτλοφορείται «ROI», δηλαδή «Return on Investment», που στα ελληνικά σηματοδοτεί την «απόδοση επένδυσης», έναν όρο που αποδίδει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται «για την αξιολόγηση της απόδοσης μιας επένδυσης» ή αλλιώς, «το κέρδος του επενδυτή από την επένδυση».

Η έκθεση «ROI», που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, θα επιδιώξει να σχολιάσει, όπως έκανε και στις προηγούμενες διοργανώσεις, την αστική μετάλλαξη της περιοχής μέσα από τη φωνή 31 εικαστικών και 11 θεωρητικών και ερευνητών.

Κύκλος ομιλιών στο δρόμο προς την έκθεση

Στο δρόμο προς την έκθεση, η ομάδα +oikismos διοργανώνει τρία πάνελ ομιλιών, που θα προηγηθούν, που θα έχουν για θέμα τους τον δημόσιο χώρο και τα πολλά επίπεδα έκφανσής του, όπως εμφανίζονται μέσα από δράσεις και θεσμικές πρακτικές.

Οι ομιλίες και η έκθεση έρχονται στον απόηχο της έγκρισης μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στην περιοχή Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καθώς με την απόφαση αυτή ανακύπτουν νέες καταστάσεις στην καθημερινότητα της περιοχής, που μεταλλάσσεται ως «τουριστικό προϊόν» προς τέρψη των καταναλωτών.

Κοινωνική διεκδίκηση του δημόσιου χώρου

Έτσι, θέματα όπως η χωρική εμπειρία του δημόσιου χώρου, η κοινωνική διεκδίκησή του, η καταστολή, οι βίαιες επεμβάσεις, η μνήμη και η λήθη, το ιδιωτικό που παριστάνει το δημόσιο, οι πρακτικές κοινωνικών και τακτικών διαμεσολάβησης που είναι προσανατολισμένες μόνο προς το οικονομικό όφελος, συνθέτουν μια νέα κοινωνική συνθήκη σχέσεων και πολιτισμού που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο απόσπασμα.

Οι ομιλίες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 26 Μαΐου, 9 Ιουνίου και 23 Ιουνίου, από 19.30 έως 21.30, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου, Δαναΐδων και Αντιγόνης, Χαλάνδρι (μετρό: Νομισματοκοπείο). Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Βελεγράκης, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Νίκος Καζέρος, Πέννυ Κουτρολίκου, Δημήτρης Λουπέτης, Ειρήνη Μίχα, Κατερίνα Νασιώκα, Κώστα Ντάφλος, Μιχάλης Παπαρούνης, Νάση Σιαφάκα. Την οργάνωση και την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχουν οι Παναγιώτης Δαραμάρας, Ήρα Παπαδοπούλου και Δημήτρης Χαλάτσης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 26 Μαΐου: «Φράγκα και τσιμέντο»
  •  «H αστική ανθεκτικότητα ως αυταπάτη βιωσιμότητας», Γιώργος Βελεγράκης, διδάσκων ΔΠΜΣ «Science, Technology, Society», Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ – μέλος της συνεργατικής ομάδας σχεδιασμού Commonspace.
  • «Καταναλώνοντας Αθήνα: αστικός εξορυκτισμός και νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της πόλης», Δημήτρης Λουπέτης, αρχιτέκτονας – ερευνητής, υποψήφιος διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής.
  • «Προφορική ιστορία, συλλογική ιστορική μνήμη και δημόσιος-κοινός  χώρος. Ιστορικός περίπατος»,  Νάση Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, συντονίστρια της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου.

Παρασκευή 9 Ιουνίου: «Τοίχοι βουνό»
  • «Η πόλη ως σύγκρουση: πεδίο της εξαίρεσης ή της αστάθμητης συνάντησης;», Κατερίνα Νασιώκα,  δρ. Κοινωνιολογίας.
  •  «Συλλογικές επιτελεστικές πρακτικές δημόσιας τέχνης», Κώστα Ντάφλος, αναπληρωτής καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
  •  «Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο: θεωρητικές διχοτομίες και καθημερινές διαπραγματεύσεις», Ειρήνη Μίχα, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
  •  «(A)ορατότητες και εξαφανίσεις στον δημόσιο χώρο», Πέννυ Κουτρολίκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜΚΤ: Η Αφροδίτη Γκόνου συζητά με τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης – Πρώτη καλεσμένη η Martine d’Anglejan-Chatillon12.09.2018

Παρασκευή 23 Ιουνίου: «Κενά μνήμης»
  • «Η αμφίδρομη κίνηση της μνήμης», Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ΑΣΚΤ.
  • «Χαρτογραφήσεις/Αντι-χαρτογραφήσεις. Δημιουργώντας προσωρινές επικράτειες», Κωνσταντίνα Θεοδώρου, δρ. Αρχιτεκτονικής.
  • «Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο», Νίκος Καζέρος, αρχιτέκτονας, MSc.
  • «Κατεδαφίσεις», Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης (Εκδόσεις future).

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b