MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Δύο άγνωστα πορτραίτα του Ρέμπραντ ανακαλύφθηκαν μετά από 200 χρόνια

Κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη των δύο αυτών πορτραίτων, που βρίσκονταν στη συλλογή μιας βρετανικής οικογένειας για δύο αιώνες. Λίγο πριν πάρουν μέρος σε δημοπρασία του Christie’s θα δουν για πρώτη φορά το “φως”.

Courtesy of Christie's
Monopoli Team

Πριν από 199 χρόνια, ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Christie’s είχε πουλήσει δύο πορτραίτα του Ρέμπραντ. Τώρα, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, τα ίδια έργα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση σε δημοπρασία που διοργανώνει ο ίδιος οίκος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, τα δύο πορτραίτα ανήκουν στην ίδια οικογένεια όλους αυτούς τους αιώνες. Το πιο αξιοθαύμαστο όμως δεν είναι αυτό, αλλά ότι οι ειδικοί ακαδημαϊκοί και μελετητές δεν γνώριζαν την ύπαρξη των δύο αυτών έργων, μέχρι που ο οίκος δημοπρασιών τα ταυτοποίησε, όσο προσπαθούσαν να εκτιμήσουν την τιμή τους, σε μία διαδικασία “ρουτίνας”, όπως είπε ο Henry Pettifer, που έκανε την ανακάλυψη.

“Αυτή είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα των Old Masters” ανέφερε  ο Pettifer, που είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος των Old Masters στον οίκο Christie’s.

“Ζωγραφισμένα με βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς, αυτά είναι από τα πιο μικρά και προσωπικά πορτραίτα που ξέρουμε ότι έχει δημιουργήσει ο Ρέμπραντ. Προσθέτουν σίγουρα κάτι καινούριο στην κατανόηση του ως πορτρετιστή αναμφίβολης ευφυίας” πρόσθεσε.

Αυτά, σύμφωνα με μελετητές, είναι τα τελευταία γνωστά πορτραίτα του καλλιτέχνη που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα παρέμειναν στην ίδια βρετανική οικογένεια, της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυψθεί, από την πρώτη πώληση τους από τον οίκο Christie’s το 1824.

Τα δύο πορτραίτα, ύψους 20 εκατοστών, θα είναι διαθέσιμα στην δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει ο Christie’s στις 6 Ιουλίου στο Λονδίνο. Εκεί αναμένεται να πουληθούν για 5-8 εκατομμύρια λίρες, παρά το μικρό μέγεθός τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» στο Σύγχρονο Θέατρο12.09.2018

Λίγο πριν την δημοπρασία, οι πίνακες, που απεικονίζουν δυο ηλικιωμένους γνωστούς του ζωγράφου (τον πλούσιο υδραυλικό Jan Willemsz van der Pluym και την σύζυγό του Jaapgen Carels) θα συμμετέχουν σε εκθέσεις του Christie’s στην Νέα Υόρκη (10-14 Ιουνίου) και το Άμστερνταμ (21-24 Ιουνίου), πριν ταξιδέψουν στο Λονδίνο για την έκθεση που θα προηγηθεί της δημοπρασίας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που τα έργα τέχνης βλέπουν το φως μετά από δύο αιώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνής Ημέρα Μουσείων: Η Εθνική Πινακοθήκη γιορτάζει με έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο της12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Transitions: Η Εβίτα Κανέλλου στην Art Athina 2025 με την γκαλερί Αργώ
Εικαστικά
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Δραστηριότητες
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός για εφήβους
Εικαστικά
Art Athina 2025: Η μεγάλη συνάντηση της σύγχρονης τέχνης ξεκινά στο Ζάππειο
Εικαστικά
“all aboard”: Tο αεροδρόμιο της Αθήνας γεμίζει με τέχνη
Art & Culture
Η ομορφιά της Μεσογείου και τα άγνωστα μπλε: Μια έκθεση στην Ύδρα που δεν πρέπει να χάσεις
Εικαστικά
Vivace ma non troppo: Ο Χρήστος Παλλαντζάς παρουσιάζει “τοπία συγκρατημένου ενθουσιασμού” στις Σπέτσες
Εικαστικά
«Άγιον Όρος – Πέρα από το Ορατό»: Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Γιάννη Γιαννάτου ταξιδεύει
Εικαστικά
Ίδρυμα Μαμιδάκη: παράταση αιτήσεων για το νέο residency πρόγραμμα
Εικαστικά
Takis: 100 χρόνια ζωής και 6 χρόνια μνήμης σε ένα επετειακό βίντεο
Εικαστικά
Ανάβασις: Μια έκθεση-εγκατάσταση του Νάκη Παναγιωτίδη στο 4ο Φεστιβάλ Χίου
Εικαστικά
Cycladic Whispers: Η αύρα των Κυκλάδων και του Αιγαίου σε μια έκθεση στη Νάξο