MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
19
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Τρωάδες» του Ευριπίδη: Μια πρώτη γεύση από την επιδαύρια παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα δούμε το καλοκαίρι (teaser)

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι του 2023, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6 Ιουλίου) και  θα ακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023: Πληθωρικό και εξωστρεφές12.09.2018

Λίγα λόγια για το έργο

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

Δείτε το teaser:

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές

Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος • Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης • Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής • Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου • Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Διανομή (αλφαβητικά): Λουκία Βασιλείου (Ελένη σε διπλή διανομή), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ελένη σε διπλή διανομή), Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη)

Γυναίκες: Μαριάννα Αβραμάκη, Μελίνα Αποστολίδου (Αθηνά, Χορός), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Χορός), Μομώ Βλάχου (Αθηνά, Χορός), Χαρά Γιώτα (Αθηνά, Χορός), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Αθηνά, Χορός), Ζωή Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Εύη Κουταλιανού, Λωξάνδρα Λούκας, Ελένη Μισχοπούλου, Χριστίνα Μπακαστάθη (Αθηνά, Χορός), Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μπέτυ Νικολέση (Αθηνά, Χορός), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Χορός), Πολυξένη Σπυροπούλου (Αθηνά, Χορός), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Αθηνά, Χορός), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Αθηνά, Χορός), Φωτεινή Τιμοθέου, Μάρα Τσικάρα (Αθηνά, Χορός)

Προπώληση Εισιτηρίων – Θεσσαλονίκη:
ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt |
Πληροφορίες – κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

Προπώληση εισιτηρίων – Επίδαυρος:
ntng.gr | viva.gr | 11876 | wind | public | mediamarkt | tickets.aefestival.gr, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου).
Τηλεφωνικά: 2118008181, ΑΜΕΑ: 2103221897 & [email protected]

*Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026: Θέατρο, μουσική, σινεμά στο καθιερωμένο πολιτιστικό ραντεβού της Ελευσίνας
Θεατρικά Νέα
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος φέρνει επί σκηνής το εμβληματικό "The Dreamers"
Θεατρικά Νέα
Μάρω Κοντού: Το τελευταίο «αντίο» σήμερα και η επιθυμία που εκπληρώθηκε
Θεατρικά Νέα
Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2026: Μουσική και θέατρο για 4η εβδομάδα στη Ρεματιά
Θεατρικά Νέα
Το 16ο Dance Days Chania πλησιάζει: Η εικαστική ταυτότητα, το πρόγραμμα και όσα χρειάζεται να ξέρεις
Θεατρικά Νέα
Ειρήνη: Οι νέες φωτογραφίες από το αριστοφανικό σύμπαν των Καραθάνου-Δεληβοριά
Εκδηλώσεις
Θέατρο ΕΝ-Α: Οι μονόλογοι πρωταγωνιστούν στο πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν 2026-27
Cine News
Πέθανε η Μάρω Κοντού, η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου
Θεατρικά Νέα
23o Sirenos Festival: Η Στέγη ταξιδεύει στο Βίλνιους με τρεις κορυφαίες παραστάσεις
Θεατρικά Νέα
9ο Hola Flamenco Festival: Αυτό το καλοκαίρι η Αθήνα, η Υπάτη και η Ύδρα κινούνται σε ρυθμούς φλαμένκο
Art & Culture
Η, κατά Καραθάνο, αριστοφανική «Ειρήνη» θα φτάσει έως το Διάστημα
Θεατρικά Νέα
Άλεξ/ Αλέξανδρος: Ο Πάνος Βλάχος σε μια μικρή ιστορία για τη βία