MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

21 Απριλίου 1967: «Τις επαναστάσεις τις κάνει ο λαός» – Η ταινία που δείχνει την παράνοια της επταετίας

Από τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 που τα τεθωρακισμένα βγήκαν στους δρόμους και για τα επόμενα 7 χρόνια η Ελλάδα μπήκε στον γύψο – Δύο ατάκες από την ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» περιγράφουν πλήρως την παράνοια των συνταγματαρχών.

Monopoli Team

Η υπόθεση μόνο… πλάκα δεν σηκώνει, αλλά ο κινηματογράφος και τα μηνύματα που περνά μπορεί να κάνει την καλύτερη κριτική κάνοντας «πλάκα». Η «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, και κάτι μέρες όπως σήμερα που συμπληρώνονται 56 χρόνια από την 21η Απριλίου του 1967 όταν τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και η Ελλάδα μπήκε στο «γύψο», γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Οσοι έχουν δει την ταινία που κυκλοφόρησε το 1984 αλλά και τη σειρά σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, σίγουρα θα θυμούνται δύο ατάκες, των φαντάρων και των αξιωματικών της ΤΕΔ -της τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων- που περικλείει πλήρως την «παράνοια» αλλά και την «αλήθεια» εκείνης της βραδιάς.

«Εγινε κίνημα» λέει ο φαντάρος στον αντισυνταγματάρχη για να πάρει μια απάντηση που καθρεφτίζει τη νοοτροπία των συνταγματαρχών τότε, αλλά και δυστυχώς πολλών νοσταλγών τους ακόμη και σήμερα. «Εκάμαμεν επανάσταση» του απαντά, θωρώντας πως όντως οι στρατιωτικοί έκαναν επανάσταση ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ20 χρόνια χωρίς τη Nina Simone: 10 αξέχαστα τραγούδια της βασίλισσας της soul12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b