MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών: Πρόγραμμα δράσεων Απριλίου για το διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό πρόγραμμα του ATOPOS

Περφόρμανς, δημόσια συζήτηση, προβολές και διαλέξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσεων Απριλίου του διακαλλιτεχνικού και διεπιστημονικού πρόγραμματος του ATOPOS, «Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών», που εστιάζει σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και το σώμα.

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών
Despina Charitonidi_To Fall With Grace
Monopoli Team

Τον Απρίλιο το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών εγκαινιάζει το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων με την εικαστικό Maëlle Gross. Επίσης, προσκαλεί τις Δέσποινα Χαριτωνίδη με την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads, Όλγα Ευαγγελίδου,Catriona Gallagher και Irene Ragusini να συνδιαμορφώσουν το εβδομαδιαίο δημόσιο πρόγραμμα δράσεων διερευνώντας διαφορετικές πτυχές και πολιτικές του νερού. Η έκθεση «Υγρή Καρδιά» με τις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη και το Γραφείο Έρευνας συνεχίζεται έως την 1η Ιουλίου 2023.

Πρόγραμμα Απριλίου

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων

Τον Απρίλιο το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών υποδέχεται την –ελληνικής καταγωγής– Ελβετίδα εικαστικό Maëlle Gross, η οποία διερευνά ζητήματα οικολογίας και μυθολογίας μέσα από τη φεμινιστική επιστημονική φαντασία και πνευματικότητα, χρησιμοποιώντας τη σπηλιά ως σύμβολο. Δείχνοντας διάθεση φροντίδας, το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών συνεργάστηκε με τον οργανισμό Pro Ηelvetia, ώστε η Gross να συνοδεύεται από την κόρη και τον σύντροφό της κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος φιλοξενίας, εξασφαλίζοντας έτσι χώρο και χρόνο για να διευρύνει η εικαστικός την έρευνά της. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συζήτησης ως μέρος του προγράμματος δράσεων του Γραφείου των Υδάτινων Κοινών.

Lakes_ Myths, Stories and Meanings_film still 01_by Olga Evangelidou, Nefeli Papaioannou, Irene Ragusini

Δράσεις

Σάββατο 8 Απριλίου | 17:00–21:00

Παρουσίαση της περφόρμανς διαρκείας «To Fall With Grace» της Δέσποινας Χαριτωνίδη από την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads.

Στην περφόρμανς διαρκείας «To Fall With Grace», η Χαριτωνίδη παραλληλίζει τα σώματα των περφόρμερ της συγχρονισμένης κολύμβησης Naiads με αυτά των θαλάσσιων ζώων. Καθώς η ρουτίνα τους μεταφέρεται έξω από την πισίνα, οι κινήσεις των περφόρμερ παραπέμπουν σε «ψάρια έξω από το νερό», ενώ οι ίδιες προσπαθούν να διατηρήσουν τη χάρη και το χαμόγελό τους. Το έργο σχολιάζει την απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ διερευνά τη μηχανιστική αντίληψη της φύσης και των γυναικών, αλλά και την κατασκευή των προτύπων ομορφιάς.

*Η περφόρμανς θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση με την ίδια κράτηση.

Παρασκευή 21.04.2023 | 19:00–20:30

Δημόσια συζήτηση ανάμεσα στη φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα Maëlle Gross και την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα σχετικά με θέματα μητρότητας, μυθολογίας και οικολογίας, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής έρευνας της Gross γύρω από τα σπήλαια στην Ελλάδα

*Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Πέμπτη 27.04.2023 | 20:00–22:00

Θεματική βραδιά: «Το νερό ως φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης στη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση».

  • 20:00–21:00

Προβολή της ταινίας «Λίμνες: μύθοι, ιστορίες και νοήματα» (18′) της Όλγας Ευαγγελίδου, της Νεφέλης Παπαϊωάννου και της Irene Ragusini. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα στις δημιουργούς και στην επιμελήτρια Ελένη Ρήγα.

Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά.

  • 21:00–22:00

Επιτελεστική διάλεξη της Catriona Gallagher, κατά την οποία η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το τελευταίο της έργο Daphne was a Torso Ending in Leaves (σε εξέλιξη). Η Gallagher θα συζητήσει τη μέθοδο της φυτογραφίας και τη χρήση φιλμ 16 χιλιοστών οικολογικής εμφάνισης στη δουλειά της, σε συνομιλία με την επιμελήτρια Ελένη Ρήγα.

*Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.atopos.gr.

Έκθεση Υγρή καρδιά

Από τη θέση του Μεσογειακού Νότου, οι πέντε Ελληνίδες εικαστικοί –το καλλιτεχνικό δίδυμο Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη– που συμμετέχουν στην έκθεση Υγρή καρδιά διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Με τη βοήθεια επιστημονικών συμβούλων οι πέντε εικαστικοί εστιάζουν στην επίδραση που έχουν αυτά πάνω σε ευάλωτες ανθρώπινες και μη ανθρώπινες ζωές.

Γραφείο Έρευνας

Το Γραφείο Έρευνας είναι τόσο ένα ρευστό μοντέλο επιμελητικής έρευνας, παραγωγής και παρουσίασης διεπιστημονικών και διαθεματικών έργων, όσο και ένα φυσικό γραφείο, ένας ευέλικτος χώρος στον οποίο μπορούν όλοι οι «ερευνητές και ερευνήτριες του νερού» να εργαστούν, να συμβουλευτούν βιβλία και οπτικοακουστικές πηγές, αλλά και να συνομιλήσουν με άλλους/ες ερευνητές/τριες. Το Γραφείο Έρευνας είναι ένας ζωντανός χώρος, ο οποίος προσφέρεται για συναντήσεις εργασίας που μπορεί πιθανά να οδηγήσουν σε μια αυθόρμητη περφόρμανς, μια προβολή, μια γενική συνέλευση ή μια γιορτή όλων των σωμάτων νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈξι γυναίκες στέλνουν μηνύματα τέχνης “γραμμένα” στο νερό12.09.2018

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών

Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών είναι προϊόν της συνεχούς έρευνας της επιμελήτριας πάνω στον «οικοφεμινισμό» – ένα θεωρητικό και πολιτικό κίνημα, αμάλγαμα φεμινισμού και οικολογίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Βασίλη Ζηδιανάκη στην ανεξάρτητη επιμελήτρια Ελένη Ρήγα στο πλαίσιο του #ΟccupyAtopos.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: ATOPOS cvc, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα. Τηλ: +30 210 883 8151. Ε: [email protected]

Διάρκεια: 22 Μαρτίου–1 Ιουλίου 2023

Ώρες λειτουργίας έκθεσης και Γραφείου Έρευνας: Πέμπτη–Σάββατο 17:00–21:00

Για την επίσκεψή σας στην έκθεση και στο Γραφείο Έρευνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσα από τον ιστότοπο του ATOPOS cvc.

Ημερομηνίες και ώρες δράσεων

  • Σάββατο 8 Απριλίου,17:00–21:00
  • Παρασκευή 21 Απριλίου, 19:00–20:30
  • Παρασκευή 27 Απριλίου, 20:00–22:00

Δηλώσεις συμμετοχής: http://atopos.gr/occupyatopos-eleniriga-theofficeofhydrocommons-events/

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b