MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ποια ήταν στ’ αλήθεια η μητέρα του Leonardo da Vinci; Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο

Σε ένα νέο μυθιστόρημα, με τίτλο «Το χαμόγελο της Κατερίνας», διατυπώνονται μερικές ιστορικές απόψεις σχετικά με την καταγωγή της μητέρας του Leonardo da Vinci.

Monopoli Team

Ήταν η μητέρα του Leonardo da Vinci σκλάβα από την Ασία; Αυτή είναι η θεωρία που διατυπώνεται στο νέο μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται σε ακαδημαϊκή έρευνα που σκοπό έχει να καλύψει τα πολλά κενά στην ιστορική περιγραφή της γυναίκας, που είναι απλά γνωστή ως Caterina.

Το μυθιστόρημα έχει τίτλο «Il Sorriso di Caterina» («Το χαμόγελο της Κατερίνας») και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία, «ταρακουνώντας» με τη θεωρία του όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον δημιουργό της Mona Lisa.

Το βιβλίο έγραψε ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Carlo Vecce, ο οποίος μέσα από έναν συνδυασμό πραγματικών γεγονότων και φαντασίας, αφηγείται την ιστορία του πώς η Caterina απήχθη από την περιοχή του Καυκάσου της Κεντρικής Ασίας και μετακόμισε στη συνέχεια στη Φλωρεντία και έπειτα στη Βίντσι, ως σκλάβα. Εκεί ο πατέρας του da Vinci, ένας πλούσιος συμβολαιογράφος με το όνομα Piero da Vinci, υποτίθεται πως απελευθέρωσε την Caterina — αλλά όχι πριν εκείνη γεννήσει έναν γιο εκτός γάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMona Lisa: Η αξία του πίνακα του Leonardo Da Vinci σε σημερινά χρήματα είναι σίγουρα εξωπραγματική12.09.2018

«Ο γιος τους λεγόταν Leonardo», είπε ο Vecce κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στη Φλωρεντία αυτή την εβδομάδα.

Ο ισχυρισμός αυτός του Vecce βασίστηκε σε ένα πρόσφατα αποκαλυφθέν νομικό έγγραφο, που συντάχθηκε το φθινόπωρο του 1452, το οποίο αναφέρεται στην απελευθέρωση μιας σκλάβας Κιρκάσιας γυναίκας, της οποίας το όνομα ήταν Caterina. Ο Vecce, ο οποίος ανακάλυψε το έγγραφο στα Κρατικά Αρχεία της Φλωρεντίας, πιστεύει ότι υπογράφηκε από τον πατέρα του da Vinci.

Γράφτηκε από «τον άνθρωπο που αγαπούσε την Caterina όταν ήταν ακόμα σκλάβα, που της χάρισε αυτό το παιδί που ονομαζόταν Leonardo και [ήταν] ο άνθρωπος εκείνος που τη βοήθησε να απελευθερωθεί», εξήγησε ο συγγραφέας, σημειώνοντας ότι και άλλα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της Caterina με τον Piero da Vinci. Ο Vecce πρόσθεσε επίσης ότι ετοιμάζει κι ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με τη θεωρία του αυτή.

Εάν ο ισχυρισμός του αποδειχθεί αληθινός, θα αναιρούσε ουσιαστικά τις προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα της μητέρας του da Vinci, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων ότι ήταν ορφανή ή αγρότισσα της Τοσκάνης που ονομαζόταν Caterina di Meo Lippi. Θα σήμαινε επίσης ότι ο πιο διάσημος καλλιτέχνης της Ιταλίας ήταν, στην πραγματικότητα, απλώς μισός Ιταλός.

«Όταν είδα αυτό το έγγραφο δεν πίστευα στα μάτια μου», ανέφερε ο Vecce στο NBC News. «Ποτέ δεν έδωσα βάση στη θεωρία ότι ήταν σκλάβα από το εξωτερικό. Έτσι, πέρασα μήνες προσπαθώντας να αποδείξω ότι η Caterina σε εκείνη τη συμβολαιογραφική πράξη δεν ήταν η μητέρα του Leonardo, αλλά τελικά όλα τα στοιχεία οδηγούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Εκείνη την εποχή πολλές σκλάβες είχαν το όνομα Caterina, αλλά αυτή ήταν η μόνη πράξη απελευθέρωσης σκλάβας με το όνομα Caterina Ser Piero», συνέχισε. «Επιπλέον, το έγγραφο είναι γεμάτο από μικρά λάθη και παραλείψεις, ένα σημάδι ότι ίσως ήταν νευρικός όταν το συνέταξε, επειδή το να μείνει έγκυος η σκλάβα κάποιου άλλου ήταν έγκλημα».

Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος για να γίνει αποδεκτή η ιδέα του Vecci από τη μικρή, ανταγωνιστική κοινότητα των μελετητών του da Vinci. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, είναι ότι, ανεξάρτητα από το ποια ήταν η μητέρα του, ο Leonardo ήταν τυχερός που γεννήθηκε εκτός γάμου. «Διαφορετικά, θα περίμενε κανείς να γίνει συμβολαιογράφος, όπως όλοι οι πρωτότοκοι νόμιμοι γιοι της οικογένειάς του μέχρι και πριν από τουλάχιστον πέντε γενιές», είχε σημειώσει ο συγγραφέας Walter Isaacson στη βιογραφία του για τον καλλιτέχνη το 2017, σύμφωνα με τους New York Times.

Με πληροφορίες από Artnet.

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b