MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Femicidio: Το ντοκιμαντέρ της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου σε on demand προβολές για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Το CineDoc, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών και με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, διαθέτει για on demand προβολές το ντοκιμαντέρ της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, «Femicidio»,

Femicidio: Το ντοκιμαντέρ της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου σε on demand προβολές για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
Monopoli Team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου, ημέρα μνήμης και αγώνα για ισότητα, το CineDoc προβάλει online για μία εβδομάδα (8-15 Μαρτίου), το «Femicidio» της Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Στο «Femicidio», παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως τον Νότο, αλλά θα μπορούσε να έχει γυριστεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Η Laura Roveri, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου σύμφωνα με στατιστικές, διαπράττεται μία γυναικοτονία ανά τρεις ημέρες. Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Lorena Quaranta, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το βλέμμα της Laura, αλλά τις οικογένειες και τους φίλους που βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, για ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι σε έξαρση και δε γνωρίζει σύνορα.

Στη χώρα μας, το ελληνικό κίνημα του #metoo ξεκίνησε να διαμορφώνεται πριν από περίπου δύο χρόνια, ύστερα από τη γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε το 1998. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, αλλά και μια σειρά από καταγγελίες γυναικών, που βρήκαν, χάρη στη Σοφία, το θάρρος να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοσιευθεί και εξακολουθούν να δημοσιεύονται πολυάριθμα περιστατικά γυναικοκτονιών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Στο πλαίσιο του «Femicidio», ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε σε συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια προβλήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο πλαίσιο του Cinedoc, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Νίνα Μαρία Πασχαλίδου (σύντομο βιογραφικό)

Η Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου είναι σκηνοθέτρια και παραγωγός ντοκιμαντέρ. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ενώ πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Bentley. Το 2012 κέρδισε το βραβείο Webby για το ντοκιμαντέρ The Prism GR2011, ένα multimedia project για την Ελληνική Κρίση. Η ταινία της The Snake Charmer, σε συμπαραγωγή με το Al Jazeera και την ΕΡΤ με θέμα το φαινόμενο των βιασμών στην Ινδία, έλαβε το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2017) και ήταν υποψήφια για το βραβείο Prix Europa (Τηλεοπτικό Ντοκιμαντέρ, 2017).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOnline Agenda: 15 προτάσεις με τις διαδικτυακές εκδηλώσεις της εβδομάδας12.09.2018

Φιλμογραφία
  • 2018-2019 Stiletto Murders
  • 2017 The Snake Charmer
  • 2014 Kismet (ντοκιμαντέρ)
  • 2012 Κρίση (ντοκιμαντέρ)
  • 2011 The Prism GR2011, Multimedia, 27 short films

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται online 8-15 Μαρτίου μέσω viva.gr.

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/streaming/femicidio-ondemand/

 

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b