MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Rolex: Γιορτάζει 20 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό με ένα φεστιβάλ στην Αθήνα

Η Rolex φέρνει στην Αθήνα κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου πολιτισμού για ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που θα γίνει από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2023 σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας.

KEIMENO: Μάρη Τιγκαράκη | 06.03.2023 David Hockney & Matthias Weischer ©Rolex Stefania Beretta

Carrie Mae Weems, Sir David Chiperfield, Phyllida Lloyd, Gilberto Gil, Anne Lacaton, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Toibinείναι μερικά μόνο από τα ονόματα των καλλιτεχνών-θρύλων που θα βρεθούν στην Αθήνα τον Μάιο για το «The Rolex Arts Festival» με το οποίο η εταιρία γιορτάζει τα 20 χρόνια του προγράμματος «Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της πρωτοβουλίας «Αέναες Τέχνες», της δέσμευσης της Rolex να στηρίζει διαχρονικά και αδιάλειπτα τον Πολιτισμό παγκόσμιο επίπεδο.

Rolex Mentoring Programme

Το Rolex Mentoring Programme ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς στους καλλιτεχνικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο. Όραμα της εταιρίας και στόχος του προγράμματος, είναι η υποστήριξη της καλλιτεχνικής αριστείας, η μεταλαμπάδευση της γνώσης από γενιά σε γενιά και η προστασία της καλλιτεχνικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, και χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της Rolex, διεθνώς καταξιωμένοι δημιουργοί από διάφορους χώρους της Τέχνης, έρχονται -για δύο περίπου χρόνια- σε δημιουργική επαφή με νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, και αναλαμβάνουν ως «μέντορες» να τους εμπνεύσουν, να τους καθοδηγήσουν και να τους βοηθήσουν ν’ αποκαλύψουν πλήρως τις δημιουργικές τους προοπτικές.

David Chipperfield (mentor) & Simon Kretz (protégé) ©Rolex-Tina Ruisinger

Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική συνύπαρξη έχουν προκύψει σημαντικά καλλιτεχνικά έργα σε διάφορους τομείς – αρχιτεκτονική, χορό, κινηματογράφο, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, εικαστικά- ενώ πολλά από αυτά τα δίδυμα συνεχίζουν να συνεργάζονται και δημιουργούν να μαζί και μετά το τέλος του προγράμματος.

Ανάμεσα στους 63 μέντορες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα διακρίνουμε κορυφαίες προσωπικότητες, Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Sir David Adjaye, Margaret Atwood, Trisha Brown, Patrice Chéreau, Sir David Chipperfield, Alfonso Cuarón, Anne Teresa De Keersmaeker, Brian Eno, William Forsythe, Stephen Frears, Gilberto Gil, Philip Glass, Alejandro G. Inárritu, Sir Peter Hall, David Hockney, Rebecca Horn, Zakir Hussain, William Kentridge, Jirí Kylián, Robert Lepage, Phyllida Lloyd, Spike Lee, Lin-Manuel Miranda, Ohad Naharin, Youssou N’Dour, Jessye Norman, Martin Scorsese, Mario Vargas Llosa, Robert Wilson, Zhang Yimou και πολλοί άλλοι.

Margaret Atwood (mentor) & Naomi Alderman (protégée) ©Rolex Bart Michiels

The Rolex Arts Festival στην Αθήνα

Για τον εορτασμό της 20ής επετείου του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, η ομάδα της Rolex επέλεξε την Αθήνα για να γιορτάσει τον θεσμό, με ένα πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ που θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα που δημιούργησαν οι υπότροφοι καλλιτέχνες του προγράμματος στις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά και να παρακολουθήσουμε δημόσιες συζητήσεις ανάμεσα στους υπότροφους και τους μέντορες– πολλοί εκ των οποίων είναι ζωντανοί θρύλοι της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Το Φεστιβάλ Τεχνών της Rolex θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους της πρωτεύουσας (ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής, ΚΠΙΣΝ, Ωδείο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη κα) από τις 26 έως και τις 28 Μαΐου και περιλαμβάνει περισσότερες από 30 εκδηλώσεις από τον χορό, το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία και πολλά άλλα.

Philip Glass (mentor) & Pauchi Sasaki (protégée) ©Rolex Bart Michiels

Η συμμετοχή των Ελλήνων καλλιτεχνών

Παράλληλα, ένα ειδικό προ-φεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, επαγγελματίες και νέους ανθρώπους, θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 25 Μαΐου και θα περιλαμβάνει 14 δωρεάν εκδηλώσεις για κοινό και επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο του προ-φεστιβαλικού προγράμματος θα γίνουν ημερίδες, σεμινάρια εξειδίκευσης, δημόσιες συζητήσεις, μουσικές παραστάσεις και πρόβες, και πολλά ακόμη, στα οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες, υπότροφοι της Rolex και μέντορες, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Anne Lacaton, Phyllida Lloyd, Robert Lepage, Walter Murch και Colm Toibín.

Για την διοργάνωση του φεστιβάλ στην Αθήνα, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Emma Gladstone OBE συνεργάζεται με μια επιτροπή διεκεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που αποτελείται από τους: Κατερίνα Ευαγγελάτου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου), Κατερίνα Γρέγου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ), Ελευθερία Ντεκώ (διακαλλιτεχνική καλλιτέχνιδα που εργάζεται στον σχεδιασμό φωτισμού παραστάσεων, αρχιτεκτονικής και έργων τέχνης), Σοφία Εξάρχου (σεναριογράφος – σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας παραγωγής 2016 Park),  Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (ντράμερ, συνθέτης και ενορχηστρωτής), Ευριπίδη Λασκαρίδη (χορογράφος/ ερμηνευτής), Ηλία Παπαγεωργίου (αρχιτέκτονας, ιδρυτής και διευθυντής του PILA studio), Κώστα Σπαθαράκη (επιμελητής, μεταφραστής και ιδρυτής των Εκδόσεων Αντίποδες).

Robert Lepage (mentor) & Matias Umpierrez (protege) © The Metropolitan Opera

Για την επιλογή της Αθήνας ώς πόλη διεξαγωγής του φεστιβάλ η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring στη Rolex ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η η Ελληνική Πρωτεύουσα αποτέλει την ιδανική επιλογή για τον εορτασμό του θεσμού ως «ένα ιστορικό λίκνο των τεχνών και της γνώσης που σήμερα διαθέτει σημαντικούς χώρους πολιτισμου». Τόνισε επίσης την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το ανοικτό κάλεσμα της Rolex προς τους υπότροφους του προγράμματος: «Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και η αποδοχή ομόφωνη. Εμείς, οι άνθρωποι της Rolex, είμαστε συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι από την ορμή δημιουργικής ενέργειας και το πνεύμα της συλλογικής συμμετοχής που θα προσφέρουν οι υπότροφοι στην Αθήνα».

Η Emma Gladstone σχολίασε: «Ξαφνιάζει πραγματικά η γενναιοδωρία όλων των έργων που θα παρουσιάσουν οι υπότροφοι της Rolex στο κοινό της Αθήνας – γενναιοδωρία που αποτελεί το αντίκρισμα των ανεκτίμητων σχέσεων που διαμόρφωσαν οι μέντορες με τους υποτρόφους αυτούς, καθώς και της συνεισφοράς της Rolex που ξεκίνησε και υποστήριξε το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα. Προκειμένου να τιμήσει αυτή τη γενναιοδωρία καθ’ όλη τη διάρκεια των 20 ετών του Προγράμματος Mentor and Protégé ArtsInitiative, το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα αναδείξει τρία ευρεία θέματα: τη σχέση ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος, την επίδραση της ανταλλαγής αυτής στους υποτρόφους και τη συνέχεια της καλλιτεχνικής κληρονομιάς που δημιουργούν πλέον οι υπότροφοι σε όλο τον κόσμο».

Spike Lee (mentor) & Kyle Bell (protégé) ©Rolex Arnaud Montagard

Οι εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex περιλαμβάνουν

• Μια ομαδική έκθεση στο ΕΜΣΤ από τους οκτώ υποτρόφους εικαστικών τεχνών της Rolex – Sammy Baloji, Alejandro Cesarco, Masanori Handa, Nicholas Hlobo, Mateo López, Thao Nguyen Phan, Camila Rodríguez Triana και Matthias Weischer – με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό της μέντορα Carrie Mae Weems.
• Μια ομαδική έκθεση στο Πειραιώς 138 – Μουσείο Μπενάκη με έργα από όλους τους υποτρόφους αρχιτεκτονικής της Rolex – Sahel Al Hiyari, Gloria Cabral, Mariam Kamara, Simon Kretz και Yang Zhao – με εισαγωγική συζήτηση υπό τον συντονισμό του μέντορα Sir David Chipperfield.
Προβολή στην αυλή του Πειραιώς 138 – Μουσείου Μπενάκη ταινιών μικρού μήκους από τους υποτρόφους τεχνών της Rolex, Aditya Assarat, Kyle Bell, Sara Fgaier, Annemarie Jacir, Josué Méndez, Celina Murga, Agustina San Martín, Tom Shoval και Chaitanya Tamhane.
Δύο παρουσιάσεις θεατρικών έργων: Η περίπτωση του ξένου (The Case of the Stranger) από την υπότροφο τεχνών της Rolex, Whitney White, στο Ωδείο Αθηνών, με συζήτηση μετά την παράσταση που παρουσιάζει η μέντορας της Rolex, Phyllida Lloyd, και Boléro, μια solo παράσταση στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Πολυχώρο Ω2, από τον υπότροφο τεχνών Sebastián Solórzano Rodríguez.
Δύο παραστάσεις χορού στο Ωδείο Αθηνών: μια παράσταση από την υπότροφο τεχνών της Rolex, Khoudia Touré, με ένα ανσάμπλ Ελλήνων και διεθνών χορευτών, καθώς και μια διπλή παράσταση από τον υπότροφο τεχνών Eduardo Fukushima σε solo παράσταση και ένα ντουέτο σε χορογραφία του υποτρόφου Myles Thatcher.
Δύο μουσικές εκδηλώσεις: μια παράσταση με ηχητική εγκατάσταση στην παράλληλη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, από τον υπότροφο μουσικής της Rolex, Ben Frost, καθώς και μια συναυλία για το κλείσιμο του Φεστιβάλ στον Κήπο του Μεγάρου, με ανσάμπλ από την Αίγυπτο, την Ονδούρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία εμφανίζονται πρώτοι οι υπότροφοι Dina El Wedidi, Marcus Gilmore και Aurelio Martínez, με έκτακτη συμμετοχή του μέντορα Gilberto Gil.
Τέσσερα έργα εγκαταστάσεων στο Ωδείο Αθηνών από τους υποτρόφους της Rolex, Selina Cartmell (θέατρο), Matías Umpierrez (θέατρο), Federico León (θέατρο) και Jason Akira Somma (χορός).
Ανάθεση μουσικής σύνθεσης και παράσταση, Άρτεμις: Συντριβάνι (Artemis: Fountain), που δημιουργήθηκε για τα χορογραφημένα συντριβάνια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από την υπότροφο μουσικής της Rolex, Pauchi Sasaki.
Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (A Word in Your Ear): κείμενα από τους υποτρόφους της Rolex στη λογοτεχνία, Naomi Alderman, Antonio García Ángel, Edem Awumey, Colin Barrett, Julían Fuks, Julia Leigh, Miroslav Penkov και Tracy K. Smith, που διαβάζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά από εξέχοντες ηθοποιούς, που θα έχουμε γνωρίσει σε παρουσίαση στο Αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών. Οι αφηγήσεις θα διατίθενται για ψηφιακή λήψη (download) καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

Επιπλέον δράσεις

Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις υπό την ενότητα «Καθοδήγηση πέρα από τα καθιερωμένα» θα δείξουν πώς οι υπότροφοι της Rolex εμπνέουν πλέον ο ένας τον άλλο και συνεργάζονται διακαλλιτεχνικά.

• Στη σκηνή του Ω2, η υπότροφος κινηματογράφου Annemarie Jacir και ο υπότροφος λογοτεχνίας Colin Barrett θα παρουσιάσουν ένα κινηματογραφικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν μαζί, με επιλογή σκηνών που ερμηνεύουν ηθοποιοί.

• Στη Νέα Σκηνή, οι Maya Zbib (θέατρο), Lee Serle (χορός) και Mateo López (εικαστικές τέχνες) θα παρουσιάσουν το Ακούγοντας τους τοίχους να ξεθωριάζουν (Listening to the Walls Wear Off Their Colour), μια χοροθεατρική παράσταση που δημιούργησαν οι ίδιοι.

Ohad Naharin (mentor) & Londiwe Khoza (protégé) ©Rolex Tina Ruisinger

Οι συζητήσεις με το κοινό που θα παρουσιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια τουΦεστιβάλ Τεχνών Rolex θα είναι οι εξής:

• Νέες κληρονομιές: Selina Cartmell (θέατρο), Laura Foot (θέατρο), Sang Jijia (χορός) και Junaid Jemal Sendi (χορός) σε μια συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικολογικό αντίκτυπο του δημιουργικού τους έργου.
• Δημιουργική αλχημεία: Τρεις υπότροφοι και τρεις μέντορες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα) σε μια συζήτηση σχετικά με τις δύσκολα προσδιορίσιμες, αλλά ωστόσο απαραίτητες ιδιότητες που πυροδοτούν μια δημιουργική σχέση. Συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
• Διά βίου μάθηση: Τρεις καταξιωμένοι καλλιτέχνες (τα ονόματα των οποίων θα επιβεβαιωθούν σύντομα), που έχουν καθοδηγήσει και εμπνεύσει ομοτέχνους τους, μοιράζονται σκέψεις και αναμνήσεις σχετικά με τους ανθρώπους που επηρέασαν τους ίδιους, στη δική τους ζωή.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex θα συμπεριλάβει επίσης βραδιά Gala στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου για την τελετή της 20ής επετείου έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις από τους υποτρόφους μουσικής, David Aaron Carpenter, Vasco Mendonça και Susan Platts, με τον υπότροφο μουσικής Josep Caballé-Domenech να διευθύνει την El Sistema Greece Youth Orchestra, και με τη συμμετοχή του a capella ανσάμπλ του ελληνικού σχήματος Chores.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του Φεστιβάλ θα είναι στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση (όπου κρίνεται απαραίτητο). Τα έργα κινηματογράφου και βίντεο θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Όλες οι αναγνώσεις στο ψηφιακό ηχητικό έργο Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b