MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Που να πάμε το Σαββατοκύριακο: 8 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

8 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου 2023.

Monopoli Team

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

1. O αδερφός μου ο Αμαντέους, του Μηνά Βιντιάδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Η Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την παράσταση «O αδερφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη. Η Πέμη Ζούνη μεταμορφώνεται σε Νάνερλ Μότσαρτ, με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Βάνας Πεφάνη. «Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νάνερλ Μότσαρτ. Τα παιδικά τους χρόνια, η ανέλιξη τους, η προσωπική ιστορία της Νάνερλ Μότσαρτ και η σχέση της με τον πατέρα και τον διάσημο αδελφό της, η εξέλιξη βήμα βήμα ενός μύθου, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό θεάτρου και μουσικής. Μια ιστορία για τις απραγματοποίητες επιθυμίες, τις αδελφικές σχέσεις, για το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, για τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, άγνωστη στο ευρύ κοινό, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία. Παίζουν: Πέμη Ζούνη, Έλιο-Φοίβος Μπέικο.
Κάθε Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00
€16.00, €12.00 (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων) / 18:00 || €18.00, €14.00 (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων) / 21:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Μουσική Βιβλιοθήκη, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

2. O Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη σε μια performance στην Εθνική Πινακοθήκη

Mια θεατρική περφόρμανς σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Τσορτέκη θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη στο πλαίσιο της έκθεσης για τον Κωνσταντίνο Παρθένη, στις 4, 5 και 6 Μαρτίου. Το έργο είναι μια σύνθετη και πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με ανάθεση της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Εντάσσεται στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος της έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» και θα παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων «Αντώνης Κομνηνός», όπου φιλοξενείται και η έκθεση. Ο Γιάννης Τσορτέκης, στον ρόλο του Παρθένη, ενσαρκώνει το μεγαλείο, την πνευματικότητα και τον δημιουργικό οίστρο του καλλιτέχνη που αναζητά τη σχέση του με το παρελθόν, καθώς και τον ρόλο του στην κοινωνία και στον σχεδιασμό του μέλλοντος.
4-5-6 Μαρτίου στις 19:30
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Εθνική Πινακοθήκη, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

3. Θα γίνω η Μήδεια – κανείς δεν μαρτυρεί για τον μάρτυρα στο θέατρο Άβατον

Μετά από μία σειρά επιτυχημένων παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2022, η Ομάδα Θεάτρου Exitus, επιστρέφει με τη δική της «Μήδεια» στην Αθήνα και τη σκηνή του θεάτρου Άβατον, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Αναστασίας Μπάρκα. Ένα πρόσωπο επί σκηνής. Σαν να αφέθηκε τυχαία εκεί. Σαν να πρόκειται να φύγει. Ένας άνθρωπος που “είδε” την τραγωδία να συμβαίνει. Ο Αγγελιαφόρος του μύθου, έρχεται τώρα να αφηγηθεί αυτήν την τραγωδία μπροστά στα μάτια άλλων ανθρώπων, κι αυτό που τον ωθεί να ξεκινήσει την αφήγησή του, είναι τα βλέμματα των άλλων. Στηρίζεται στη μνήμη του και ακολουθεί τη γνώμη του. Μπαίνει μέσα στα συμβάντα και τα πρόσωπα. Γίνεται, ο ίδιος, τα συμβάντα και τα πρόσωπα. Προσπαθεί, τότε, να τα εξηγήσει: τον Έρωτα και την βάρβαρη καταγωγή του, τη θέση μιας θηλυκότητας μέσα σε έναν κόσμο ανδρών, την πραγματικότητα της εκδίκησης ή μιας απελευθέρωσης. Κυρίως, όμως, ένα από όλα αυτά: τη Μήδεια. Ο μόνος τρόπος να την κατανοήσει είναι να γίνει εκείνη. Να γίνει η Μήδεια. Κι όταν όλα, στο τέλος, μεταβληθούν, ένα ερώτημα αιωρείται: Ως πότε θα αρκεί η σιωπή;
Κάθε Σάββατο στις 21:30
12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες)
Θέατρο Άβατον, Ευπατρίδων 3, Αθήνα

4. Οι Υπάκουοι ή Reunion, της Άννας Ετιαρίδου στο Θέατρο Βαφείο

Το Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής υποδέχεται την παράσταση «Οι Υπάκουοι ή Reunion» της Άννας Ετιαρίδου, σε σκηνοθεσία Κώστα Δελακούρα. Το νέο αυτό έργο της Άννας Ετιαρίδου είναι μια βαθιά ενδοσκόπηση μιας γενιάς που νιώθει να ζει μονίμως σε αντίστροφη μέτρηση. Οι ήρωες του έργου – γεννημένοι όλοι το 1974 – είναι μια γενιά που προχωράει “αλυσοδεμένη” σφιχτά με την πορεία της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια, πολεμώντας να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην Ιστορία, δίχως όμως να μπορεί να δει καθαρά ποια είναι. Χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο, με ιδανικά ξεπερασμένα, γυμνοί από κάθε πίστη για ένα καλύτερο μέλλον, οι ήρωες αναμετριούνται με τους εαυτούς τους και τους συνομήλικούς τους, ψάχνοντας να βρουν απάντηση στο δύσκολο ερώτημα: Τι θα αφήσουμε πίσω μας…; Ερμηνεύουν: Δημήτρης Αντωνιάδης, Κώστας Δελακούρας, Άννα Ετιαρίδου, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Σίμος Κυπαρισσόπουλος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Γιάννα Παπανικολάου.
Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
16€ (γενική είσοδος), 12€ (μειωμένο)
Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

5. Spectrum: O βιρτουόζος των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας συναντά τον κορυφαίο σολίστ του πιάνου Βασίλη Βαρβαρέσο στο Μέγαρο

Ο Έλληνας βιρτουόζος των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, μετά τη θητεία του στο εξωτερικό ως κορυφαίος και σόλο τυμπανιστής της MusicAeterna, επανέρχεται στο Μέγαρο, με το συναρπαστικό και απαιτητικό ρεσιτάλ «Spectrum» που φέρνει την ερμηνεία στα άκρα. Μόνος στη σκηνή ή συμπράττοντας με τον κορυφαίο πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, μάς επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις από το φάσμα της μουσικής δημιουργίας του 20ού και του 21ου αιώνα που αναδεικνύουν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα των κρουστών, μέσα από συνθέσεις γεμάτες ρυθμικότητα και φαντασία. Ανάμεσά τους, το έργο για σόλο μαρίμπα «Reflections on the Nature of Water» («Σκέψεις πάνω στη φύση του νερού») του βραβευμένου με Πούλιτζερ Jacob Druckman [Τζέικομπ Ντράκμαν] (1928-1996) και «Psappha» («Ψάπφα») για σόλο κρουστά του σπουδαίου Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), αλλά και δύο σύγχρονες δημιουργίες σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα.
Σάββατο 4 Μαρτίου στις 20:30
8€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12€, 18€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

6. Η Amanda Tenfjord στο Piraeus Club Academy

Το Σάββατο 4 Μαρτίου, σχεδόν έναν χρόνο μετά την συμμετοχή της στην Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα, η Amanda Tenfjord θα εμφανιστεί στο Piraeus Club Academy, για την πρώτη μεγάλη συναυλία της στην Ελλάδα. Η 25χρονη Ελληνονορβηγή τραγουδίστρια ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των πέντε ετών. Έκτοτε ήταν σχεδόν βέβαιο ότι, με κάποιον τρόπο, η μουσική θα όριζε το μέλλον της. Διακρίνεται για την αυτοπεποίθηση με την οποία δημιουργεί εθιστικά ποπ κομμάτια και τη σεμνότητά της, με την οποία προσδίδει σε κάθε τραγούδι της μια βαθιά ανθρώπινη διάσταση. H Dreamy Dimmy θα ανοίξει τη συναυλία.
Σάββατο 4 Μαρτίου στις 21:30
Από 15€
Piraeus Club Academy, Πειραιώς 117, Αθήνα

7. Ο Peter Broderick στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο κύκλος συναυλιών Microcosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος εξερευνά τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου, με μετακλήσεις καλλιτεχνών που κάνουν προσιτό το avant-garde, ολοκληρώνεται με τον ανατρεπτικό Peter Broderick. Ο Broderick είναι ο ορισμός του πολυοργανίστα: εκτός από το πιάνο, παίζει βιολί, μαντολίνο – μπάντζο, ακόμα και μουσικό πριόνι – και έχει συμμετάσχει ως session μουσικός σε πολλά και διαφορετικά project. Ως σόλο καλλιτέχνης, ισορροπεί ανάμεσα σε folk συνθέσεις “δωματίου” και πιο κλασικές κυκλοφορίες. Έχει υπάρξει, επίσης, περιστασιακό μέλος των εξαιρετικών Efterklang από τη Δανία, ενώ στη λίστα με τις συνεργασίες του βρίσκουμε σπουδαία ονόματα όπως οι Nils Frahm, M.Ward, Laura Gibson – ακόμα και την μπάντα που υποστήριξε τη Zooey Deschanel στο μουσικό της πέρασμα.
Κυριακή 5 Μαρτίου στις 21:00
Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

8. Οι Gadjo Dilo στο Gazarte Roof Stage

Gadjo Dilo πιστοί στο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό και το Roof Stage του Gazarte, συνεχίζουν να εμφανίζονται στον ίδιο χώρο που ξεκίνησαν πριν 4 χρόνια. O ιδιαίτερος τους ήχος, ο “Manouche De Grec” όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι, είναι ένα πάντρεμα της μουσικής παράδοσης της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Aυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται και με τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα.
Κυριακή 5 Μαρτίου στις 21:30
Αριθμημένες θέσεις 10€, Free Seating 8€
Gazarte Roof Stage, Βουτάδων 34, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b