MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εικαστικές βόλτες στην Ελευσίνα: 5 εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο

Σε μια μεγάλη εικαστική σκηνή μετατρέπει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την πόλη της Ελευσίνας με πέντε εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις με ελεύθερη είσοδο.

KEIMENO: Monopoli Team | 26.02.2023

Μετά την εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες και 3.000.000 θεατές από τις οθόνες τους, οι εκδηλώσεις και τα δρώμενα στην Ελευσίνα συνεχίζονται.

Αυτή την περίοδο αξίζει να πάτε μια βόλτα στην πόλη και να επισκεφτείτε πέντε πολύ ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις που είναι ανοικτές στο κοινό.

Μυστήριο 44 Heiner Goebbels: “7 Στήλες” στην Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου

@John Kouskoutis | LDSPRO

Με αυτή την εγκατάσταση ο πολυπράγμων καλλιτέχνης και συνθέτης Heiner Goebbels μεταμορφώνει την ευρύχωρη αίθουσα του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας.

Με μεγάλο σεβασμό στη μεταβιομηχανική ιστορία της πόλης, στην αρχιτεκτονική της και στη γενναιόδωρη αισθητική της, χρησιμοποιεί το φως, την προβολή, το νερό και τον ήχο για να μετατρέψει τον χώρο σε ένα Τελεστήριο, έναν χώρο κοσμικής μύησης, όπου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να ανακαλύψει –χωρίς ιεράρχηση– τις εύγλωττες επιφάνειες των λίθων, τις αναπάντεχες αντανακλάσεις στους τοίχους και στην οροφή, καθώς και τις κινούμενες εικόνες στις οποίες οι περφόρμερ φαίνονται (κυριολεκτικά) να ανασύρουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας από το οπλοστάσιο του παρελθόντος. Οι περφόρμερ είναι οργανωμένοι με τρόπο αποκεντρωμένο. Οι ενέργειές τους βασίζονται σε συμφωνίες που παραμένουν άγνωστες, αλλά που σαφώς ακολουθούν μια συνεκτική λογική μεταξύ των σωμάτων, των αντικειμένων και του ήχου. Η προσοχή και η φροντίδα του ενός προς τον άλλο είναι εμφανείς. Όλοι μαζί κατασκευάζουν ένα τοπίο που παρουσιάζει ταυτόχρονα έναν κόσμο στα ερείπια των κυρίαρχων αφηγημάτων και την ποιητική δύναμη της αντίστασης στην υφιστάμενη τάξη πραγμάτων.

Ακούγεται μουσική στην οποία οι εκλεπτυσμένες συνθέσεις δεν μπορούν να αποδοθούν σε γνωστά όργανα. Ακούγονται και φωνές: ηχητικά τεκμήρια που συλλέχθηκαν στην Ελλάδα στα μέσα του 20ού αιώνα από τον Samuel Baud-Bovy, εθνομουσικολόγο και μουσικό ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για την ευρεία κατάρτιση όσον αφορά το έργο του. Χάρη στην προσεκτικά συγκροτημένη ισορροπία των συστατικών στοιχείων –ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που ακούγεται–, οι επισκέπτες γίνονται κυρίαρχοι παρατηρητές. Και όσοι είναι προσεκτικοί μπορεί ακόμη και να ανακαλύψουν την έβδομη στήλη.
Διάρκεια εως: 23 Απριλίου 2023
Τοποθεσία: Αποθήκη 2 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα. Είσοδος Ελεύθερη
Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17.00 – 21.000, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00

Μυστήριο 17 Μελίνα

@Costas Baltas | LDSPRO

Μια σπάνια έκθεση για το έργο ζωής της πολύπλευρης προσωπικότητας της Μελίνας Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά.

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού και περιέχει: αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

Η έκθεση αναφέρεται στο έργο της μακροβιότερης έως σήμερα υπουργού Πολιτισμού: τη θεσμική στήριξη του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου, την ίδρυση των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή του πολιτισμού στα σχολεία· τη θεσμοποίηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα· την ανακοίνωση του σχεδιασμού ενός αρχαιολογικού πάρκου που επανέφερε το όραμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Και, πάνω απ’ όλα, τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ήδη το 1989 η Μελίνα Μερκούρη είχε προκηρύξει νέο διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο της Ακρόπολης, που ορθώνεται πλέον έτοιμο για να υποδεχτεί τα Γλυπτά.
Διάρκεια εως: 23 Απριλίου 2023
Τοποθεσία: Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα. Είσοδος Ελεύθερη
Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17.00 – 21.000, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00

Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η ομαδική έκθεση Visions from the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, αντλεί ελεύθερα ορισμένα στοιχεία από τα Ελευσίνια Μυστήρια και εκκινεί από τον μύθο και τον μυστικισμό που τον περιβάλλει ώστε να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα. Στόχος της είναι να καταδείξει τη συνάφεια των Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και να τα ερμηνεύσει μέσω διάφορων φωνών σε μια γλώσσα για τον 21ο αιώνα. Η έκθεση είναι στημένη μέσα σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή ενός υπερκύβου, ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον. Με την είσοδό του ο επισκέπτης καλείται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης – μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Στα ερείπια αυτού του ναού υπάρχουν διάσπαρτα ποικίλα έργα τέχνης που απηχούν ορισμένα από τα θέματα και τα μοτίβα των Μυστηρίων –τον κύκλο θανάτου και αναγέννησης, τη γονιμότητα και τη θνητότητα, τις τελετές μύησης και τις τελετουργίες, τις παραισθήσεις και τα οράματα–, ενώ παράλληλα κυριαρχεί το αποκρυφιστικό, το σκοτεινό και το ψυχεδελικό στοιχείο.
Διάρκεια εως 8 Απριλίου 2023
Τοποθεσία: X-Bowling Art Center, Χαριλάου 12, Ελευσίνα. Είσοδος Ελεύθερη
Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17.00 – 21.000, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00 

Αποθέματα Inventory II παραλιακό μέτωπο της πόλης

Κατά τη νεότερη ιστορία, η Ελευσίνα συγκέντρωσε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, οι οποίοι μετανάστευσαν στον τόπο αυτό για εύρεση εργασίας, μεταφέροντας παράλληλα ήθη και παραδόσεις. Δημιουργήθηκε έτσι ένα ανθρώπινο μωσαϊκό που συνιστά σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης.

Στην Επίσημη Τελετή Έναρξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στις 4 Φεβρουαρίου 2023, οι διαφορετικές αυτές κοινότητες της Ελευσίνας, διέσχισαν ποτάμια τον αστικό ιστό της πόλης και ενώθηκαν σε έναν μεγάλο χορό στο λιμάνι. Αυτή η πομπή, με τίτλο το Ελευσίνιο Κίνημα, αποτέλεσε συμβολικά την συμμετοχή των πολιτών της Ελευσίνας στην Τελετή Έναρξης, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες της πόλης. Ως απόηχος αυτής της εμβληματικής πομπής, αλλά και ως ανάμνηση του project Αποθέματα (2018), από τους ίδιους καλλιτέχνες και πάντα στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς, στήθηκε στο παραλιακό μέτωπο μια εικαστική έκθεση-εγκατάσταση μέσα σε τρία container, με βίντεο-ντοκουμέντα και δημιουργική παράθεση τεκμηρίων. Την έκθεση υπογράφουν ο Βασίλης Γεροδήμος και η Τζένη Αργυρίου.
Διάρκεια εως 26 Φεβρουαρίου 2023
Τοποθεσία: Πλατεία Παραλιακού Μετώπου, Νικολαϊδου και Κανελλοπούλου, Ελευσίνα
Είσοδος Ελεύθερη. Ημέρες & Ώρες Επίσκεψης: Παρ., Σαβ., Κυρ., 17:00-21:00

Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο

Το Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα.
Διάρκεια έως 26 Μαρτίου 2023
Τοποθεσία Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας. Νικολαϊδου 39 & Λάσκου, Ελευσίνα
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη – Παρασκευή 17:00-21:00 , Σάββατο – Κυριακή 12:00-20:00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b