MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη-Ελευσίνα: Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς σε μια κοινή «διαδρομή» πολιτισμού

3 σπουδαίοι καλλιτέχνες, εικαστικά έργα και βίντεο δημιουργίες, ένα αξέχαστο ελληνικό ντοκιμαντέρ και μια τριήμερη δράση που μετατρέπει το σινεμά σε ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία, είναι τα σημεία-σταθμοί της συνεργασίας του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Monopoli Team

Από τη Θεσσαλονίκη στην Ελευσίνα. Από την Ελευσίνα στη Θεσσαλονίκη. Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες, εικαστικά έργα και βίντεο δημιουργίες, ένα αξέχαστο ελληνικό ντοκιμαντέρ και μια τριήμερη δράση που μετατρέπει το σινεμά σε ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία είναι τα σημεία-σταθμοί σε μια διαδρομή διπλής κατεύθυνσης. To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σάς προσκαλούν να την ανακαλύψετε.

Πιο συγκεκριμένα, στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα γνωρίσουμε μέσα από ένα spotlight την κινηματογραφική πτυχή του καλλιτέχνη Άντριαν Πάτσι, που παρουσιάζει το νέο του εικαστικό έργο στην Ελευσίνα. Επιπλέον, μέσα από μια καθολικά προσβάσιμη προβολή, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να θυμηθούμε τη μαγεία του αξέχαστου ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή, παίρνοντας παράλληλα και μια πρώτη γεύση από τη νέα του δουλειά του έλληνα δημιουργού, με την οποία επιστρέφει στην Ελευσίνα. Παράλληλα, το Φεστιβάλ στηρίζει το νέο κινηματογραφικό πρότζεκτ του Σύλλα Τζουμέρκα, ενός από τους πιο ταλαντούχους σύγχρονους έλληνες σκηνοθέτες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα τον προσεχή Απρίλιο.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου) | Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Ρίμπα

Spotlight στον Άντριαν Πάτσι

Ο αδιόρατος δεσμός με την πατρογονική γη και το τραύμα της εξορίας, η ρευστή φύση της ανθρώπινης ταυτότητας, η κοσμογονική δυνατότητα της τέχνης να πλάθει μια εναλλακτική πραγματικότητα, καθώς και οι φιλοσοφικές διαστάσεις που κυοφορούνται ασταμάτητα στην ανθρώπινη καθημερινότητα, είναι μονάχα ορισμένες από τις που κυριαρχούν στο έργο του Άντριαν Πάτσι. Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει spotlight στον Άντριαν Πάτσι, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει εννέα μικρού μήκους βίντεο-έργα του αλβανού εικαστικού καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο.

Ο Πάτσι, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς, θα παρουσιάσει το νέο του έργο, σε μια εικαστική εγκατάσταση που εντάσσεται στην έκθεση «Elefsina mon Amour», σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, εμβαθύνοντας στις θεματικές που διατρέχουν και τις βίντεο δημιουργίες του, οι οποίες θα προβληθούν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανατρέχοντας σε βιωματικές του εμπειρίες, ο Πάτσι εξερευνά τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο πλαστό και στο αυθεντικό, τον ανεπαρκή ορισμό της τέχνης, το σύνορο ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο και τις μυθολογικές διαστάσεις της ανθρώπινης καταγωγής.

«Αγέλαστος Πέτρα»

Στο αξέχαστο ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» (2000), ο Φίλιππος Κουτσαφτής αποτύπωσε τη ροή του χρόνου, τη διαδοχή ζωής και θανάτου, τη σαρωτική επιδρομή του θαυμαστού καινούργιου κόσμου της εκβιομηχάνισης και της οικονομίας στους θησαυρούς μιας ανυπολόγιστης κληρονομιάς, κινηματογραφώντας την Ελευσίνα ως έναν τόπο που κρύβει βαθιά μέσα του μύθους, χρησμούς, μυστήρια και προφητείες. Στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το αλησμόνητο ντοκιμαντέρ επιστρέφει στη σκοτεινή αίθουσα, σε μια καθολικά προσβάσιμη προβολή, με τη συνδρομή της Alpha Bank, Χορηγού Προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.

«Οι Ελευσίνιοι»

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση (επίσης καθολικά προσβάσιμη) από το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Ελευσίνιοι», που ετοιμάζει ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός, στο οποίο θα κάνει χρήση οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού από την παραγωγή της Αγέλαστου πέτρας, το οποίο δεν ενσωματώθηκε τελικά στο φιλμ, αλλά και νέου υλικού που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται από τον σκηνοθέτη. Το κεντρικό θέμα παραμένει η πόλη της Ελευσίνας και η κάμερα αναμένεται να πιάσει το νήμα και να καταγράψει όσα μεσολάβησαν από τη δημιουργία της Αγέλαστου πέτρας έως σήμερα. Μέσα από την απρόσκοπτη ματιά του Κουτσαφτή αναδύεται η πολύτιμη αντιμετώπιση της Ελευσίνας ως ένα διαρκές work-in-progress. Το ντοκιμαντέρ «Οι Ελευσίνιοι» θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΜΥΣΤΗΡΙΟ 23 Σινέ – Ελευσίς: IN SITU realities, το οποίο και θα αποτελέσει την επίσημη τελετή λήξης της 2023 Ελευσίς.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)

Το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου) είναι ένα φεστιβάλ live cinema που αναπτύσσεται γύρω από τη γιορτή και διερευνά τόσο την έννοια και την εικόνα της εργατικής τάξης στην Ευρώπη σήμερα όσο και την ίδια την αισθητική του «ζωντανού σινεμά», δηλαδή του σινεμά που παράγεται σε πραγματικό χρόνο: μαραθώνιες προβολές ταινιών, δημόσιες ομιλίες υπό τον ήχο σειρήνων και ζωντανά γυρίσματα μέσα στον κόσμο δύο ταινιών live cinema από τους Elke Margarete Lehrenkrauss και Σύλλα Τζουμέρκα. Η καρδιά του Φεστιβάλ θα χτυπά σε ένα επιλεγμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα μετατραπεί σε έναν κινηματογράφο αφιερωμένο στο  Live Cinema. Μέσα σε αυτόν, τρεις ολονύχτιοι μαραθώνιοι προβολών θα προσκαλέσουν το κοινό να απολαύσει κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες και έργα τέχνης που εφάρμοσαν τις τεχνικές του Live Cinema καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος ειδών και εποχών.

Επίσης, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής θα διεξαχθεί δημόσιος διάλογος αφιερωμένος στις θεματικές της εργατικής τάξης και του live cinema. Τέλος, παράλληλα με το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, θα στηθούν εστίες διασκέδασης και δημόσιας συγκέντρωσης με βάση τις οδηγίες των καλλιτεχνών, οι οποίες θα ενταχθούν στα live cinema έργα τους. Οι καλλιτέχνες θα κινηματογραφούν ζωντανά τα σενάριά τους, με βάση διαδρομές/δράσεις που θα έχουν προσχεδιαστεί μέσα στη συγκεκριμένη γεωγραφία και θα βρίσκονται σε διαρκή διάδραση με την πραγματικότητα και τον κόσμο που συμμετέχει στη γιορτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες του διαγωνιστικού12.09.2018

Η σύμπραξη του Φεστιβάλ με την 2023 Ελευσίς θα κορυφωθεί μέσα από μία πρωτοβουλία-έκπληξη, που φιλοδοξεί να αφήσει ένα διαχρονικό έργο στην πόλη της Ελευσίνας, πέρα από τον χρονικό ορίζοντα των φετινών εκδηλώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Αγοράς του 25ου ΦΝΘ.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b