MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Από τον Μπομπ Ντίλαν μέχρι τη Σακίρα: Γιατί όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες πωλούν τους μουσικούς τους καταλόγους

Τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν πουλήσει τα δικαιώματα της μουσικής τους εισπράττοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Κάτι που φυσικά αλλάζει το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας.

Monopoli Team

Από τη στιγμή που μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού όλα άλλαξαν. Υπήρξαν επιπτώσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ενώ όπως ήταν λογικό η μουσική βιομηχανία δεν έμεινε απ’ έξω.

Οι τραγουδιστές έμειναν σπίτι, οι συναυλίες τους ακυρώθηκαν και κάπως έτσι έπρεπε να βρουν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Αυτό οδήγησε κάποιες εταιρείες στο να τους κάνουν μια πρόταση που δεν μπορούσαν να αρνηθούν: να αγοράσουν τους μουσικούς τους καταλόγους για ένα ποσό που θα ισοδυναμούσε με το εισόδημά τους από αυτά τα δικαιώματα για τα επόμενα 15 ή και 20 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSuper Bowl 2023: Η (έγκυος) Rihanna έδειξε πώς “κερδίζεις” το Halftime Show12.09.2018

Οι δύο εταιρείες που κατάφεραν πραγματικά να διαταράξουν τον τρόπο λειτουργίας της μουσικής βιομηχανίας ήταν η Hipgnosis Songs Fund και Primary Wave. Μόνο τους τελευταίους μήνες, αυτές οι δύο startups έχουν αποκτήσει τους μουσικούς καταλόγους καλλιτεχνών όπως οι Νιλ Γιανγκ, Σακίρα, Τζάστιν Μπίμπερ, 50Cent και άλλοι.

Παράλληλα, στο παιχνίδι της απόκτηση μουσικών καταλόγων μπήκαν και οι μεγάλες δισκογραφικές όπως η Sony (απέκτησε τον μουσικό κατάλογο του Μπομπ Ντίλαν) και η BMG (αγόρασε τα δικαιώματα της Τίνα Τέρνερ), οι οποίες ένιωσαν να απειλούνται.

Πρόσφατα μάλιστα ήρθε στο προσκήνιο και η είδηση πως η Sony θέλει να κάνει δικό της τον μουσικό κατάλογο του «βασιλιά της ποπ», Μάικλ Τζάκσον, για ένα ποσό που θα σπάσει κάθε ρεκόρ και θα φτάσει τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜάικλ Τζάκσον: Ο «Βασιλιάς της Ποπ» μέσα από τα πιο σημαντικά τραγούδια του12.09.2018

Γιατί να προχωρήσει όμως σε μια τέτοια κίνηση ένας καλλιτέχνης; Όπως είπαμε και παραπάνω, η πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση. Επίσης, θα πρέπει να λογαριάζουμε και άλλους παράγοντες όπως η φορολογία των δικαιωμάτων τους, αφού κάθε χρόνο ένα ποσό από αυτά που εισπράττουν πηγαίνει στην εφορία.

Διαβάστε περισσότερα στο Insider.gr

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b