MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Εθνικός Κήπος: Περίπατος-ξενάγηση για την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας με ελεύθερη συμμετοχή

Μία διαφορετική ξενάγηση στον Εθνικό Κήπο – το πρώτο διακοσμητικό πάρκο και ταυτόχρονα τον πρώτο βοτανικό κήπο της σύγχρονης Ελλάδας – για την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας.

(c) Stamatis Zogaris
Monopoli Team

Οι κήποι του παλατιού που διαμορφώθηκαν από τη βασίλισσα Αμαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1830 –σήμερα γνωστοί ως Εθνικός Κήπος– είναι το πρώτο διακοσμητικό πάρκο και ταυτόχρονα ο πρώτος βοτανικός κήπος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία αυτού του μέρους, οι αναφορές γύρω από την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα είναι ελάχιστες.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία βιοποικιλότητας που προσδίδουν στο πάρκο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της φυσικής ιστορίας: Μνημειώδη μακρόβια δέντρα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα φυσικά «hotspots» της ορνιθοπανίδας της πόλης λόγω της συνεχούς υγρασίας χάρη στην ύδρευση, όπως και τεχνητά υδάτινα στοιχεία ψυχαγωγίας με παλιά υδατορέματα, σιντριβάνια και λίμνες με καθαρό, διαυγές νερό.

Η ξενάγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εγκατάστασης Atlas of Mediterranean Liquidity, όπου παρουσιάζονται διαδραστικοί χάρτες οι οποίοι παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, κορυφαίος γεωγράφος και βιολόγος στον τομέα των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, θα ηγηθεί και θα συντονίσει αυτή την ειδική «αποστολή εξερεύνησης» της βιοποικιλότητας του Εθνικού Κήπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧειμώνας με έξι ατομικές εκθέσεις στο ΕΜΣΤ12.09.2018

Λίγα λόγια για τον Δρ. Σταμάτη Ζόγκαρη

Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης είναι Κύριος Ερευνητής στον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στην έρευνα και εφαρμογή μέτρων προστασίας των ποταμών, υγροτόπων και της παράκτιας ζώνης. Η έρευνά του γύρω από τη φύση της Αθήνας εκκινεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα πουλιά, τα ψάρια και στη χλωρίδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 11:00
Σημείο συνάντησης: 11:00 Εθνικός Κήπος, Πλατεία Αριστοτέλη Βαλαωρίτου (είσοδος Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας, απέναντι από το Ξενοδοχείο Αμαλία)
Δήλωση συμμετοχής:[email protected]
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

*Όσοι έχουν να έχουν μαζί τους ένα ζευγάρι κιάλια.
**Η εκδρομή θα γίνει ακόμη και αν είναι βροχερή η ημέρα.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b