MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 6 προτάσεις για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Όλες οι εκδηλώσεις που θα βρείτε με ελεύθερη είσοδο, από συναυλίες και παραστάσεις μέχρι προβολές, στη σημερινή μας δωρεάν ατζέντα, για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Monopoli Team

EmitTime: Η χορογραφική σύνθεση της Λίλας Ζαφειροπούλου στο Ωδείο Αθηνών

Η χορογραφική σύνθεση “EmitTime” της Λίλας Ζαφειροπούλου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας των Σχολών Χορού του Ωδείου Αθηνών, και των απόφοιτων και τελειόφοιτων της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών, παρουσιάζεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 21:00, στο Ωδείο Αθηνών. Η παράσταση βασίστηκε σε μια ιδέα/πρόταση του Δημήτρη Δεσύλλα και κινηματογραφήθηκε από τον σκηνοθέτη Σπύρο Χριστοφοράτο. Η χορογράφος δημιουργεί, συνομιλώντας με το έργο του εμβληματικού μινιμαλιστή συνθέτη Steve Reich. Ο Reich, απορρίπτοντας τα μέχρι τότε κλασικά μέσα, τονικότητα και αρμονία, άντλησε έμπνευση από την μουσική τζαζ καθώς και από τις εθνοτικές και αρχαίες παραδόσεις, σε μια εποχή ανοίγματος της Δύσης σε “εναλλακτικούς” μη δυτικούς πολιτισμούς. Η χορογραφία διαρθρώνεται και οριοθετείται σε τρία μέρη/έργα του συνθέτη: “Music for pieces of wood”, “Music for mallet instruments, Voices and Organ”, “Drumming” καθώς και από τις μεταξύ τους σιωπές. Οι αρχικές ψηφίδες, καθώς εναλλάσσουν και διαφοροποιούν ρυθμό και κατεύθυνση, συνθέτουν μέσα από κυματισμούς μια συνολικότερη κίνηση-δράση, αντιθετική της φοράς του ρολογιού, σε μια εικόνα χορογραφικού συμβολισμού, όπου ο χρόνος (Time) αναποδογυρίζει και διαλύεται, μεταβάλλεται και επαναδιατυπώνεται σε έναν αλληγορικό αναγραμματισμό (Emit-εκπέμπω).
*Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
20/1, 21:00
Ωδείο Αθηνών – Ρηγίλλης και Λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα

Η εκδήλωση “Τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Μνήμες, μαρτυρίες και αναστοχασμοί” στο Μουσείο Μπενάκη

Η ιστορία διασταυρώνεται με τη λογοτεχνία μέσα από τέσσερα βιβλία, δύο βιβλία-μαρτυρίες, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα και μια συλλογή διηγημάτων, τα οποία θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη, στα πλαίσια της εκδήλωσης “Τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Μνήμες, μαρτυρίες και αναστοχασμοί”. Οι “Ιωνικές Μνήμες” του Ευάγγελου Δρακόπουλου και το “Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων»” του Μανώλη Αξιώτη είναι κείμενα αυτοβιογραφικά που μιλούν για τη ζωή στη Μικρά Ασία, για το τραύμα του πολέμου, καθώς και για την οδυνηρή διαδικασία της εγκατάστασης στην Ελλάδα. “Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη” του Ηλία Μαγκλίνη διερευνά πτυχές των εμπειριών από τη συμμετοχή του παππού τού συγγραφέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ το “Γκιάκ” του Δημοσθένη Παπαμάρκου αφηγείται ιστορίες Αρβανιτών φαντάρων που μετά τον πόλεμο επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, φέροντας ανυπέρβλητα ψυχικά τραύματα. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η Ευαγγελή Σταμούλη-Ανεστίδου, καθηγήτρια φιλόλογος, θα μιλήσει για τις “Ιωνικές Μνήμες”, ο Αλέξανδρος Μακρής, ιστορικός, θα μιλήσει για το “Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων»”, ο Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, θα μιλήσει για “Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη” και ο Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας, θα μιλήσει για το “Γκιάκ”. Συντονιστής της εκδήλωσης ο Δημήτρης Καμούζης, ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
20/1, 19:00
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Το δίδαγμα της Αινειάδας: Παρουσίαση του βιβλίου της Andrea Marcolongo στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο Mille Feuilles οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου “Το δίδαγμα της Αινειάδας ή ή πώς ο Βιργίλιος μπορεί να σε βοηθήσει σε δύσκολους καιρούς” της Αndrea Marcolongo. Mε τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν ο Θεόδωρος Παπαγγελής, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός, ενώ θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
20/1, 19:00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – 28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα

Αιών εν Ιωνία Θράκη και Πόντω: Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιάννου Αιόλου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό “Σύνταγμα”

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, τιμούν την επέτειο της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από την Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο με την προβολή ενός πρωτότυπου οπτικοακουστικού θεάματος, στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στη στάση Σύνταγμα του Μετρό. Με εμπνευσμένη σύνθεση, γραμμένη ειδικά για το εν λόγω αφιέρωμα, ο Γιάννος Αιόλου “αφηγείται” μουσικά την πορεία των ανθρώπων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Θράκη προς τη μητέρα Ελλάδα. Δημιουργεί έναν “περίπατο μνήμης” που εκτείνεται σε ένα video installation, με θεματικές ενότητες, που θα ακολουθούν οι επισκέπτες, εμπλουτισμένο από πλούσιες εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών – ιστορικών αρχείων. Video, φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικά κείμενα γίνονται ένα με την μουσική ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μέσα από ένα συναισθηματικό και όχι πληροφοριακό μουσικό “αφήγημα”.
19/1, 09:30-20:00
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου
Χώρος Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό “Σύνταγμα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: Δωρεάν εργαστήρια χορού, θεάτρου και εικαστικών για παιδιά στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης12.09.2018

“Μέσα”: Το video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο

Μέσα, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Photo by Marilena Stafylidou

Παράλληλα με τις παραστάσεις του INK, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Banquet το video installation του Δημήτρη Παπαϊωάννου με τίτλο Μέσα. Πρόκειται για ένα μονοπλάνο της εξάωρης θεατρικής παράστασης που ανέβηκε την άνοιξη του 2011. Οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να παρακολουθήσουν όση ώρα θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να φύγουν και να ξαναγυρίσουν όσες φορές θέλουν. Το “Μέσα” είναι σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου και μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα.
19/1 στις 18:00 – 23:59
Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023
Αίθουσα Banquet, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Παγοδρόμιο στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ

Από την 1η Δεκεμβρίου το Παγοδρόμιο επέστρεψε στο Κανάλι του ΚΠΙΣΝ και οι επίδοξοι πατινέρ θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να στροβιλιστούν στον πάγο υπό τους ήχους αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Τοποθετημένο στη βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, δίνει και φέτος στους φίλους του κατεξοχήν χριστουγεννιάτικου σπορ την ευκαιρία να απολαύσουν μια μαγευτική θέα του χορού των Σιντριβανιών και του φωτισμένου Καναλιού “εκ των έσω”. Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 22.00, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
19/1, 10.00-22.00
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Λεωφόρος Συγγρού Ανδρέα 364, Καλλιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑChocolate Fest ‘23: Η μεγάλη γιορτή της σοκολάτας έρχεται για ένα πενθήμερο στο Γκάζι12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b