MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Νότης Μαυρουδής: Η πικρή ιστορία πίσω από το εμβληματικό «πρωινό τσιγάρο»

Ένα από τα, πλέον, εμβληματικά τραγούδια του αξέχαστου Νότη Μαυρουδή είναι το «πρωινό τσιγάρο» το οποίο πίσω από τη δημιουργία του «κρύβει» μια πικρή ιστορία στην οποία εμπλέκεται και ο σπουδαίος Μάνος Λοΐζος.

Monopoli Team

Νότης Μαυρουδής. Άλκης Αλκαίος. Μάνος Λοΐζος. Τρία τεράστια κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Τρεις σπουδαίοι άνθρωποι που δε βρίσκονται, πλέον, ανάμεσά μας. Αυτούς τους τρεις σπάνιους καλλιτέχνες τους συνδέει ένα εμβληματικό τραγούδι. Το «πρωϊνό τσιγάρο». Λανθασμένα ακόμα και σήμερα κάποιοι θεωρούν πως αυτό το τραγούδι αναφέρεται στον Μάνο Λοΐζο. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως αυτό το τραγούδι προοριζόταν για τον Μάνο Λοΐζο.

Τους στίχους (για την ακρίβεια το ποίημα) το έγραψε ο Άλκης Αλκαίος. Όταν το ολοκλήρωσε, θέλησε να το δώσει στον Λοΐζο για να το μελοποιήσει και να το τραγουδήσει. Ο Αλκαίος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Λοΐζο αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν ο Λοΐζος πήγε στη Μόσχα προκειμένου να νοσηλευτεί μετά από το σοβαρό εγκεφαλικό που είχε υποστεί. Εκεί θα πήγαινε και ο δικηγόρος Ηλίας Γεράκης, φίλος τόσο με τον Λοΐζο όσο και με τον Αλκαίο ο οποίος θεώρησε πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να το στείλει στον Μάνο.

Πράγματι, ο Γεράκης το έδειξε στον Λοΐζο ο οποίος ενθουσιασμένος του είπε να μεταφέρει στον Αλκαίο τη θέλησή του να το μελοποιήσει όταν θα επέστρεφε στην Ελλάδα. Ο Μάνος Λοΐζος, ωστόσο, δε γύρισε ποτέ στην Ελλάδα. Λίγο καιρό, αργότερα, τον «χτύπησε» και δεύτερο εγκεφαλικό και πέθανε στη Μόσχα.

Ο Άλκης Αλκαίος αποφάσισε, προς τιμήν του Λοΐζου να μην το δώσει σε κανέναν άλλο. Το συμπεριέλαβε, όμως, στην ποιητική συλλογή του «Εμπάργκο. Εκεί το διάβασε ο Νότης Μαυρουδής ο οποίος ενθουσιάστηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα το είχε μελοποιήσει, χαρίζοντας στο ελληνικό τραγούδι ένα από το εμβληματικότερα riff του. Ο Μαυρουδής ήθελε να συμπεριλάβει το τραγούδι στο άλμπουμ «Στην όχθη της καρδιά μου». Για να το κάνει αυτό, ωστόσο, θα έπρεπε να πάρει την άδεια του Αλκαίου ο οποίος, ωστόσο, ευγενικά αρνήθηκε εξηγώντας πως ήταν για τον Λοΐζο και αφού δεν το μελοποίησε ο Λοΐζος, δεν θα το κάνει κανείς.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Αντίο» στους μουσικούς θρύλους που χάσαμε το 202212.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b