MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ολλανδία: Απομάκρυνση πίνακα από πανεπιστήμιο πυροδότησε τη δημόσια συζήτηση για την κουλτούρα της ακύρωσης

Η πρόσφατη απόφαση ακαδημαϊκών να απομακρύνουν έναν πίνακα του 1970 που εμφάνιζε άνδρες μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου Leiden να καπνίζουν πούρα, έχει πυροδοτήσει μία δημόσια συζήτηση σχετικά με την κουλτούρα της ακύρωσης.

Monopoli Team

Το έργο τέχνης ήταν κρεμασμένο για δεκαετίες στον τοίχο της αίθουσας συσκέψεων του πανεπιστημίου και αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια, με πολλούς φοιτητές να υποστηρίζουν πως το θέμα του προωθεί τόσο την πατριαρχία όσο και την κακή συνήθεια του καπνίσματος.

Έτσι, λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας αυθόρμητης αποδοκιμασίας σε σύσκεψη του περασμένου μήνα, ο πίνακας αφαιρέθηκε τελικά από τον τοίχο.

«Ολοκληρώθηκε!» έγραψε στο Twitter μετά από το συμβάν ο Koen Caminada, καθηγητής φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την οργή του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην λέκτορα του πανεπιστημίου, Uri Rosenthal, που χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως «ντροπή» και «δείγμα ηλιθιότητας από τους λεγόμενους διανοητές καθηγητές».

Πολλοί ήταν αυτοί που συμμερίστηκαν την άποψή του, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο 90χρονος ζωγράφος, Rein Dool, που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ηλίθια και θλιβερή» με τον καθηγητή διεθνών σχέσεων, Rob de Wijk να σημειώνει πως η απομάκρυνση του πίνακα είναι «απόπειρα να ξαναγραφτεί η ιστορία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚληρονόμοι Εβραίας συλλέκτριας μηνύουν το Met και το Ίδρυμα Γουλανδρή για έναν πίνακα του Βαν Γκογκ12.09.2018

Από την άλλη, μία εκπρόσωπος τού πανεπιστημίου υποστήριξε πως ο πίνακας «δεν είναι πια σχετικός», αλλά «πηγή οργής για κάποιους από το προσωπικό». Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του ιδρύματος δεσμεύτηκε πως ο πίνακας θα επιστρέψει στη θέση του και πως είναι απαραίτητο να γίνει μια ευρύτερη κουβέντα σχετικά με το θέμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο έκτοτε, έχει ενταθεί η δημόσια κόντρα ανάμεσα σε όσους θέλουν να απομακρυνθεί η τέχνη του παρελθόντος που ενδεχομένως θεωρείται προσβλητική σήμερα, με φόντο το μακρύ αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, και όσους υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα αντιστοιχούσε με προσπάθεια διαγραφής της ιστορίας.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b