MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Που να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο, συναυλίες και χορό για την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Μερικές δικές μας προτάσεις για θέατρο, συναυλίες και χορό που μπορείτε να απολαύσετε στην Αθήνα, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Amalia melancholia – η βασίλισσα των φοινίκων, της Ζωής Χατζηαντωνίου για 2η χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η παράσταση της Ζωής Χατζηαντωνίου για τη βασίλισσα Αμαλία, με τίτλο «Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων», επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η Σκηνή Ωμέγα μετατρέπεται σε αίθουσα μουσείου ανατομίας και η Έμιλυ Κολιανδρή, ως ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας, ερμηνεύει την Αμαλία, τη μελαγχολική βασίλισσα των φοινίκων. Αν ήταν φυτό, θα της έδιναν το όνομα «Amalia melancholia». Η ίδια ευχήθηκε να της δώσει η ιστορία τον τίτλο της βασίλισσας των φοινίκων. Μια παράσταση για τη γυναίκα που στιγματίστηκε για την ατεκνία της αλλά χάρισε στην Αθήνα τον Εθνικό Κήπο. Η παράσταση βασίζεται στις 887 επιστολές της βασίλισσας Αμαλίας προς τον πατέρα της, σε μαρτυρίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην εκτεταμένη βιβλιογραφία και στα απόρρητα έγγραφα των γιατρών που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της. Οι επιστολές μοιάζουν περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο, βρίσκονται στα κρατικά αρχεία της πόλης του Ολδεμβούργου και διαβάζονται σαν απολαυστικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Μια κόρη απευθύνεται στον πατέρα της. Του μιλάει για τις δυσκολίες προσαρμογής, το πολιτικό κλίμα, τη λαχτάρα για τη γέννηση ενός παιδιού, την αφοσίωση στον Όθωνα, το πάθος με τον μαγικό κόσμο των φυτών και των ζώων και, φυσικά, τη δημιουργία του Κήπου. Βλέπουμε την άγουρη, ενθουσιώδη, ρομαντική Αμαλία των δεκαοκτώ χρόνων να μεταμορφώνεται στην ενήλικη, επίμονη και πολιτικοποιημένη γυναίκα που αγάπησε την Ελλάδα αλλά η Ελλάδα δεν την αγάπησε ποτέ. Μαζί με την Έμιλυ Κολιανδρή, η Ρίτα Λυτού.
Παρασκευή 25/11, 20:30
14€ – 18€
Σκηνή Ωμέγα – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Σκηνή Ω, Ηρώων Πολυτεχνείου 32

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝυχιάνγκ: Η παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου επιστρέφει τον Δεκέμβριο στο Θέατρο Πορεία12.09.2018

2. Ανατολικά της Εδέμ, του John Steinbeck στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Το εμβληματικό έργο του John Steinbeck, «Ανατολικά της Εδέμ», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη. Υπόθεση: Ανατολικά της Εδέμ, Αμερική 1900. Μια γυναίκα, η Κάθυ, βρίσκεται βαριά κακοποιημένη στην πόρτα του Αδάμ Τρασκ. Ο άνδρας την ερωτεύεται. Η γυναίκα μένει έγκυος. Ένας παράδεισος προετοιμάζεται. Όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα. 17 χρόνια μετά, οι δίδυμοι, Κάλεμπ και Ααρών, ενώ πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αλήθεια. Όλα βγαίνουν στο φως. Και τότε οι ήρωες αναγκάζονται να αναζητήσουν τον δρόμο για την δική τους Εδέμ. Ο συγγραφέας, αντλώντας έμπνευση από την Βίβλο και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», πλάθει τους πιο γοητευτικούς του χαρακτήρες, ενώ εξετάζει σε βάθος διαχρονικά θέματα, όπως το αιώνιο ερώτημα «Τι είναι καλό και τι κακό», την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Ανδρέας Ζάκας, Γιώργος Ζώης, Σταμάτης Μπαντούνας, Τίτος Πινακάς, Σοφία Σιμοπούλου, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνος Τσιούγκος.
Παρασκευή 25/11, 21:00
5€ – 16€
Θέατρο Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Αθήνα

ΜΟΥΣΙΚΗ

3. Ο Μανώλης Φάμελλος μαζί με την Πέννυ Μπαλτατζή και την Νατάσσα Μποφίλιου στο Gazarte Roof Stage

Στην σκηνή του Gazarte Roof Stage, επιστρέφει ο “άνθρωπος-νησί” Μανώλης Φάμελλος, μετά από πολύμηνη απουσία στην ανεμοδαρμένη του νοητή βραχονησίδα. Μία επίμονη ίωση θα κρατήσει τη Δήμητρα Γαλάνη μακριά από τη σκηνή μεθαύριο. Το ραντεβού θα ανανεωθεί πάραυτα αλλά η παράσταση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Το βράδυ της Παρασκευής στο πλευρό του Μανώλη (όχι της Δήμητρας) θα προστρέξουν εκτάκτως οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες Πέννυ Μπαλτατζή και Νατάσσα Μποφίλιου. Εντωμεταξύ το ομώνυμο τραγούδι του, (άλλο ένα από τα 12 εικονογραφημένα επεισόδια χωρίς πλοκή, που αποτελούν το album «Η ζωή ήταν σήμερα»), κυκλοφορεί ανέμελο στην ναρκοθετημένη θάλασσα του διαδικτύου. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου, που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες σε βινύλιο, θα έχουν την τιμητική τους στην θεματική βραδιά αλλά και άλλα πολλά της τεθλασμένης του διαδρομής. Παραστάτης στο πλευρό του σε μια από τις πιο σπάνιες εμφανίσεις της δεκαετίας στέκεται η πάντα ετοιμοπόλεμη ορχήστρα του των αρίστων, προάγγελος της αλάνθαστης ορχήστρας ρομπότ που σύντομα θα συνοδεύει όλους τους κορυφαίους επαγγελματίες του είδους, αποτελούμενη από τους Θάνο Μιχαηλίδη στα τύμπανα, Κώστα Γιαννίρη στο μπάσο, Αλέκο Βουλγαράκη στην κιθάρα, Στέφανο Δανιηλίδη στα πλήκτρα και στο ακορντεόν και Βαγγέλη Κατσαρέλη στην τρομπέτα. Στην βαριά αρρενωπή ατμόσφαιρα κρίνεται απαραίτητη η αιθέρια (κι όμως σταθερή) παρουσία της Lou is στο τραγούδι που προσδίδει ένα φωτεινό τόνο στην συνήθως κατηφή παρέα.
Παρασκευή 25/11, 21:30
15€ – 18€
Gazarte Roof Stage, Βουτάδων 34, Γκάζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝατάσσα Μποφίλιου: Θέλω να σταθώ στη σωστή πλευρά της ιστορίας ακόμη κι αν χάσω τα προνόμια που έχω αποκτήσει12.09.2018

4. Κρυφές γωνιές: Η Γιώτα Νέγκα στο χειμερινό Θέατρο Άλσος

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Η Γιώτα Νέγκα έρχεται για πρώτη φορά στο χειμερινό Θέατρο Άλσος, για να ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια, για λίγες μόνο παραστάσεις. «Γεια σας. Είμαι η Γιώτα Νέγκα και από τις 25 Νοεμβρίου θα σας τραγουδάω στο Θέατρο Άλσος. Για πρώτη φορά στο Θέατρο Άλσος. Στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που οι συντεταγμένες του χώρου γίνονται το σημείο αναφοράς της σύγχρονης μουσικής ιστορίας. Εκεί που τέμνεται η ενέργεια των παλιών ρεμπετάδικων με αυτή των μετέπειτα μπουάτ, των σύγχρονων μουσικών σκηνών και των μικρών αυτοσχέδιων καταστάσεων. Ξέρετε, γαλουχήθηκα από τους ήχους του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα και τα jazz ένστικτα της Nina Simone. Έμαθα να τραγουδάω μελετώντας τους αμανέδες των Σμυρνιών αλλά και τα τρυφερά κρεσέντο της Βίκυς Μοσχολιού. «Ενηλικιώθηκα» μέσα από το συνειρμικό λόγο του Μάνου Χατζιδάκι και το ρομαντικό ρεαλισμό της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Διάβασα τις πρώτες μου παρτιτούρες γραμμένες από τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και έφθασα να τραγουδάω τις σκέψεις του Σταμάτη Κραουνάκη, του Οδυσσέα Ιωάννου, του Θέμη Καραμουρατίδη, του Θοδωρή Γκόνη, του Νίκου Μωραΐτη. Σας μοιάζουν μεγάλες αυτές οι αποστάσεις; Κι όμως, δεν είναι. Είναι ένας δρόμος φτιαγμένος από διαφορετικές υφές και χρώματα που συνθέτουν τον κόσμο μου. Έναν κόσμο φτιαγμένο από φως, με πολλές Κρυφές Γωνιές που περιμένουν να συστηθούν. Αυτές που θα αποκαλύψω για πρώτη φορά φέτος, στη σκηνή του Άλσους. Σε μια «χειροποίητη παράσταση», με όλα τα αντιθετικά υλικά από τα οποία είμαι φτιαγμένη». Γιώτα Νέγκα
Παρασκευή 25/11, 21:00
15€ – 30€
Θέατρο Άλσος, Ευελπίδων 4, Κυψέλη-Πεδίον του Άρεως

ΧΟΡΟΣ

5. COYOTE – we used to be humans, σε χορογραφία Σπύρου Κουβαρά στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co. παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά, «COYOTE, we used to be humans», στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ. Μετά τα residencies σε Παρίσι και Μονπελιέ και την πρώτη, open studio, παρουσίαση, του έργου, στο Διεθνές Χορογραφικό Κέντρο AGORA του Montpellier Danse, ο χορογράφος και η ομάδα του επιστρέφουν στην Αθήνα για την πρεμιέρα και τέσσερις ακόμα παραστάσεις. Η παράσταση: Εκκινώντας από τις φιλοσοφικές θεωρήσεις της Donna Haraway και της Rosi Braidotti, ο χορογράφος δημιουργεί ένα μετα-μυθολογικό, παραστατικό, περιβάλλον, εντός του οποίου το άτομο δεν λογίζεται πια ως ανθρωπόμορφη οντότητα, αλλά ως σχέση και ως συνάρθρωση ανάμεσα στην ανθρωπινότητα και τη ζωικότητα, ανάμεσα στον πολιτισμό και τη φύση. Το έργο, οπτικοποιεί ένα αγεωγράφητο οικοτοπίο και μας καλεί να φανταστούμε τον κόσμο ως το προσωρινό αποτέλεσμα της σταδιακής ενοποίησης των ετερογενών στοιχείων του, ως “πολύκοσμο-pluriverse”. Από το αρχέτυπο και τη μνήμη μέχρι την ουτοπική παρόρμηση, η χορογραφία αναδύεται ως αόρατο νήμα που συνδέει τους τέσσερις ερμηνευτές σε ένα τελευταίο χορό, λίγο πριν ο άνθρωπος μετατραπεί σε πολυπλανητικό ον. Παίζουν: Αναστασία Βαλσαμάκη, Alexandra Rogovska, Μάνος Κότσαρης, Σπύρος Κουβαράς.
Παρασκευή 25/11, 21:00
12€
Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b