MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ανανεωμένη «Αντιγόνη» δια χειρός Μαρίας Πρωτόπαππα

Νέο, αποκλειστικό, φωτογραφικό υλικό από το ανέβασμα της «Αντιγόνης» που σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα για το Θέατρο Τέχνης.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 10.11.2022 Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου

Το περσινό σκηνοθετικό εγχείρημα της Μαρίας Πρωτόπαππα στην «Αντιγόνη» του Ανούιγ ήταν μια από τις ευχάριστες αποκαλύψεις της θεατρικής χρονιάς. Αυτό το φθινόπωρο, η παράσταση ανεβαίνει με ανανεωμένη ματιά και την Πρωτόπαππα να ενδύεται το ρόλο της σοφόκλειας ηρωίδας.

Αναλαμβάνοντας να αρθρώσει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των ρόλου, η Μαρία Πρωτόπαππα επιχειρεί ένα σχόλιο ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο της ύπαρξης της Αντιγόνης. Υπάρχει η Αντιγόνη και κατά πόσο είναι αληθινή η επιθυμία-ανάγκη που τη γεννά; Ιδού το ερώτημα.

Η Μαρία Πρωτόπαππα υποδύεται και το ρόλο της «Αντιγόνης» στη φετινή εκδοχή της παράστασης.

Η πολύπειρη ηθοποιός μοιράζεται το ρόλο της, συγκρουσιακής με την εξουσία, Αντιγόνης με την πρωτοεμφανιζόμενη Ηλέκτρα Μπαρούτα. Στην υπόλοιπη διανομή στελεχώνουν, δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Δημήτρης Μαμιός, ο Δημήτρης Μαργαρίτης.

Ο Κρέοντας με νόμο απαγορεύει την ταφή του αδελφού της Αντιγόνης Πολυνείκη γιατί κινήθηκε με στρατό ενάντια στην πόλη των προγόνων του και τον αδελφό του Ετεοκλή. Η Αντιγόνη θα εναντιωθεί σε αυτήν τη διαταγή. H Αντιγόνη αντι-μιλά στον Κρέοντα και η δύναμη της εκφοράς των λέξεων, η εν δυνάμει ικανότητά τους να διαμορφώνουν ή και να εκλαμβάνονται ως πραγματικότητες είναι η βασική διεκδίκηση αυτής της ανάγνωσης πάνω στην Αντιγόνη.

Η νέα διανομή της παράστασης στο σκηνικό της Εύας Νάθενα.

«Αν ήταν εύκολο να αποφασίσουμε ποια πλευρά έχει με το μέρος της το δίκαιο ή το άδικο δεν θα μιλούσαμε για τραγωδία» σημειώνει η Μαρία Πρωτόπαππα. «Η αξία της δεν έγκειται στη σύγκρουση του καλού με το κακό, της αθωότητας με την ενοχή, αλλά σε μια αντιπαράθεση ηθικών αρχών και πολιτικών θέσεων στην οποία είναι δύσκολο ο μέσος άνθρωπος να πάρει σαφή θέση. Στο ερώτημα: Αξίζει τον κόπο η θυσία της; Τα έργα του Σοφοκλή και του Ανούιγ δεν δίνουν οριστική και αδιαπραγμάτευτη απάντηση».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο

Πεσμαζόγλου 5
Τηλ. 210.3228706- 210.3222760

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία, Δραματουργική Επεξεργασία: Μαρία Πρωτόπαππα
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη Μουσική: Λόλεκ Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Μαμιός, Δημήτρης Μαργαρίτης, Ηλέκτρα Μπαρούτα και η Μαρία Πρωτόπαππα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη έως Σάββατο στις 20.30 Κυριακή στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων:
Πέμπτη: Γενική είσοδος 15 ευρώ
Παρασκευή: Κανονικό 18 ευρώ – Μειωμένο 15 ευρώ
Σάββατο: Κανονικό 20 ευρώ – Μειωμένο 15 ευρώ
Κυριακή: Κανονικό 20 ευρώ – Μειωμένο 15 ευρώ

Προπώληση:
-Στο ταμείο του Θεάτρου Τέχνης-Υπόγειο
– Στο viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/antigoni-tou-anouilh/

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b