MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Sheltered Gardens: Μια πρωτότυπη υβριδική έκθεση άνοιξε τις πορτες της στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Μία πρωτότυπη υβριδική έκθεση σύγχρονης τέχνης παρουσιάζει ο πολιτιστικός οργανισμός PCAI, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, με περισσότερους από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers.

Eva Papamargariti, Strong, Feeble, Unfixed, 2022, AR video, 3'25", sound, color (still image); courtesy the artist and PCAI
author-image Κατερίνα Τσιακαράκη

Η έκθεση με τίτλο “Sheltered Gardens” εγκαινιάστηκε στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, και θα παραμείνει επισκέψιμη για το κοινό έως τις 9 Οκτωβρίου.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στα εγκαίνια αυτής της πρωτότυπης υβριδικής έκθεσης, απολαμβάνοντας μία ξεχωριστή ξενάγηση και ανακαλύπτοντας νέα έργα, διεθνών καλλιτεχνών μερικά από τα οποία δημιουργήθηκαν με σκοπό την έκθεση. Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα που πραγματοποιείται σ’ έναν χώρο που η ύπαρξη του παρέμενε άγνωστη για αρκετούς μέχρι σήμερα.

Στιγμιότυπο από την performance των VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Μία εκδρομή στην εξοχή © Μαρία Τούλτσα και PCAI

Η ιδέα της έκθεσης

Η ιδέα της έκθεσης, η οποία συνδιοργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό PCAI (Polygreen Culture & Art Initiative), με ιδρυτή τον Αθανάσιο Πολυχρόνοπουλο, και από τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, γεννήθηκε την περίοδο της πανδημίας ύστερα από μία επίσκεψη της επιμελήτριας του πρότζεκτ Κίκας Κυριακάκου, στον Βοτανικό Κήπο. Έχοντας ως αφετηρία λοιπόν, το ομώνυμο ποίημα της Αμερικανίδας Ηilda Doolittle “Sheltered Garden” (1916) δημιουργήθηκε αυτή η έκθεση, θέλοντας να θέσει κάποιους προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον αλλά και με κάποια ζητήματα ταυτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSheltered Gardens: Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και παράλληλες εκδηλώσεις στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους12.09.2018

Το πρώτο τριήμερο (22-24 Σεπτεμβρίου) ξεκίνησε με μια σειρά από πρωτότυπες εικαστικές και χορευτικές performances και αναγνώσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι καλλιτέχνες και συγγραφείς Φοίβη Γιαννίση, Ίρια Βρεττού, Ερμίρα Γκόρο, I broke the vase, Δήμητρα Ιωάννου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου) προσκάλεσαν το κοινό να περιηγηθεί και να ανακαλύψει τις δράσεις τους σε διαφορετικά σημεία του Κήπου.

Vaskos, Unicorns and Their Kin, 2022,video, sound, color, 9’(still image); courtesy of the artists and PCAI

Σε ειδική εκδήλωση στις 23 Σεπτεμβρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, έδωσε το «παρών», εκφράζοντας την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το πρωτότυπο, πολυμεσικό εικαστικό πρόγραμμα του PCAI, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης με τον ιδρυτή του PCAI και της Polygreen Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο Credits: Αλέξανδρος Βετούλης

Παράλληλα, οι καλλιτέχνες της έκθεσης που παραβρέθηκαν στον Βοτανικό Κήπο: Λήδα Παπακωνσταντίνου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου και Ελένη Μπαγάκη μας μίλησαν για τα νέα έργα που δημιούργησαν με αφορμή την έκθεση αλλά και για την εικαστική τους πρακτική.

Η Μαρίνα Βελησιώτη, είπε για το έργο της: “Δημιούργησα αυτό το έργο σαν ένα διαστημόπλοιο που έχει προσγειωθεί και θέλησα να κάνω την σύνδεση με τις σαρακατσάνες όπου οι γυναίκες έφτιαχναν τις σκηνές στα βουνά. Το έργο έχει κομμάτια από μη επεξεργασμένο μαλλί και από κεραμικά σαν σύμβολα”.

Μαρίνα Βελησιώτη, The Queen in the chamber of her dreams, 2022, Άποψη έκθεσης Credits: Μαρία Τούλτσα και PCAI

Ένα ακόμη έργο το οποίο ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι του Michel Delsol, το οποίο απεικονίζει την Kathy Acker. Η Kathy Acker ήταν μια Αμερικανίδα πειραματική μυθιστοριογράφος, συγγραφέας και μεταμοντέρνα συγγραφέας, γνωστή για την ιδιοσυγκρατική και υπερβατική γραφή της που ασχολήθηκε με θέματα όπως το παιδικό τραύμα, η σεξουαλικότητα και η εξέγερση. Στην πλάτη της απεικονίζονται στοιχεία της φύσης.

Michel Delsol, Kathy Acker, 1990, Άποψη έκθεσης ©Μαρία Τούλτσα και PCAI

Φεύγοντας από τον Βοτανικό Κήπο αυτό που αντιληφθήκαμε είναι πως μέσω των εικαστικών έργων που φιλοξενούνται στον Κήπο, κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τη φύση δίνοντας σ’αυτή μία ξεχωριστή διάσταση, ανάλογα και με το εικαστικό έργο που βλέπει.

Σίγουρα η ξενάγηση αποτέλεσε μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε πως η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς και πως η συνύπαρξη τέχνης και φύσης μπορεί να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία, όπως η έκθεση “Sheltered Gardens”, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 9 Οκτωβρίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Sheltered Gardens

Διάρκεια έκθεσης στον Κήπο: 22 Σεπτ-9 Οκτ, 2022, καθημερινά 4-7μμ
Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22 Σεπτ – 30 Νοε, 2022 μέσω του pcai.gr
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b