MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο και συναυλίες για την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

Πέντε προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που μπορείτε να δείτε την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022.

Φιλοκτήτης του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκυ
Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Φιλοκτήτης του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της καλοκαιρινής της περιοδείας σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ της χώρας, η τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» παρουσιάζεται στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου από τα Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ», σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκυ. Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών.

Ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο «Φιλοκτήτης» είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.
Πέμπτη 1/09, 21:00
15-20€
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Αττική

2. Αίας του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη στο Θέατρο Βράχων

Ο εμβληματικός «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, επιστρέφει στο Θέατρο Βράχων μετά την καλοκαιρινή του περιοδεία εκτός Αττικής, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. Ο Αίας, ένας από τους γοητευτικότερους τραγικούς ήρωες πεθαίνει και μαζί του πεθαίνει μια ολόκληρη εποχή για την ανθρωπότητα. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο. Αναγνωρίζοντας στον πυρήνα του αριστουργήματος του Σοφοκλή έναν βαθύ στοχασμό πάνω στην έννοια του χρόνου, τα αναποδογυρίσματα και τις αντιστροφές του, ο Αργύρης Ξάφης πειραματίζεται δραματουργικά και σκηνικά με τις ποιότητές του. Χωρίς εισόδους και εξόδους, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής σε ένα παγωμένο σκηνικό τοπίο στη μέση του κατακαλόκαιρου, η σκηνοθεσία εμπνέεται από την ίδια την ψυχική κατάσταση του κεντρικού ήρωα για να μιλήσει για ένα τέλος εποχής αλλά και για την ίδια την αλλοπρόσαλλη και αδυσώπητη φύση του χρόνου.
Πέμπτη 1/09, 21:00
14-18€
Θέατρο Βράχων, Οδός Ταταούλων, Βύρωνας

3. Ιφιγένεια εν Αυλίδι, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Βεάκειο Θέατρο

Η τραγωδία του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, συνεχίζει τη δυναμική πορεία της με μία σειρά παραστάσεων στην Αττική. Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στο Βεάκειο Θέατρο μ’ ένα εξαίρετο σύνολο πρωταγωνιστών.

Πανέτοιμη για τη μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην Τροία, η τεράστια πολεμική μηχανή των Ελλήνων καθηλώνεται στην Αυλίδα, περιμένοντας να φυσήξουν ούριοι άνεμοι. Και, ενώ η αναμονή τούς εξουθενώνει, ο μάντης Κάλχας χρησμοδοτεί ότι, αν θέλουν να αποπλεύσουν, θα πρέπει ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνων να θυσιάσει την κόρη του, την Ιφιγένεια. Αντιμέτωπος με το φρικτό δίλημμα, σπαρασσόμενος ανάμεσα στην πατρική αγάπη και το καθήκον προς την πατρίδα, ο Αγαμέμνων τελικά υποκύπτει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να θυσιάσει το παιδί του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Πέμπτη 1/09, 21:00
17-20€
Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς, Αττική

ΜΟΥΣΙΚΗ

4. Οι Monophonics και ο Ταφ Λάθος στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Η μπάντα έκπληξη από την Αμερική, οι αποκαλυπτικοί Monophonics και ο ανατρεπτικός Ταφ Λάθος συναντιούνται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για μία μοναδική συναυλία, για να μοιραστούν μουσική, θέαμα και ιδέες, γεμάτοι δύναμη και πάθος σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη. Η σπουδαία psychedelic soul και heavy funk μπάντα από το San Francisco της California, που εδώ και χρόνια έχει ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό, μαζί με τον Ταφ Λάθος, τον καλλιτέχνη που δεν σταματά να δοκιμάζει και να τολμά, έχοντας πάντα το hip hop ως αφετηρία και σημείο αναφοράς, υπόσχονται να πλημμυρίσουν το χώρο σε ένα ακόμα ξεσηκωτικό Live Performance – πράγμα για το οποίο άλλωστε φημίζονται.
Πέμπτη 1/09, 20.30
25€
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Αθήνα, Αττική

5. Orchestra Baobab: Η κορυφαία μπάντα της Αφρικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μεγαλύτερη χορευτική μπάντα της αφρικανικής ηπείρου, η Orchestra Baobab, ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου και μάς ταξιδεύει στους ρυθμούς της Κούβας και στις μουσικές της Δυτικής Αφρικής, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Λατρεμένοι τόσο στην πατρίδα τους, τη Σενεγάλη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Baobab κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της αφρικανικής ποπ μουσικής. Υπήρξαν από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που δημιούργησαν τον afrolatin ήχο της δεκαετίας του ’70, συνδυάζοντας τους κουβανέζικους ρυθμούς με τις αφρικανικές μελωδίες. Η επική ιστορία τους αρχίζει τη δεκαετία του ’60 στην καρδιά της Μεντίνα του Ντακάρ και συνεχίζεται έως σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν στο ενεργητικό τους είκοσι τέσσερα άλμπουμ ευρείας αναγνώρισης, ενώ αξέχαστες έχουν μείνει οι συνεργασίες τους με σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως ο Ibrahim Ferrer των Buena Vista Social Club, ο Cheikh Ibra Fam, ο Youssou N’Dour και ο Dave Matthews.
Πέμπτη 1/09, 21:00
20-55€
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b