MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού θα πάμε αυτή την εβδομάδα; 5 προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα απολαύσουμε στην πόλη μέχρι την Παρασκευή 19 Αυγούστου.

Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Ο Θέμης Μουμουλίδης επιστρέφει για τρίτη φορά στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και την παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αναδεικνύοντας την εφιαλτική της σχέση με το σήμερα.  Μια παράσταση που ετοιμάστηκε, από όλους τους συντελεστές της, με την φροντίδα του μεγάλου καλλιτεχνικού γεγονότος, περιμένει την συνάντησή της με το κοινό, στον φορτισμένο χώρο του Αργολικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Επιστρέφοντας για τρίτη φορά στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» ο σκηνοθέτης, επιχειρεί να επανατοποθετήσει τα όρια, αναδεικνύοντας την εφιαλτική σχέση της τραγωδίας του Ευριπίδη με την δυστοπία της εποχής μας. Πανέτοιμη για τη μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην Τροία, η τεράστια πολεμική μηχανή των Ελλήνων καθηλώνεται στην Αυλίδα, περιμένοντας να φυσήξουν ούριοι άνεμοι. Και, ενώ η αναμονή τούς εξουθενώνει, ο μάντης Κάλχας χρησμοδοτεί ότι, αν θέλουν να αποπλεύσουν, θα πρέπει ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνων να θυσιάσει την κόρη του, την Ιφιγένεια. Αντιμέτωπος με το φρικτό δίλημμα, σπαρασσόμενος ανάμεσα στην πατρική αγάπη και το καθήκον προς την πατρίδα, ο Αγαμέμνων τελικά υποκύπτει στην «ανάγκη» και αποφασίζει να θυσιάσει το παιδί του.
Παρασκευή 19/08, 21:00
10-70€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος, Αργολίδα

2. Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια στο Υπαίθριο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετούν την «Μήδεια» του Ευριπίδη, ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, με την Αθηνά Μαξίμου στον ομώνυμο ρόλο, και την παρουσιάζουν στο Υπαίθριο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”. Η παράσταση ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου (Μήδεια, Ιάσων, Κρέων, Παιδαγωγός, Αιγέας, Τροφός, Άγγελος), ενώ στο Χορό συναντάμε τις δύο κορυφαίες, Γιώτα Νέγκα και Μυρτώ Αλικάκη μαζί με τους Πετρίνα Γιαννάκου, Μάιρα Γραβάνη, Αλεξάνδρα Δρανδάκη, Γιώργο Ζυγούρη, Ελευθερία Κοντογεώργη, Εριέττα Μανούρη, Βασίλη Μπούτσικο, Γιώργο Νούση και Δάφνη Σταθάτου. Το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρουσιάζεται σε καινούργια μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη ζωντανή μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Στη Μήδεια ο έρωτας ανατρέπει τη λογική, μεταμορφώνει τους ανθρώπους, πολιορκεί ακόμη και τις πιο ιερές σχέσεις όπως αυτή ανάμεσα στη μητέρα και τα παιδιά της. Η ερωτική προδοσία μετατρέπεται σε αβυσσαλέο μίσος και κατευθύνει τη μοίρα όλων. Η Μήδεια – που για χάρη του Ιάσονα πρόδωσε την οικογένειά της, έκλεψε το Χρυσόμαλλο Δέρας και εγκατέλειψε την πατρίδα της – βρίσκεται απομονωμένη στην Κόρινθο ανάμεσα σε ανθρώπους που την θεωρούν ξένη, βάρβαρη. Όταν ο Ιάσονας της ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, η πληγωμένη και περιφρονημένη Μήδεια μεταμορφώνεται σε σκοτεινό και εκδικητικό αγρίμι.
Τετάρτη 17/08, 21:00
17-20€
Υπαίθριο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”, Δελφοί, Φωκίδα

ΜΟΥΣΙΚΗ

3. Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας 2022: “Οι πιανίστες” στην Αυλή Ναού του Σωτήρος

Ντόρα Μπακοπούλου

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιείται και φέτος το 16ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας με ένα πλούσιο πρόγραμμα 10 συναυλιών στις οποίες περιλαμβάνονται τρεις μουσικής δωματίου, βραδιές jazz και crossover μουσικής, παλιά αθηναϊκά τραγούδια, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ρεσιτάλ πιάνου και βραδιά Lied.  Το Φεστιβάλ της Αίγινας τιμήθηκε φέτος με το “Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών” για την 15ετή προσφορά μουσικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου κατά τη θερινή περίοδο, υπό την εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση της πιανίστας Ντόρας Μπακοπούλου. Την Τετάρτη 17/08 θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την συναυλία “Οι πιανίστες” με τους  Ντόρα Μπακοπούλου και Philip Pilkington σε Mpzart: Σονάτα σε Ρε μείζονα για πιάνο για 4 χέρια, τον Δημήτρη Παπακυριαζή σε Liszt: Ουγγρικές Ραψωδίες αρ. 2 και αρ. 6, την Αφροδίτη Kogevina σε Rameau: Les Cyclopes,  Liszt: Saint François de Paule “Marchant sur les flots” και Liszt: Fantasia quasi sonata “Après une lecture du Dante” και τον Νικόλα Παππά σε Bach Toccata nr.3, Liszt Mephisto Waltz και Scriabin Sonata nr.4.
Τετάρτη 17/08, 21:00
5-10€
Αυλή του Ναού του Σωτήρος, Αίγινα 

ΣΙΝΕΜΑ

4. Προβολή της ταινίας «Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς» του Ρεζίς Ρουανσάρντ στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βοτσαλάκια

Την Τετάρτη 17 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία “Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς” του Ρεζίς Ρουανσάρντ με τους Βιρτζινί Εφίρα, Λούκας Μπλέγκερ, Κριστιάν Αμερί, Φαμπιέν Σοντάτ, Μόργκαν Λόμπαρτ, Γκρέγκορι Γκαντεμπουά, Ελίζα Μέιλοτ, Ρόμεην Ντουρις, Μπενεντίκτ Τσάρτον και Σολάν Μασάντο Γκράνερ. Όταν ο ανήσυχος Ζορζ βλέπει για πρώτη φορά την Καμίλ να χορεύει, συνειδητοποιεί πως μόλις συνάντησε τον έρωτα της ζωής του. Κάτι αντίστοιχο νιώθει και η Καμίλ με τα σημάδια της μοίρας να τους οδηγούν γρήγορα προς την απόδραση από τη συμβατική πραγματικότητα, έχοντας ως μουσική συνοδεία το «Mr Bojangles» της Νίνα Σιμόν. Την πρώτη φορά που ο Ζορζ συναντά στη Ριβιέρα του 1958 την Καμίλ, εκείνη του συστήνεται αρχικά ως Ζαν Πολ αλλά εκείνος θεωρεί ότι της ταιριάζει καλύτερα το Αντουανέτ, όπως της λέει. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα παιχνίδι με αμέτρητα ονόματα, περιπέτειες, πάρτι, εξωφρενικά παιχνίδια και έντονες συγκινήσεις που θα οδηγήσουν το ζευγάρι στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, με τον μικρό Γκάρι να αποτελεί τον καρπό του έρωτα τους. Η ευφάνταστη αποδόμηση της πραγματικότητας είναι το δυνατό αφηγηματικό εργαλείο του Ρουανσάρ που επιμένει στον ακαταμάχητο ρετρό ερωτισμό ως λύση απέναντι σε κάθε δυσκολία ή τραγωδία που χτυπά την πόρτα των, αποφασισμένων πάντως να ευτυχήσουν, ηρώων του. Η ταινία βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Ολιβιέ Μπουρντό «Μου χαρίζετε αυτό το χορό;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.
Τετάρτη 17/08, 20:40
5-7€
Cine Βοτσαλάκια, Ακτή Δηλαβέρη 9 – 11, Πειραιάς 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

5. «Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα επιστρέφουν στην Ύδρα»: Ατομική έκθεση του Παναγιώτη Ράππα στην Δημοτική Αγορά Ύδρας

Έως τις 21 Αυγούστου 2022, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) σας προσκαλεί στην ατομική έκθεση του Παναγιώτη Ράππα’’ Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα επιστρέφουν στην Ύδρα’’, στην Δημοτική Αγορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί στην γυναίκα, ενώνοντας τις ευθείες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Οι γάτες του Παναγιώτη Ράππα είναι εμπνευσμένες από γυναίκες της ιστορίας γνωστές, αλλά κυρίως άγνωστες, αποτελούν φόρο τιμή στις γυναίκες. Σχεδιασμένες πάνω σε χαρτί ακουαρέλας ή ρυζόχαρτο με το γνωστό ύφος του καλλιτέχνη που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύει συστηματικά και επαγγελματικά πάνω στο animation, με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς διακρίσεις. Τα πορτρέτα του, ισορροπούν μεταξύ κόμικς και πραγματικότητας. Οι δικές του γυναίκες-γάτες είναι: ευαίσθητες, εύθραυστες, δυναμικές, γλυκιές, ευτυχισμένες, δυστυχισμένες, θυμωμένες… η καθεμιά με την δική της προσωπικότητα, όπως οι γυναίκες στην διαδρομή της ιστορίας. Είναι μία ενότητα που ξεκίνησε πριν την καραντίνα, εξελίχθηκε μέσα σε αυτήν και χαρτογραφεί την ανθρωπογεωγραφία μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι στην μετάβαση πολλαπλών κρίσεων, με μεγαλύτερη εκείνη των ανθρωπίνων σχέσεων, όπου μέσα από την εγγύτητα που αναγκαστικά μας οδήγησε η καραντίνα και ο εγκλεισμός, επήλθε η απόσταση, η ενδοοικογενειακή βία, η έμφιλη βία, οι γυναικοκτονίες αλλά και η κρίση του θεσμού της οικογένειας. Θέματα που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος που εξετάζει και το αφιέρωμα στην γυναίκα που οργανώνει η Κ.Ε.Δ.Υ. Έτσι η Άβια, η Ανδρομάχη, η Αριάδνη, η Αρμονία, η Ελπινίκη, η Ευδοξία, η Ευπωλία, η Κελαινώ, η Μύρτη, η Πασιφάη και όλες οι υπόλοιπες Γυναίκες-Γάτες του Παναγιώτη Ράππα θα συνυπάρξουν για δύο εβδομάδες στην Δημοτική Αγορά, σαν τις γυναίκες της Judy Chicago, στο έργο «The Dinner Party», με σκοπό όχι να τονίσουν τις διαφορές τους, αλλά τις ομοιότητές τους, ενώνοντάς μας όλους για καλό σκοπό, αφού τα έσοδα από τις Πωλήσεις τους θα διατεθούν στο Κουλούρειο Νοσοκομείο Ύδρας.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου 2022 – 21 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Δημοτική Αγορά Ύδρας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b