MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
14
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, η αεροπορική τραγωδία με το Boeing της κυπριακής εταιρείας «Helios» και τους 121 νεκρούς

Μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη στην Ελλάδα. Η πτώση του Boeing της κυπριακής εταιρείας «Helios» που παρέσυρε στο θάνατο 121 ανθρώπους σημειώθηκε μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια και εξακολουθεί να προκαλεί τον ίδιο πόνο και την ίδια θλίψη.

Monopoli Team

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 2005. Παραμονή της μεγαλύτερης αργίας του καλοκαιριού και η διάθεση όλων είναι χαλαρή. Μια ημέρα σαν σήμερα. Τίποτα δεν προμηνύει την τραγωδία που έρχεται. Το πρωί εκείνης της Κυριακής, ωστόσο, θα γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στα βιβλία της ιστορίας. Είναι η ημέρα που ένα Boeing με 121 ανθρώπους στο εσωτερικό του θα πέσει στο Γραμματικό. Κανείς δεν θα επιζήσει. Η αεροπορική τραγωδία της κυπριακής εταιρείας «Helios» είναι η μεγαλύτερη και η πιο πολύνεκρη που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο Μάνος Κατράκης: Οι θεατρικές διαδρομές ενός θρύλου12.09.2018

Το χρονικό της τραγωδίας

Ξημερώματα Κυριακής 14 Αυγούστου, το Boeing της κυπριακής εταιρείας «Helios» φτάνει από το Λονδίνο στη Λάρνακα και αμέσως ξεκινά τις προετοιμασίες για το επόμενό του ταξίδι. το προηγούμενο πλήρωμα θαλάμου επιβατών παρατήρησε ένα πρόβλημα στην πίσω δεξιά πόρτα εξυπηρέτησης αναφέροντας ότι το στεγανωτικό παρέμβυσμα της πόρτας παγώνει και ακούγονται δυνατοί κτύποι κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα διακυβέρνησης ζήτησε πλήρη έλεγχο της πόρτας. Η επιθεώρηση διεξήχθη από έναν μηχανικό εδάφους, ο οποίος πραγματοποίησε οπτικό έλεγχο και έλεγχο διαρροής συμπίεσης του θαλάμου επιβατών. Σύμφωνα με καταθέσεις του ίδιου του μηχανικού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, γύρισε το ρυθμιστή συμπίεσης στη χειροκίνητη θέση (Manual, MAN). Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που ακολούθησε το δυστύχημα, ο μηχανικός δεν επανέφερε το ρυθμιστή συμπίεσης στην αυτόματη (AUTO) θέση μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος διδάσκεται από “Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού”
Art & Culture
"Οι Ερωτευμένοι" του Σαμ Σέπαρντ στο Bios (video)
Επίκαιρα
Απεργία 14ης Οκτωβρίου: Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς
Επίκαιρα
Έκλεισε το βιβλιοπωλείο «Επί λέξει»
Cine News
Πέντε ταινίες της Diane Keaton που αγαπήσαμε – και πού θα τις δείτε
Art & Culture
Η επαναφορά του Daniel Day Lewis στην οθόνη και στην Αθήνα
Art & Culture
Ζυλιέν Γκοσλέν: Δουλειά μου είναι ν’ αναλαμβάνω μεγαλύτερα ρίσκα
Art & Culture
«Στην εξοχή» στο θέατρο Αποθήκη - Ένα θρίλερ στο δάσος
Επίκαιρα
Ειδοποιήσεις σε ιδιοκτήτες για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη – Ακολουθούν πρόστιμα
Art & Culture
Το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» ζωντανεύει ξανά – Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα
Art & Culture
All Aboard: Η μετάβαση ως τέχνη στο αεροδρόμιο της Αθήνας
Επίκαιρα
Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Τι προβλέπει η πρώτη φάση της εκεχειρίας