MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε την Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου
Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Ηχηρή αντιπολεμική κραυγή αποτελεί η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022. Η παράσταση, όπου τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας, αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες. Η «Ελένη» δίνει το στίγμα της στο νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ που καταρτίζεται, αυτό το διάστημα και είναι απόλυτα εναρμονισμένο στις συνθήκες οι οποίες επικρατούν παγκοσμίως, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Παρασκευή 12/08, 21:00
5-50€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος, Αργολίδα

ΧΟΡΟΣ

2. As Above So Below: Η βιωματική παράσταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη στον Αρχαιολογικό χώρο «Καβείριο» Λήμνου

Η σκηνοθέτις – χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη δημιουργεί μια τελετουργία εξερεύνησης του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από την παράσταση «As Above So Below», που παρουσιάζεται στον Αρχαιολογικό χώρο «Καβείριο» Λήμνου, υπό το φως της Πανσελήνου, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδας Ένας Πολιτισμός». Η σκηνοθέτις προχωρά σε μια καλλιτεχνική διερεύνηση των διαχρονικών άρρητων εννοιών που ενεργοποιούν τις δυνάμεις του ελληνικού πολιτισμού στην επιβίωση, αναγέννηση και πρόοδο και εκφράζονται μέσα από τον χρόνο και το φως. Ο αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο» της Λήμνου, όπου ο μυστηριώδης λαός των Πελασγών, πρόσφυγες από τον Υμηττό, εγκαταστάθηκε την 1η χιλιετηρίδα π.Χ. φέρνοντας τη λατρεία του Ηφαίστου και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων, ενέπνευσε το έργο. Η παράσταση περιλαμβάνει πρωτότυπη μουσική σύνθεση από τον Τρύφωνα Κουτσουρέλη και τη χορογραφική και σκηνοθετική πρόταση της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι οποίοι συναντώνται με τις καταξιωμένες ερμηνεύτριες Σαβίνα Γιαννάτου και Μαρία Παπαγεωργίου, τον ηθοποιό Θανάση Ευθυμιάδη και έξι επαγγελματίες χορευτές ώστε να ταξιδέψουν το κοινό σε μια τελετουργία εξερεύνησης της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, από τη γέννηση στην καταστροφή και στην εκ νέου αναγέννηση. Είναι μια ιστορία διαισθητική, όπου μύθοι και πρόσωπα υπαρκτά αποκαλύπτουν την έμφυτη ανάγκη δημιουργίας και αναδημιουργίας μετά την καταστροφή. Πρόκειται για μία βιωματική παράσταση, σχεδιασμένη για το Καβείριο της Λήμνου, το αρχαιότερο γνωστό ελληνικό τελεστήριο, που συνδέει την πνευματική κληρονομιά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις τελετουργικές μνήμες της αρχαιότητας και τη μυστηριακή λατρεία των Καβείρων. Η Φωτιά, το στοιχείο που καταστρέφει αλλά και αναγεννά, γίνεται το νήμα που συνδέει διαχρονικά τους Έλληνες με το Φως και τη μεγαλοσύνη του Σύμπαντος.
Παρασκευή 12/08, 19:45
Είσοδος Ελεύθερη 
Αρχαιολογικός χώρος «Καβείριο Λήμνου», Λήμνος 

ΜΟΥΣΙΚΗ

3. Μουσείο Ακρόπολης: Με μια συναυλία από την Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας γιορτάζει την Πανσέληνο του Αυγούστου

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στον προαύλιο χώρο του, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι είναι παράλληλα μουσικοί υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν φοιτήσει σε διάφορα ωδεία της χώρας και έχουν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία μετά από εξετάσεις. Η Μπάντα συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού και ηγείται της παρέλασης των αποδήμων Ελλήνων που πραγματοποιείται στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Την μπάντα διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Έλενα Ορφανίδη και Άγγελος Μουσίκας. Σήμερα, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού. Το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου θα λειτουργεί τις ίδιες ώρες.
Παρασκευή 12/08, 21:00
Είσοδος Ελεύθερη 
Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

ΣΙΝΕΜΑ

4. Open Air Film Festival Stroggylo: Προβολή της ταινίας «Διαβολάκος» του Ρομπέρτο Μπενίνι

O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Διαβολάκος» του Ρομπέρτο Μπενίνι με τους Ρόμπερτο Μπενίνι, Γουόλτερ Ματάου, Νικολέτα Μπράσκι, Στεφανία Σαντρέλι. Ένας ιερέας απελευθερώνει άθελά του ένα δαίμονα κατά τη διάρκεια εξορκισμού, ο οποίος πλέον δεν θέλει να επιστρέψει στην κόλαση, αλλά να γευτεί τις χαρές της ζωής. Ο μετά-Τζάρμους και προ-Όσκαρ Μπενίνι σε μια διαβολικά αστεία όσο και υπέρμετρα χειμαρρώδη κωμωδία φαντασίας.
Παρασκευή 12/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)

ΕΚΘΕΣΗ

5. “Υφαίνοντας το Μέλλον V”: Ομαδική έκθεση στην Δημοτική Αγορά Ύδρας

Έως τις 21 Αυγούστου 2022, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) μάς προσκαλεί στην ομαδική έκθεση “Υφαίνοντας το Μέλλον V” στην Δημοτική Αγορά, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί στην γυναίκα, ενώνοντας τις ευθείες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Η έκθεση είναι ένα work in progress project, ένα ανοιχτό εργαστήρι ιδεών, που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελληνίδων εικαστικών, με στόχο να ενώσει τις γυναίκες από το παρελθόν στο μέλλον, αφού η χειρωναξία των προγόνων μας, μέσα από το βλέμμα και τα μέσα των σύγχρονων καλλιτεχνιδών, μετατρέπεται σε σύγχρονη τέχνη, που αγγίζει και καυτηριάζει ζητήματα σημαίνουσας σημασίας. Στην Ύδρα και την Δημοτική Αγορά που πραγματοποιείται το 5ο μέρος “Υφαίνοντας το Μέλλον V” , συμμετέχουν 25 καλλιτέχνιδες, με καινούργια και παλαιότερα έργα, σε πλήρη διάλογο με τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία του νησιού, με στόχο να εξετάσουν τα γεγονότα που προέκυψαν την τελευταία περίοδο μετά την καραντίνα και τον εγκλεισμό, τον τρόπο που λειτούργησαν διαβρώνοντας και διαστρεβλώνοντας τον ανθρώπινο νου και τις ανάγκες του, μέσα από την ενδοοικογενειακή, την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, που είναι το μείζον θέμα της εποχής μας στη χώρα μας, την ανελευθερία και τον νεοσυντηρητισμό που αναδύθηκαν στο προσκήνιο και συνδέονται στενά με το αφιέρωμα που οργανώνει η ΚΕΔΥ πάνω στην γυναίκα, τους ρόλους και τις πολλαπλές διαστάσεις της.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου 2022 – 21 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη
Δημοτική Αγορά Ύδρας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b