MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε σήμερα: 5 προτάσεις για θέατρο, συναυλίες και χορό για τo Σαββατοκύριακο 30-31 Ιουλίου

Πέντε προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες που μπορείτε να δείτε το Σαββατοκύριακο, 30-31 Ιουλίου 2022.

Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στην Ελευσίνα
Monopoli Team

ΘΕΑΤΡΟ

1. Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στην Ελευσίνα

Στο πλάισιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της Εταιρείας «Το Θέατρο», παρουσιάζονται οι Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Ανοιχτό Θέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, με τη συμμετοχή 40 εθελοντών από την Ελευσίνα και τη γύρω περιοχή. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία», τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, μέσα σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Γραμμένη το 472 π.Χ., η τραγωδία του Αισχύλου αποτελεί ίσως την παλαιότερη καταγραφή γεγονότων της ελληνικής ιστορίας στο θέατρο. Στα Σούσα, την περσική πρωτεύουσα, οι πολίτες που έχουν μείνει πίσω και η βασίλισσά τους, Άτοσσα που βασανίζεται από κακούς οιωνούς, αναμένουν νέα από την πολεμική επιχείρηση του Ξέρξη στην Ελλάδα. Ένας αγγελιαφόρος αναγγέλλει τη φριχτή έκβαση της μάχης της Σαλαμίνας: ο περσικός στρατός και οι επίλεκτοι αρχηγοί του έχουν συντριβεί. Η Άτοσσα και ο Χορός καλούν το φάντασμα του Δαρείου για να τους καθοδηγήσει. Ο ένδοξος βασιλιάς καταδικάζει την ύβρη του Ξέρξη, που θέλησε να δαμάσει φύση και θεία βούληση και προβλέπει περισσότερες ακόμη καταστροφές. Με την άφιξη του Ξέρξη, κορυφώνεται η συντριβή. Η ζυγαριά γέρνει πλέον αποφασιστικά προς τον τρόμο του τέλους. Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες, γίνονται, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Καραντζά, κοινός τόπος για μια συνομιλία που φωτίζει εμμέσως τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα. Το θέατρο είναι ο δημόσιος χώρος, η Εκκλησία του Δήμου, η Πόλη. Ο Χορός των Περσών, η «κοινωνία», ξεκινάει με την πίστη και την υπακοή, καταλήγοντας, μετά τον αφανισμό, ένα άναρχο πλήθος χωρίς οδηγό και σημείο αναφοράς.
Σάββατο 30 και Κυριακή 31/7, 21:00
15-20€
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας – Ελευσίνα, Αττική

2. Η Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα στο Ηρώδειο

Με την αναβίωση της ιδιαιτέρως επιτυχημένης παραγωγής της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2021/22 στο Ηρώδειο, με δύο τελευταίες μοναδικές παραστάσεις μιας από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, της «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι.  Συμμετέχουν σπουδαίοι διεθνείς πρωταγωνιστές της όπερας. Οι διάσημες υψίφωνοι Κριστίνε Οπολάις και Λιάνα Χαρουτουνιάν μοιράζονται τον ρόλο του τίτλου, οι περιζήτητοι τενόροι Ραμόν Βάργκας και Τζόρτζιο Μπερρούτζι τον ρόλο του Καβαραντόσσι και οι κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι με τη διεθνή καταξίωση Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος τον ρόλο του Σκάρπια. Την παραγωγή διευθύνει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Ούγκο ντε Άνα και την αναβίωση της σκηνοθεσίας η Κατερίνα Πετσατώδη.
Σάββατο 30 και Κυριακή 31/07, 21:00
15-100€
Ωδείο Ηρώδου Αττικού-Ηρώδειο, Αθήνα, Αττική

3. Αίας του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρουσιάζει στην Επίδαυρο, με μία τελευταία παράσταση, τον εμβληματικό «Αίαντα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. Ο Αίας, ένας από τους γοητευτικότερους τραγικούς ήρωες πεθαίνει και μαζί του πεθαίνει μια ολόκληρη εποχή για την ανθρωπότητα. Ο Σοφοκλής καταγράφει στον Αίαντα μια οριακή στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κόσμος αναδύεται κι ένας παλιός κατακρημνίζεται, συμπαρασύροντας με θόρυβο τους παλιούς ήρωες και τα ιδανικά τους στην άβυσσο. Αναγνωρίζοντας στον πυρήνα του αριστουργήματος του Σοφοκλή έναν βαθύ στοχασμό πάνω στην έννοια του χρόνου, τα αναποδογυρίσματα και τις αντιστροφές του, ο Αργύρης Ξάφης πειραματίζεται δραματουργικά και σκηνικά με τις ποιότητές του. Χωρίς εισόδους και εξόδους, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής σε ένα παγωμένο σκηνικό τοπίο στη μέση του κατακαλόκαιρου, η σκηνοθεσία εμπνέεται από την ίδια την ψυχική κατάσταση του κεντρικού ήρωα για να μιλήσει για ένα τέλος εποχής αλλά και για την ίδια την αλλοπρόσαλλη και αδυσώπητη φύση του χρόνου. Ιδωμένο μέσα από το προσωπικό πρίσμα ενός ήρωα που τον ξεπέρασε η ίδια του η εποχή, το αγεφύρωτο χάσμα που βλέπουμε να ανοίγει μπροστά στα μάτια μας, μοιάζει ακόμα πιο συνδεδεμένο με τη δική μας, σύγχρονη πραγματικότητα. Όσες χιλιετίες κι αν μας χωρίζουν από τον Αίαντα μπορούμε να αντιληφθούμε καλά την αδιαφορία του χρόνου μπροστά στις θνητές μας αγωνίες. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Επιδαύρου, εκεί που έχουν ακουστεί αμέτρητες φορές οι εκκλήσεις και τα μοιρολόγια των θνητών, θα αναρωτηθούμε αναπόφευκτα: πλησιάζουμε, άραγε, κι εμείς σε μια εποχή της ανθρωπότητας που δεν θα μας χωρά; Τα όσα παράλογα μας περιτριγυρίζουν μήπως σηματοδοτούν πως προσεγγίζουμε ταχύτατα μια εποχή κατά την οποία τα πράγματα δεν θα βγάζουν πια νόημα για εμάς; Κι, αν ναι, πόσο κοντά βρισκόμαστε στη στιγμή της σύγκρουσης; Πόσο απέχουμε απ’ αυτόν, τον νέο, άγνωστο κόσμο;
Σάββατο 30/07, 21:00
5-50€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου

ΧΟΡΟΣ

4. Τουρνέ, του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Ομάδας OSMOSIS, «Τουρνέ», παρουσιάζεται με μία τελευταία μοναδική παράσταση, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022. Ο περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και από εκεί της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στο Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Κάτω από την έναστρη νύχτα της Επιδαύρου ξετυλίγεται μία νέα κωμική τραγωδία.
Σάββατο 30/07, 21:30
12.50-20€
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα

ΜΟΥΣΙΚΗ

5. Η star DJ Peggy Gou στην Πλατεία Νερού

H μεγαλύτερη star DJ της εποχής, Peggy Gou, επιστρέφει στην Αθήνα για την πρώτη εμφάνισή της στην Πλατεία Νερού, το πιο όμορφο, καλοκαιρινό venue της πόλης, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με special guests τους Kid Angelo και Korrila. Μέσα σε μόλις 7 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου της single “Hungboo”, η Peggy Gou έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αναγνωρισμένα DJ / Producer ονόματα του κόσμου, με εκατομμύρια οπαδούς και παρουσία στα κορυφαία dance clubs και festivals του κόσμου, από το Glastonbury ως το Dekmantel. Έχει κυκλοφορήσει το δικό της DJ Kicks, 5 αξιοσημείωτα EPs και μια σειρά από international hits όπως τα “Gou Talk”, “It Makes You Forget (Itgehane)”, “Starry Night”, “Jigoo”. Πλέον έχει και τη δική της δισκογραφική εταιρεία, την εκλεκτική Gudu. Τα DJ sets της χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, με το μοναδικά εκλεκτικό στυλ της που κινείται αβίαστα ανάμεσα σε πολλά μουσικά είδη και ενώνει την ηλεκτρονική μουσική με την alternative κουλτούρα.
Σάββατο 30/07, 19:00
30-120€
Πλατεία Νερού, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Καλλιθέα

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b