MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μόντι Νόρμαν: Ο συνθέτης του εμβληματικού μουσικού θέματος των ταινιών Τζέιμς Μποντ έφυγε από τη ζωή

Ο Μόντι Νόρμαν, ο πολυγραφότατος συνθέτης και στιχουργός που συνέθεσε μεταξύ άλλων τη διάσημη θεματική μελωδία των ταινιών Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

Monopoli Team

Παιδί Λετονών μεταναστών, ο Μόντι Νόρμαν μεγάλωσε στο Ιστ Εντ του Λονδίνου, όπου η μητέρα του τού αγόρασε την πρώτη του κιθάρα σε ηλικία 16 ετών.

Πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, ο Νόρμαν συνέθεσε για παραστάσεις του Γουέστ Έντ, όπως τα Expresso Bongo και Irma La Douce. 

Το θέμα του Μποντ, το οποίο γράφτηκε κατά παραγγελία για την ταινία Dr No του 1962 με τον Σον Κόνερι, χρησιμοποιήθηκε τελικά σε όλη τη σειρά ταινιών του διάσημου πράκτορα.

Ο κινηματογραφικός παραγωγός του Μποντ, Κάμπι Μπρόκολι, ήταν αυτός που είχε ζητήσει από τον Νόρμαν να συνθέσει τη μουσική της πρώτης ταινίας, έχοντας εντυπωσιαστεί με τις θεατρικές του συνθέσεις.

Για το κύριο θέμα, ο Νόρμαν «ξεσκόνισε» μια από τις προηγούμενες συνθέσεις του, το Bad Sign Good Sign, από μια παραγωγή του A House For Mr Biswas του Β.Σ. Νάιπολ που τελικά δεν έγινε και την ξαναέγραψε έχοντας κατά νου τον διάσημο κατάσκοπο.

Παρ’ όλα αυτά ο Νόρμαν χρειάστηκε να πειστεί για να γράψει το θέμα του Μποντ, καθώς όταν του ζητήθηκε από τον Μπρόκολι ήταν απασχολημένος με δύο άλλα θεατρικά πρότζεκτ. Αλλά όταν ο Μπρόκολι του πρότεινε να ταξιδέψει μαζί του μέχρι τη Τζαμάικα, όπου γίνονταν τα γυρίσματα της ταινίας και μάλιστα με όλα τα έξοδα πληρωμένα, τελικά συμφώνησε.

«Λοιπόν, αυτός ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για μένα» αστειευόταν ο Μόντι. «Σκεφτόμουν ότι ακόμη κι αν ο Dr No δεν πάει καλά, τουλάχιστον θα είχαμε δείξει ήλιο, θάλασσα και άμμο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛόρενς Ολίβιε: Οι σαιξπηρικές «διαδρομές» ενός εμβληματικού μύθου12.09.2018

Ο Μόντι Νόρμαν έγραψε επίσης τη μουσική, μεταξύ άλλων, για τις ταινίες The Two Faces of Dr. Jekyll (1960), The Day the Earth Caught Fire (1961), The Bob Hope Eon Productions movie Call Me Bwana (1963) και την τηλεοπτική σειρά Dickens of London (1976), ενώ είχε τραγουδήσει με μεγάλα συγκροτήματα και είχε εμφανιστεί σε πλήθος εκπομπών και σόου.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Νόρμαν πέθανε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου μετά από σύντομη ασθένεια.

Με πληροφορίες από BBC.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Μουσικά Νέα
Μουσικό αντάμωμα και λαϊκό γλέντι στη Γλυφάδα με ελεύθερη είσοδο
ShowBiz
Μάριος Φραγκούλης: “Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους μεγάλους ήρωες της χώρας μας”
ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
Μια μυσταγωγική μουσική εμπειρία στην Κέρο
Μουσικά Νέα
Ο Νέγρος του Μοριά ντυμένος τσολιάς ερμηνεύει το “Δελτίο” στο COLORS
Εταιρικές Δράσεις
Το Aperol απογείωσε το Primer Music Festival 2025 με ένα εντυπωσιακό drone show
Μουσικά Νέα
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου δεν μοιάζει με κανένα άλλο φεστιβάλ μουσικής δωματίου»
Μουσικά Νέα
Φεστιβάλ Κρήτης: Η ΚΟΑ τιμά τα 100 χρόνια Μίκη Θεοδωράκη με δύο συναυλίες
Μουσικά Νέα
Γιάννης Κότσιρας: Συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους με ελεύθερη είσοδο
Αφιέρωμα
Plissken 2025: 8 acts που ανυπομονούμε να δούμε στο πιο εκρηκτικό διήμερο
Art & Culture
Όταν το παρελθόν συνάντησε το μέλλον της μουσικής στην Καλαμάτα
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια: Η ομάδα Λούστροι σε μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στο ρεμπέτικο
Μουσικά Νέα
Το Street Mode Festival επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για ένα δυνατό τριήμερο