MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
02
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Αθηνών: Σκηνογράφοι από την Ελλάδα ταξιδεύουν στη διεθνή έκθεση «Prague Quadrennial of Performance Design and Space»

Σκηνογράφοι από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν το 2023 μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη Διεθνή Έκθεση «Prague Quadrennial of Performance Design and Space», με στόχο την προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας.

Φεστιβάλ Αθηνών: Σκηνογράφοι από την Ελλάδα ταξιδεύουν στη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space
Monopoli Team

Η Διεθνής Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space (PQ) είναι η σημαντικότερη παγκόσμια έκθεση που αφορά στη σκηνογραφία, στον παραστασιακό χώρο και στη θεατρική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, με όχημα τη σκηνογραφία, η έκθεση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση παρουσίασης και προβολής της πιο πρόσφατης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών και τη σημαντικότερη πλατφόρμα επικοινωνίας και διεθνούς προβολής νέων τάσεων στις παραστατικές τέχνες που εκπροσωπούνται από εθνικές συμμετοχές σε διαγωνιστικό πλαίσιο.

Η επόμενη διοργάνωση της PQ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2023 (PQ23), με προγραμματισμένη συμμετοχή πάνω από 6.000 καλλιτεχνών από 60 χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών από όλο τον κόσμο υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 80.000.

Ζητούμενο της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην PQ23 είναι η, κατά το δυνατόν, διευρυμένη εκπροσώπηση και προβολή της σύγχρονης σκηνογραφίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας υλοποιημένα έργα των δημιουργών από την τρέχουσα εξαετία (2017-2023), όπως προβλέπει η έκθεση.

Η επιμελητική ομάδα της Ελληνικής Εθνικής Εκπροσώπησης στην PQ23

Την ευθύνη της Ελληνικής εθνικής εκπροσώπησης στην επόμενη διοργάνωση της PQ23 έχει αναλάβει, μετά από ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, εξαμελής επιμελητική ομάδα αποτελούμενη από τους (αλφαβητικά):

  • Αντώνη Βολανάκη, εικαστικό, Επίκουρο Καθηγητή, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Κωνσταντίνο Ζαμάνη, σκηνογράφο – ενδυματολόγο
  • Μαρία Κονομή, σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Εύα Νάθενα, εικαστικό, σκηνογράφο – ενδυματολόγο
  • Σοφία Παντουβάκη, σκηνογράφο – ενδυματολόγο, Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University, Φινλανδία
  • Ανδρέα Σκούρτη, Αρχιτέκτονα, σκηνογράφο, Λέκτορα Σκηνογραφίας, Royal Central School of Speech and Drama, University of London

Στόχος της επιμελητικής ομάδας είναι να παρουσιαστεί η εθνική συμμετοχή με βάση τη συμπεριληπτικότητα και την ομαδική εκπροσώπηση των Ελλήνων σκηνογράφων -ενδυματολόγων είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η πρόσκληση όμως απευθυνόταν και ξένους σκηνογράφους – ενδυματολόγους που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Προβλέπεται να συμμετάσχουν πολυάριθμοι δημιουργοί από ένα ευρύ φάσμα των παραστατικών τεχνών και από διαφορετικές καλλιτεχνικές γενιές.

Η Ελληνική συμμετοχή στην PQ23 θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω ενός από τους σημαντικότερους εποπτευόμενους φορείς του, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών: Εκπτώσεις έως 50% και πακέτα προσφορών για την Επίδαυρο12.09.2018

Αναλυτικές πληροφορίες για την PQ23: https://www.pq.cz/the-15th-edition-of-the-prague-quadrennial-will-take-place-at-the-prazska-trznice-from-8-to-18-june-2023/

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Προθάλαμος Δ’: Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Εθνικό συζητά για τις όψεις της συμβολικής βίας
Δραστηριότητες
Από Μάρτη… Άνοιξη στη Βαμβακού: Ένας μήνας με δράσεις για όλους στην καρδιά του Πάρνωνα
Θεατρικά Νέα
Stages of Resistance: Ίδρυμα Θεοχαράκη και Θέατρο Μαβίλη φέρνουν στην Αθήνα τρεις διεθνείς παραγωγές
Θεατρικά Νέα
Τζένη Τζένη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παραγωγή
Θεατρικά Νέα
5 χρόνια GNO TV: Η ψηφιακή πλατφόρμα της Λυρικής γιορτάζει και προσφέρει δωρεάν περιεχόμενο
Θεατρικά Νέα
Μήδεια Έξοδος ΙΙΙ: Η μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουμεντάκη στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Εκδηλώσεις
Hopeart: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεάν εκπαίδευση καλλιτεχνών βασισμένη στη μεθοδολογία MPAS
Εκδηλώσεις
Εκτός Ύλης – reloaded: Το βραβευμένο έργο του Κώστα Λεϊμονή θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Θεατρικά Νέα
Γιάννης Αγγελάκας και Γιώργος Γούσης φέρνουν «Το Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» στη Στέγη
ShowBiz
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Η όλη ιστορία της “Φάλαινας” είναι για τον πατέρα μου» (vid)
Θεατρικά Νέα
«Άδειος Χώρος»: Παράταση αιτήσεων συμμετοχής για το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νέων Δημιουργών και Ομάδων
Εκδηλώσεις
Ο Κουρέας της Σεβίλλης: Το Θέατρο Πορεία γιορτάζει τις Απόκριες με ειδική προσφορά στα εισιτήρια